Óriási flottát adtak el a világ első, igazi repülő autójából

Óriási flottát adtak el a világ első, igazi repülő autójából
2024. 04. 03., 13:10

Az eredetileg űrhajózási és repülőgép-alkatrészeket gyártó, török Aviterra nagyértékű afrikai és közel-keleti szerződéseket kötött egy forradalmi jármű, a PAL-V Liberty értékesítésére. Utóbbi holland gyártója egy dubaji ügyfél számára készíti el az első nagy flottát.

„A PAL-V tökéletes eszköz ügyfeleink regionális utazási igényeinek kielégítésére, mivel a repülés és a vezetés kombinációját kínálja. Ez valóban egy olyan innováció, ami megváltoztatja a mobilitást, ahogy azt ma ismerjük” – mutatott rá Mouhanad Wadaa, az Aviterra ügyvezető igazgatója.  A cég legújabb nagy sikere egy dubaji vállalat 100 példányos megrendelése, ami óriási bizalmat jelez, hiszen a PAL-V (personal air and land vehicle) Liberty, ami egy repülőgép és egy autó működő kombinációja, egyelőre nem érhető el a szabadpiacon. Ha eljut addig, akkor viszont méltán viselheti a világ első „igazi repülő autója” címet, vallja az Aviterra, nyilván arra utalva, hogy korábbi hasonló konstrukciókkal ellentétben a PAL-V tényleges engedéllyel rendelkezhet, közúti és légi forgalomban való részvételre egyaránt.

A holland gyártó kétszemélyes járműve rögzített forgószárnnyal és hátsó légcsavarral rendelkezik. Ez a két elem a burkolat köré csukva, illetve alá rejtve található akkor, ha közúti módban használja a sofőr. Szabadidő- és sportcélú vagy üzleti kisrepülőgéppé alakítani nagyjából öt percig tart, könnyű, manuális mozdulatokkal. 

A kocsi üzemmód tekintélyes, 1315 kilométeres szárazföldi hatótávot tud, legfeljebb 160 km/h- sebességgel, míg repülőgépként 400-500 kilométerre jut el, 180 km/h-val, akár 3350 méteres magasságban, és a fel- vagy leszállás csupán 200 méteres kifutópályát igényel.

„A PAL-V lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy a szabályozások betartásával, hosszú távon és biztonságosan FlyDrive-oljanak, a meglévő légi és közúti infrastruktúrát használva – magyarázta Wadaa. A PAL-V jelenleg az egyetlen olyan eszköz a világon, ami a repülést és az autóvezetést egy járműben egyesíti. A piacon egyetlen más szereplő sem kínálja ezt a kombinációt úgy, hogy a közeljövőben képes is leszállítani ilyen járművet.”

 

A Loggia Investment, az Aviterra befektetési ága stratégiai befektetést hajtott végre a PAL-V-ben, és partneri megállapodásokat kötött közel-keleti, illetve afrikai régiókban. A PAL-V vezérigazgatója és alapítója, Robert Dingemanse üdvözölte a partnerséget, és kijelentette: „az Aviterra hatalmas tapasztalattal rendelkezik a repülés területén, érti a tanúsítási folyamatunkat, és kiváló hírnévvel rendelkezik a kereskedelmi repülés iparágában. Erős partnernek bizonyulnak a közel-keleti és afrikai értékesítési, illetve marketingtevékenységünk támogatásához is.”

A PAL-V terve az, hogy világszerte létrehoz regionális irodákat, amelyek a repülő autó értékesítési, karbantartási, képzési és összeszerelési feladatait ellátó központjai lesznek. Dingemanse hozzáfűzte: a következő hónapokban további nagy bejelentésekre készülnek, „fejlesztési és tanúsítványszerzési sikerekről”, amelyek minden kétséget kizáróan megerősítik a vállalat vezető pozícióját a feltörekvő fejlett légi mobilitási piacon.

Gábor János

Főoldali kép: PAL-V

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.