A bohóc is hivatalos listára került a szerbeknél

2019. 01. 19., 13:00

Az informatikai szakterületeken kívül tavaly a legtöbb munkalehetőségre a fodrászok, szakácsok, hentesek, raktárosok és a sofőrök találtak Szerbiában. Idén olyan új szakmákat is jegyzékbe vettek, amelyek eddig nem voltak hivatalosan elismertek a munkaerőpiacon.

Az új foglalkozások jegyzékében szerepel 2019-től a számítógépesjáték-fejlesztő, a klubtáncos, a lemezlovas, a házi betegápoló, a bébiszitter, a bűvész, a bohóc, a zsonglőr, az esztrádművész-utánzó mellett többek között a kolbászkészítő mester is Szerbiában – írja a Magyar Szó.

A múlt év második felében létrehozott új képzési jegyzék elfogadásáig Szerbiában az 1990-ben kidolgozott lista volt érvényben. A munkaerőpiac dinamikus változása miatt a szakmák jegyzéke mára elavult.

Különösen az IT szektorban merült fel probléma, amikor nem tudták regisztrálni a különféle programfejlesztői munkaköröket, mert hivatalosan nem ismerte el azokat a munkaerőpiac.

Az új képzési jegyzék összesen 3641 foglalkozást tartalmaz. Szerbiában tavaly 42 059 álláshirdetést tettek közzé, 35 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A különféle munkaajánlatra 2018-ban 213 211-en pályáztak.

Tavaly is az eladók, kereskedők, sofőrök, raktárosok, az ügyfélszolgálati és az adminisztrációs dolgozók voltak a legkeresettebbek.

Az informatikai szakterületeken kívül 2018-ban a legtöbb munkalehetőségre a fodrászok, szakácsok, hentesek, raktárosok és a sofőrök lelhettek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS