Egészségügyi mérnököket is képeznek ősztől a PTE-n

2021. 01. 21., 10:00

Egészségügyi mérnök képzés indul szeptemberben a Pécsi Tudományegyetemen (PTE), a program a műszaki és informatikai megoldások orvostudományi alkalmazási lehetőségeinek keresésére épül – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t.

A közleményben a műszaki és informatikai kar által, az általános orvostudományi kar együttműködésével indított egészségügyi mérnök program (Biomedical Engineer Program - BEP) előzményeként azt írták, hogy a két intézményegység évek óta hosszú távú kutatási projekteken dolgozik együtt.

A gyakorlatorientált oktatás során egyebek mellett a háromdimenziós képalkotás és tervezés lehetőségeinek vizsgálata, az élő szövetek nyomtatással való előállítása, valamint a mesterséges intelligenciával bíró művégtagok létrehozása kerül majd a középpontba.

A leendő hallgatók több specifikus irány közül is választhatnak, ezek között van a neurorehabilitáció és ember-gép kapcsolat, valamint az orvosi képalkotó eljárások, a 3D-bioprinting és a szövetnyomtatás.

A program mesterfokozatú oklevél megszerzését teszi majd lehetővé és erőteljesen alapoz a hallgatók természettudományi ismereteire. Így elsősorban műszaki, informatikai, orvos- és egészségtudományi, valamint természettudományi szakon végzettek jelentkezésére számítanak.

A biotechnológia és az ahhoz kapcsolódó határterületek a jövő technológiái, a szakemberekre ezen a területen biztos jövő vár - áll a közleményben. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-06 20:47:44
Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett. Mostanra elérte az évi 30 kilogrammot személyenként, második helyen van a baromfiágazat után – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.
2023-02-06 19:47:00
„331 millió euró összegű új beruházás fogja támogatni a nagy kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat, hogy innovációikat piacra dobják és felfuttassák.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.