Miért bíznak a családi vállalkozások tulajdonosai az öröklétben?

2018. 11. 21., 11:30

A vagyontervezés és -strukturálás nem csak a generációváltáskor lehet életmentő a családi vállalatok számára, de a piaci környezet változását és a gazdasági kockázatokat is kiszámíthatóbbá teszi – hangzott el a K&H-ban szervezett családi vállalatok klub rendezvényén.

Hat évvel ezelőtt a hazai családi vállalatok még csak kis részénél (13 százalék) kezdődött el a generációváltás, miközben 50 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy az elkövetkezendő 5 évben, azaz 2017-ig bezárólag válik aktuálissá számukra. A cégvezetők jelentős hányada (48,5 százalék) abban egyetértett, hogy az utódlást követően a cég tulajdonjoga és a vezetés is családon belül marad.

„Egy sikeres családi vállalat esetében elkerülhetetlen a vagyon felhalmozódása, amelynek megőrzése, további gyarapítása, de legfőképpen átörökítése átgondolt és tudatos tervezést igényel. Egy előre megfogalmazott írásos utódlási tervvel – amelynek megfelelő kiegészítője lehet a vagyontervezés és -strukturálás – sikerrel lehet zárni ezt az igen sérülékeny időszakot, amely akár több évig is elhúzódhat” – mondta Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok szakértője.

Kalocsai Zsolt, az RSM Hungary vezérigazgatója a szakmai találkozón rámutatott: a vállalati vagyontervezés alapját az adja, hogy milyen időtávra kell beosztani a rendelkezésre álló vagyont.  „Tapasztalataink szerint a családi vállalatok vezetői úgy gondolják, bőven van még idejük a vagyon átörökítésére, ezért nem kezdenek el megfelelő időben foglalkozni a vagyontervezéssel. Sajnos azonban el kell fogadnunk azt a tényt, hogy az időnk véges. A KSH statisztikája szerint tavaly a férfiak esetében 72,4 év, a nőknél 79 év volt a születéskor várható élettartam Magyarországon. Ha ezzel tisztában vagyunk, lényegesen leegyszerűsödik, hogy mennyi időre kell beosztani a céges vagyont, és várhatóan mikor kerül sor annak átörökítésére.”

A vállalat igényeire szabott, hosszú távon is hatékony vagyonszerkezet kialakítása és fenntartása ellenállóvá teszi a cégeket a belső és külső veszélyekkel szemben.

„A jól átgondolt vagyonstruktúra nem csak a generációváltást vagy - utód híján - a menedzsmentnek történő átadást teheti kiszámíthatóbbá, de a piaci környezet változásakor, egy erős versenytárs megjelenésekor vagy a jelentős gazdasági kockázatok, például egy válság kitörésekor is életmentő lehet a cég számára. Általános szabály, hogy úgy kell vezetni a családi céget, hogy az bármelyik pillanatban alkalmas legyen a kilépésre, függetlenül a cégtulajdonos korától” – hívta fel a figyelmet Kalocsai Zsolt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS