A munkaerőpiac kérdéseire is keresi a választ az OTP Fáy András Alapítvány

2019. 09. 03., 16:15

Hogyan oldható meg az egyre égetőbb munkaerőhiány Magyarországon? Mennyire súlyos munkaerőpiaci probléma az elvándorlás? Vajon milyen lesz a jövő munkahelye? – immáron ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolását is célozni fogja az OTP Fáy András Alapítvány tudományos tevékenységével.

Több évtizednyi, a magyarországi foglalkoztatás kérdéseit vizsgáló tudományos munkásságot tett nemrégiben az interneten közkinccsé az OTP Fáy András Alapítvány. A http://faydigitaliskonyvtar.hu/ címen elérhető digitális tudástár több mint 120 tudományos munkát (szakdolgozatot, tanulmányt, doktori disszertációt) foglal magába, bárki által elérhető és könnyen kereshető formában.

A tudományos munkák az OTP Bank által 1991-ben alapított „Közösen a jövő munkahelyeiért” Alapítvány által működtetett kutatási és ösztöndíjprogramok keretében születtek az elmúlt évtizedek során. A digitális tudástárban a későbbiekben az ELTE és az OTP Fáy András Alapítvány közös tanár továbbképző-programja keretében készülő legszínvonalasabb szakdolgozatok, tanulmányok is helyet kapnak.

„A digitális tudástár elindításával az a célunk, hogy az ez idáig felhalmozott jelentős kutatási munkássággal hozzájáruljunk a hazai foglalkoztatás aktuális kérdéseinek megválaszolásához. Segíteni, támogatni kívánjuk a munka világával kapcsolatos tudományos munkát, így a publikussá tett tudományos anyagok akár szakdolgozathoz, disszertációhoz háttérinformáció-forrásként, akár új kutatási projektekhez inspirációként kiválóan használhatók”hívta fel a figyelmet Mészáros Tamás, az OTP Fáy András Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem korábbi rektora.

Konferenciasorozat a versenyképességről

A foglalkoztatással, munkaerőpiaccal kapcsolatos szakmai diskurzus erősítése érdekében az OTP Fáy András Alapítvány szakmai konferenciasorozatot is indít idén ősszel, arra keresve a választ, hogyan fokozható a magyar gazdaság versenyképessége. Ennek keretében 2019. októberében első alkalommal az agrárgazdaság kerül majd a fókuszba.

A rendezvényen a tervek szerint többek között felszólal majd az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóságának vezetője, az Agrárminisztérium képviselője, illetve további szakértők, egyetemi tanárok is.

A foglalkoztatással és munkaerőpiaccal kapcsolatos kihívások a magyar gazdaság egyik legfontosabb megoldandó feladatkörét jelentik már most is, és ez a jövőben még inkább így lesz. Ezért gondoljuk úgy, hogy az ezzel kapcsolatos tudományos és szakmai párbeszéd élénkítésére szükség van. Az OTP Fáy András Alapítvány által felhalmozott tudományos know-how pedig kiváló kerete biztosít ennek a tevékenységnek a szakértő folytatására. Ehhez kapcsolódóan a jövőben tervezzük kutatási-tudományos ösztöndíjprogramunk újraindítását is”tette hozzá Schrankó Péter, az OTP Fáy András Alapítvány ügyvezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.
2023-09-22 19:22:00
Szeptember 21-én hatályba lépett a chipekről szóló európai jogszabály, amelynek célja, hogy a félvezető-technológiák és -alkalmazások terén biztosítsa az EU ellátásbiztonságát, rezilienciáját és technológiai vezető szerepét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS