Németországban terjeszkedik tovább a mikromobilitás reformere

Németországban terjeszkedik tovább a mikromobilitás reformere
2023. 04. 13., 10:41

Amszterdam, Milánó, Róma, Párizs és Athén után Münchenben is üzemet hoz létre a világ legkisebb elektromos autóját gyártó Estrima. Az olasz cég Birò nevű járműve átformálja a mikromobilitás fogalmát.

Birò Deutschland GmbH néven alapított új céget Münchenben az Estrima, hogy még elérhetőbbé tegye az európai piacokon a mikromobilitást megreformáló kisautóját. A Birò előtt leginkább a nagyvárosi környezetekben bérelhető és bárhol otthagyható mini járműveket, például az e-rollereket sorolták a mikromobilitás kategóriába. Erre a járműosztályra ráférne a változás, mert az e-rollerekhez sokan azt az élményt társítják, hogy lépten-nyomon átbuknak rajtuk a járdán, hiszen az ideiglenes felhasználók mindenféle alkalmatlan helyen teszik le őket, ha már nincs rájuk szükségük.

Ezen a rossz berögződésen nagyban változtathatnak az olyan vállalatok, mint az elektromos mikromobilitásra szakosodott Estrima, ami tehát lelkesen folytatja európai terjeszkedési stratégiáját a müncheni cégalapítással.

A négykerekű Birò a gyártó szerint a világ legkisebb száz százalékban elektromos meghajtású autója. A mikrojármű állítólag minden olyan követelménynek megfelel, ami a jövő városi mobilitási koncepciói szempontjából fontos: energia- és helytakarékos (1,84 m x 1,11 m), fenntartható, környezetbarát, jól manőverezhető és könnyű. A Birò hatótávolsága a modelltől függően akár 100 km, a végsebessége pedig 45 km/h vagy 60 km/h lehet. Ezenkívül elegendő helyet kínál két személy számára, és körülbelül 300 literes tárolókapacitással is rendelkezik, ami megfelel egy középkategóriás személyautó csomagtartójának méretével.

Az akkumulátor bármely 230 V-os háztartási konnektorra csatlakoztatva feltölthető. Ehhez az akkumulátoregység opcionálisan kivehető a járműből: két keréken gurul, mint egy kézikocsi, így viszonylag könnyen mozgatható, például otthoni töltés céljából. Az apró, de annál ötletesebb megoldás lakótelepi infrastruktúrában igazán jól jön:

ha a panelrengetegben élő tulajdonos, vagy bérlő nem rendelkezik saját garázzsal, parkolóhelytől függetlenül is töltheti a Biròt - csak kiveszi belőle és hazaviszi az akkumulátort.

A járművet két darab, egyenként 48 V-os villanymotor hajtja, és sok elektromos vagy hibrid járműnél megszokott módon fékezéskor energia-visszanyerésre is képes. További funkcióként automatikus, elektronikus kéziféket kínál, ami távolról is aktiválható, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy az autót rögzítve hagytuk a parkolóban. A jármű egyébként elektronikusan elő van készítve a megosztó szoftverek használatára, szóval elég valószínű, hogy a közeljövőben nagyvárosi bérautószolgáltatók is ráalapozzák majd a flottájukat, de magánemberek is bérbe adhatják az erre szolgáló applikációkon keresztül.

A gyártó állítása szerint rengeteg időt lehet spórolni, ha ez ember nem hagyományos autóval, hanem Biròval közlekedik nagyvárosi környezetben, hiszen nem csak könnyen leparkolható és rugalmas a mindennapi forgalomban, még a napi háromórás közlekedésből is legalább egyet megspórol a tulajdonosának, vagy bérlőjének. A mérete ellenére biztonságos – teszik hozzá, hiszen merev fémváz veszi körbe az utasokat.

Gábor János

Főoldali kép: Estrima

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS