„Öregedő népesség mellett a foglalkoztatás növelése már nem életképes gazdasági modell”

2018. 12. 04., 16:29

Egyre többet dolgoznak a németek, a munkaórák számának emelkedése azonban nem jár a termelékenység növekedésével.

Miközben a munkanélküliség rekord alacsony szinten van (októberben 3,3 százalék volt a ráta), a németek által ledolgozott munkaórák száma is rekordokat dönt. A harmadik negyedévben az Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB) adatai szerint Európa legnagyobb gazdaságában 15,64 milliárd munkaórát dolgoztak, ami az adatgyűjtés 1991-es kezdete óta a legmagasabb érték.

A termelékenység ugyanakkor – a második negyedévhez képest – 0,4 százalékkal csökkent, és ez volt zsinórban a harmadik visszaesést mutató negyedév. Öregedő népesség mellett a foglalkoztatás növelésén alapuló gazdasági modell már nem életképes – idézi a Bloomberg Enzo Webert, az IAB elemzőjét.

Minőségre, nem pedig mennyiségre van szükségünk, méghozzá sürgősen – hangsúlyozta Weber, aki szerint kulcsfontosságú lenne a munkahelyi képzések támogatása, különösen az alacsonyabb keresetű munkavállalók körében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-02 19:18:00
Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS