A munkaerőpiac kérdéseire is keresi a választ az OTP Fáy András Alapítvány

2019. 09. 03., 16:15

Hogyan oldható meg az egyre égetőbb munkaerőhiány Magyarországon? Mennyire súlyos munkaerőpiaci probléma az elvándorlás? Vajon milyen lesz a jövő munkahelye? – immáron ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolását is célozni fogja az OTP Fáy András Alapítvány tudományos tevékenységével.

Több évtizednyi, a magyarországi foglalkoztatás kérdéseit vizsgáló tudományos munkásságot tett nemrégiben az interneten közkinccsé az OTP Fáy András Alapítvány. A http://faydigitaliskonyvtar.hu/ címen elérhető digitális tudástár több mint 120 tudományos munkát (szakdolgozatot, tanulmányt, doktori disszertációt) foglal magába, bárki által elérhető és könnyen kereshető formában.

A tudományos munkák az OTP Bank által 1991-ben alapított „Közösen a jövő munkahelyeiért” Alapítvány által működtetett kutatási és ösztöndíjprogramok keretében születtek az elmúlt évtizedek során. A digitális tudástárban a későbbiekben az ELTE és az OTP Fáy András Alapítvány közös tanár továbbképző-programja keretében készülő legszínvonalasabb szakdolgozatok, tanulmányok is helyet kapnak.

„A digitális tudástár elindításával az a célunk, hogy az ez idáig felhalmozott jelentős kutatási munkássággal hozzájáruljunk a hazai foglalkoztatás aktuális kérdéseinek megválaszolásához. Segíteni, támogatni kívánjuk a munka világával kapcsolatos tudományos munkát, így a publikussá tett tudományos anyagok akár szakdolgozathoz, disszertációhoz háttérinformáció-forrásként, akár új kutatási projektekhez inspirációként kiválóan használhatók”hívta fel a figyelmet Mészáros Tamás, az OTP Fáy András Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Budapesti Corvinus Egyetem korábbi rektora.

Konferenciasorozat a versenyképességről

A foglalkoztatással, munkaerőpiaccal kapcsolatos szakmai diskurzus erősítése érdekében az OTP Fáy András Alapítvány szakmai konferenciasorozatot is indít idén ősszel, arra keresve a választ, hogyan fokozható a magyar gazdaság versenyképessége. Ennek keretében 2019. októberében első alkalommal az agrárgazdaság kerül majd a fókuszba.

A rendezvényen a tervek szerint többek között felszólal majd az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóságának vezetője, az Agrárminisztérium képviselője, illetve további szakértők, egyetemi tanárok is.

A foglalkoztatással és munkaerőpiaccal kapcsolatos kihívások a magyar gazdaság egyik legfontosabb megoldandó feladatkörét jelentik már most is, és ez a jövőben még inkább így lesz. Ezért gondoljuk úgy, hogy az ezzel kapcsolatos tudományos és szakmai párbeszéd élénkítésére szükség van. Az OTP Fáy András Alapítvány által felhalmozott tudományos know-how pedig kiváló kerete biztosít ennek a tevékenységnek a szakértő folytatására. Ehhez kapcsolódóan a jövőben tervezzük kutatási-tudományos ösztöndíjprogramunk újraindítását is”tette hozzá Schrankó Péter, az OTP Fáy András Alapítvány ügyvezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS