A munkaerőpiac kérdéseire is keresi a választ az OTP Fáy András Alapítvány

2019. 09. 03., 16:15

Hogyan oldható meg az egyre égetőbb munkaerőhiány Magyarországon? Mennyire súlyos munkaerőpiaci probléma az elvándorlás? Vajon milyen lesz a jövő munkahelye? – immáron ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolását is célozni fogja az OTP Fáy András Alapítvány tudományos tevékenységével.

Több évtizednyi, a magyarországi foglalkoztatás kérdéseit vizsgáló tudományos munkásságot tett nemrégiben az interneten közkinccsé az OTP Fáy András Alapítvány. A http://faydigitaliskonyvtar.hu/ címen elérhető digitális tudástár több mint 120 tudományos munkát (szakdolgozatot, tanulmányt, doktori disszertációt) foglal magába, bárki által elérhető és könnyen kereshető formában.

A tudományos munkák az OTP Bank által 1991-ben alapított „Közösen a jövő munkahelyeiért” Alapítvány által működtetett kutatási és ösztöndíjprogramok keretében születtek az elmúlt évtizedek során. A digitális tudástárban a későbbiekben az ELTE és az OTP Fáy András Alapítvány közös tanár továbbképző-programja keretében készülő legszínvonalasabb szakdolgozatok, tanulmányok is helyet kapnak.

„A digitális tudástár elindításával az a célunk, hogy az ez idáig felhalmozott jelentős kutatási munkássággal hozzájáruljunk a hazai foglalkoztatás aktuális kérdéseinek megválaszolásához. Segíteni, támogatni kívánjuk a munka világával kapcsolatos tudományos munkát, így a publikussá tett tudományos anyagok akár szakdolgozathoz, disszertációhoz háttérinformáció-forrásként, akár új kutatási projektekhez inspirációként kiválóan használhatók”hívta fel a figyelmet Mészáros Tamás, az OTP Fáy András Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem korábbi rektora.

Konferenciasorozat a versenyképességről

A foglalkoztatással, munkaerőpiaccal kapcsolatos szakmai diskurzus erősítése érdekében az OTP Fáy András Alapítvány szakmai konferenciasorozatot is indít idén ősszel, arra keresve a választ, hogyan fokozható a magyar gazdaság versenyképessége. Ennek keretében 2019. októberében első alkalommal az agrárgazdaság kerül majd a fókuszba.

A rendezvényen a tervek szerint többek között felszólal majd az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóságának vezetője, az Agrárminisztérium képviselője, illetve további szakértők, egyetemi tanárok is.

A foglalkoztatással és munkaerőpiaccal kapcsolatos kihívások a magyar gazdaság egyik legfontosabb megoldandó feladatkörét jelentik már most is, és ez a jövőben még inkább így lesz. Ezért gondoljuk úgy, hogy az ezzel kapcsolatos tudományos és szakmai párbeszéd élénkítésére szükség van. Az OTP Fáy András Alapítvány által felhalmozott tudományos know-how pedig kiváló kerete biztosít ennek a tevékenységnek a szakértő folytatására. Ehhez kapcsolódóan a jövőben tervezzük kutatási-tudományos ösztöndíjprogramunk újraindítását is”tette hozzá Schrankó Péter, az OTP Fáy András Alapítvány ügyvezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-22 09:09:00
Minden eddiginél pontosabb műtéti eljárásokra adhat lehetőséget az először anyagvizsgálatra használt technológia, amit tovább gondolva alkalmassá tettek rá, hogy valós idejű képeket készítsen az emberi test belsejéről. Ez szó szerint létfontosságú, például rákos szövetek eltávolításánál.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS