A bohóc is hivatalos listára került a szerbeknél

2019. 01. 19., 13:00

Az informatikai szakterületeken kívül tavaly a legtöbb munkalehetőségre a fodrászok, szakácsok, hentesek, raktárosok és a sofőrök találtak Szerbiában. Idén olyan új szakmákat is jegyzékbe vettek, amelyek eddig nem voltak hivatalosan elismertek a munkaerőpiacon.

Az új foglalkozások jegyzékében szerepel 2019-től a számítógépesjáték-fejlesztő, a klubtáncos, a lemezlovas, a házi betegápoló, a bébiszitter, a bűvész, a bohóc, a zsonglőr, az esztrádművész-utánzó mellett többek között a kolbászkészítő mester is Szerbiában – írja a Magyar Szó.

A múlt év második felében létrehozott új képzési jegyzék elfogadásáig Szerbiában az 1990-ben kidolgozott lista volt érvényben. A munkaerőpiac dinamikus változása miatt a szakmák jegyzéke mára elavult.

Különösen az IT szektorban merült fel probléma, amikor nem tudták regisztrálni a különféle programfejlesztői munkaköröket, mert hivatalosan nem ismerte el azokat a munkaerőpiac.

Az új képzési jegyzék összesen 3641 foglalkozást tartalmaz. Szerbiában tavaly 42 059 álláshirdetést tettek közzé, 35 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A különféle munkaajánlatra 2018-ban 213 211-en pályáztak.

Tavaly is az eladók, kereskedők, sofőrök, raktárosok, az ügyfélszolgálati és az adminisztrációs dolgozók voltak a legkeresettebbek.

Az informatikai szakterületeken kívül 2018-ban a legtöbb munkalehetőségre a fodrászok, szakácsok, hentesek, raktárosok és a sofőrök lelhettek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS