Hosszú távon is megváltoznak a munkavégzés egészségvédelmi szabályai

2020. 05. 14., 11:30

Hosszabb távon is átalakulnak a munkavégzés egészségvédelmi szabályai, a koronavírus terjedése ellen meghozott intézkedések egy részét a pluszköltségek ellenére fenntartják majd a vállalkozások. Ez némi megtakarítást is jelenthet ugyanakkor a csökkenő betegállománynak, az elterjedtebb otthoni munkavégzésnek köszönhetően, a felértékelődő egészségvédelem pedig a biztonságosan termelő cégeknek kiegyensúlyozottabb forgalmat generálhat – hangsúlyozta Vajda Attila, a higiéniai papír termékeket gyártó a piacvezető vállalatcsoport, a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

A koronavírus-járvány idején alkalmazott egészségvédelmi szabályok egy részét a járványveszély megszűnése után is fenntartják a Vajda-Papír magyarországi és norvégiai üzemében. Az összetett védekezés költséges, de szükségszerű és hosszú távon megtérülő befektetés lesz nemzetközi szinten is – hangsúlyozta Vajda Attila.

A Vajda-Papírnál a fertőtlenítőgépek telepítése – ózon generátorok, germicid lámpák –, valamint a fertőtlenítő eszközök telepítése a magyarországi és a norvégiai telephelyekre: 600 dolgozó ellátása maszkkal, kesztyűvel, fertőtlenítővel, valamint az extra takarítási és fertőtlenítési feladatok eddig több mint 8 millió forint pluszköltséget jelentettek. Jövőre az egészségvédelemre éves szinten 70 millió forinttal kalkulálnak összvállalati szinten.

A védekezés és a munkaátszervezés nem csak a koronavírus terjedését akadályozza meg, de egy későbbi influenzaszezonban is segítséget nyújthat. Az egy évvel korábbihoz képest a cég alkalmazottainál a betegállományban töltött napok száma például 26 százalékkal csökkent ezekben a hónapokban. A kedvező statisztika persze a nagyobb arányú, a cégnél kiemelkedő hatékonyságú otthoni munkavégzésnek is köszönhető, ezért az irodai dolgozók nagy része továbbra is home office-ban maradhat. A járvány pozitív eredménye volt a cégnél is a digitalizáció erősödése, a digitális megoldások fejlesztése és elfogadottságának emelése.

A világ vezető auditor cége, a Lloyd's Register Európában is kiemelkedőnek nevezte a cég járvány elleni védekezési intézkedéseit, a Vajda-Papír üzemi termelésre szabott védekezési protokollját a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Országos Vállalkozói Mentorprogramjának mentor vállalataként megosztják a mentorált cégekkel is.

A változás a legtöbb szektorra, köztük a kereskedelemre is jellemző lesz. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára hangsúlyozta, hogy a hosszú távú, akár véglegesen megmaradó bolti megelőző intézkedésekről minden üzletlánc, illetve kisebb bolt saját hatáskörben dönthet.

Az MTI kérdésére úgy vélte, hogy a most használatos megoldások közül hosszú távon is jellemző lesz a bankkártyás fizetések korábbinál jóval nagyobb aránya, számítani lehet az önkiszolgáló pénztárak számának növekedésére, illetve sok üzletben valószínűleg meghagyják a kasszák előtt elhelyezett plasztik falakat, amelyek egy influenzajárvány esetén is hasznosak lehetnek. Emellett az élelmiszerboltokban nőni fog az előrecsomagolt termékek aránya – jegyezte meg.

A turizmusban, vendéglátásban is tartósan együtt kell élni az egészségügyi, járványügyi távolságtartási szabályokkal. Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke azt mondta az MTI-nek: a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiadott Covid19 kézikönyv ajánlásokat fogalmaz meg az üzletek megnyitásához, amelyek bár nem kötelezőek, minden vendéglátó üzletnek jól felfogott érdeke ezek betartása a vendégek biztonsága, és bizalmának megtartása érdekében. Mindez jelentős többletkiadást jelent az éttermeknek, ahogy a tálalási és egyéb higiéniai előírások betartása is, miközben az eredeti kapacitásnál kevesebb vendéget fogadhatnak. Az azonban kérdéses, hogy ez megjeleníthető-e az árazásban és milyen mértékben.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke elmondta, hogy a szájmaszk viselését, a védőfal biztosítást, a fertőtlenítést még sokáig meg kell tartani a kisipari szolgáltatásban is. A munkát pedig úgy szervezik, hogy minél kevesebben legyenek egyszerre egy munkavégzési területen. A többletkiadások és az emelkedő beszerzési árak kissé drágíthatják a szolgáltatásokat, ráadásul a korábbinál jóval kevesebb a megrendelés, főleg az önkormányzati megbízás, ezért egyre több a fizetési gonddal küzdő kisiparos.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség (Okisz) ügyvezető elnöke az MTI-nek azt mondta, arra számítanak, hogy a második fél év elején, július első heteiben a szigorú egészségvédelmi intézkedések betartásával, az egészségügyi helyzet javulásával egyre több területen indul el a gazdaság, a vállalkozások pedig az egészségügyi előírásokat továbbra is szigorúan betartva dolgoznak, az adminisztrációs feladatok zömében továbbra is távmunkában végezhetők majd. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az otthoni munka nem jelent kevesebb feladatot.

A tagság jelzése alapján arra számítanak, hogy a hónap végén még mindig szigorú, de enyhébb körülmények között dolgozhatnak, a második félévben beindul a gazdaság, és év végére visszaállhat a járvány előtti működésre. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 10:10:00
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-28 09:10:53
A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint májusban a vállalkozói szféra és a lakosság kilátásai sem változtak érdemben áprilishoz képest. A GKI konjunktúraindexe hibahatáron belül csökkent. A cégek foglalkoztatási szándékai csak nagyon enyhén javultak, áremelési tervei pedig viszont érezhetően csökkentek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága valamelyest romlott az előző hónaphoz képest.
2024-05-28 08:00:44
Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS