A Vali.hu új funkción keresztül segít eligazodni a kisebb cégeknek

2021. 09. 20., 17:30

A Vali.hu vállalkozói információs portálon új funkció, egy minősítő rendszer segíti a mikro, kis- és közepes vállalkozásokat a rendelkezésükre álló, zömében államilag támogatott fejlesztési lehetőségek megismerésében – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

A minősítő rendszer azért is fontos, mert a pályázatok jelentős részénél nyilatkozni kell arról, hogy a vállalkozás mikro, kis vagy legfeljebb közepes méretű. Ezek a besorolások ugyanakkor nem minden esetben egyértelműek az árbevétel vagy foglalkoztattak száma alapján, sokszor a tulajdonosi szerkezet a meghatározó – tette hozzá György László.

Az információs portálon az elmúlt három hónapban 4000 vállalkozás vált felhasználóvá, és ezáltal igénybe vehette a szolgáltatások teljes körét – ismertette az államtitkár utalva arra, hogy regisztráció nélkül ennél jóval többen tájékozódtak a honlapon.

A magyarországi vállalkozások 97 százalékát teszik ki a mikro, kis- és közepes vállalkozások, amelyek a gazdaság gerincét, a foglalkoztatás kétharmadát adják.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány után, amikor a gazdaság újraindításáé a főszerep, a vállalkozások válogathatnak a fejlesztési lehetőségek és támogatások között. Ahhoz, hogy a vállalkozások élni is tudjanak a lehetőségekkel, fontos, hogy értesüljenek azokról - biztatta az államtitkár a gazdaság szereplőit arra, hogy regisztráljanak a portálon, ezt követően pedig tekintsék át a testreszabott lehetőségeket.

A napokban jelent meg a magyar multi program 100 milliárd forintos kerete, amelyből technológiai fejlesztéseket és kapacitás bővítéseket finanszírozhatnak a cégek, illetve szintén újdonság egy 70 milliárd forintos lehetőség a vállalatok belső képzéseire. Ezen kívül nulla százalékos hitelek állnak a cégek rendelkezésére, továbbá szakértők segítségét és képzéseket is igénybe vehetnek a vállalkozások.

A vállalati továbbképzési programnál például a mikro és kisvállalkozások 70 százalékos támogatási intenzitással vehetik igénybe a támogatást, az 50-250 fő közötti cégek 60 százalékkal, a 250 fő felettiek pedig 50 százalékkal.

György László arra is kitért: az ország különböző pontjain 1500 vállalkozóval egyeztetett arról, hogy a technológiaváltásban, digitalizációban miként tudná őket segíteni az állam. A legnagyobb igény arra mutatkozott, hogy a cégvezetők megismerkedjenek a fejlett technológiák működésével a tevékenységi körükhöz hasonló területen működő vállalatoknál a gyakorlatban.

Ezért a minisztérium 100 olyan vállalkozást keresett meg, amelyek már a jövő technológiáit alkalmazzák, és mindegyik vállalta, hogy részt vesz abban a programban, amely segíti a többi céget az új megoldások megismerésében – tette hozzá arra biztatva a vállalkozásokat, hogy jelentkezzenek a programra és vegyenek részt ilyen típusú gyárlátogatáson. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS