Erősödő toborzásra számítanak a gyártás és a termelés területén

2024. 05. 28., 15:10

Az elmúlt másfél évben tovább lassult a toborzás a gyártási és termelési szektorban, ez a tendencia pedig egybevág az országos helyzettel: a vállalatok visszafogták a munkaerőfelvételt, helyette sokkal inkább a meglévő munkavállalók megtartására fókuszálnak. Ennek ellenére a szektorban dolgozó szakemberek továbbra is keresettek a munkaerőpiacon – derül ki a Profession Services, a Profession.hu toborzással foglalkozó üzletágának gyártási és termelési szektorra vonatkozó elemzéséből.

A toborzás intenzitása mérséklődött a gyártás, termelés területén, viszont mivel az idei évre hatással lesz több ipari beruházás is – különösen az ország keleti régióiban – így a mostanihoz képest erősödő munkaerő felvétel várható. Az iparág jelentősebb szereplői gyakran az üzemeikhez közel eső oktatási intézményekből toboroznak gyakornokokat. Amellett, hogy ez vonzó lehetőség lehet a pályakezdők számára, a munkaadói oldal is jelentősen profitálhat egy jól működő gyakornoki programból. A környéken lakó kezdő szakemberek ugyanis így jó eséllyel az adott gyárban folytatják a karrierjüket, ezzel a cégek pedig akár hosszú távon is elkötelezett munkavállalókra tehetnek szert.

A kisebb vidéki gyárakba a toborzás ennél jellemzően nehezebb, mert távol esnek azoktól a pontoktól, ahol az elérhető szakemberekből nagyobb a merítés, viszont jó hír számukra is, hogy a munkavállalók egyre inkább mobilisak.

„Adataink alapján a szektorban dolgozók egyre kevésbé zárkóznak el a lakóhelyüktől eltérő lokációjú munkalehetőségektől, a munkavállalók nyitottabbak akár az ingázásra vagy relokációra – azaz könnyebben döntenek a munkahely közelébe való költözés mellett. A szektorban azokban a munkakörökben is kisebb arányban jellemző a home office és a távmunkavégzés, ahol annak a feltételei adottak lennének” – fogalmazott Szigeti Nikoletta, a Profession Services üzletágvezetője.

Változnak az elvárások

Az álláskeresők bérrel és a munkavégzési formákkal kapcsolatos elvárásai is megváltoztak az utóbbi időben: sokkal tudatosabbak és határozottabbak ezek tekintetében.

„Ehhez hozzájárult az inflációs nyomás, valamint a harmadik országbeli munkaerő megjelenése, ami a szektor és a szervezeti kultúrák szempontjából egy új kihívást jelent. Az automatizáció és a mesterséges intelligenciára épülő szoftverek elterjedése szintén jelentősen formálni fogja a jövőben az iparágat. Már ma is látunk erre eseteket: bizonyos betanított munkákat emberek helyett robotok végeznek, de emellett megjelentek új területek is, amelyek újfajta képességeket igényelnek, így például AI szaktanácsadókra egyre növekvő szükség van az álláspiacon” – magyarázza a szakértő.

A legkeresettebb szakmák a gyártás és termelés területén a Profession.hu 2023-ban mért adatai alapján sorrendben a minőségbiztosítási mérnök, a projektvezető és a gépészmérnök. A Profession.hu önéletrajz adatbázisa alapján pedig a legtöbb szakember az összeszerelő operátor, a termelési operátor, valamint a gyártósori operátor munkaterületen érhető el.

Toborzási élmény és bértranszparencia

„A gyártás, termelés területén dolgozó mérnököknek az is fontos az álláskeresésnél, hogy milyen presztízsű a vállalat, milyen a hírneve, valamint, hogy milyen a munkakörnyezet. Kiemelt jelentőségű, hogy munkaadójuk olyan szakmai elveket valljon, amelyeket a mérnökök is tanultak korábban, és amelyek napi munkájukat megfelelően támogatják. Elengedhetetlen számukra, hogy a munkavégzéshez szükséges technológia a lehető legkorszerűbb legyen, és a munkahelyváltás során a jelöltek képzésének, fejlődésének támogatása is prioritást élvezzen – mondta Szigeti Nikoletta. – Munkáltatói oldalról fontos, hogy a munkavállalói igények mellett a vezetők tisztában legyenek a szektorra jellemző munkaerőpiaci helyzettel és az egyes területeken jellemző bérekkel, juttatási csomagokkal. Enélkül a tudás nélkül könnyen elveszíthetik a cégek az egyébként ígéretes jelölteket. A béreket pedig javasolt transzparens módon kezelni és kommunikálni, ugyanis ezzel igazoltan több jelentkező várható egy-egy állásra.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS