Régi gyakorlatoktól búcsúzik a magyar agrárium – Jön a drónos gyomírtás és permetezés

2024. 01. 26., 19:10

Jelentős fejlesztések történtek a magyar agráriumban, így megjelennek a drónok, a hatékonyabb high-tech traktorok és öntözőrendszerek is. Ezeknek köszönhetően erőforrásigényes régi gyakorlatokkal szakíthat a mezőgazdaság – közölte a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége a január 24-28-ig tartó AGROmashEXPO és AgrárgépShow apropóján.

Főszerepet kapott a magyar agrárium 2023-ban, a nagy ágazatok közül az egyetlen volt, amely az év első kilenc hónapjában pozitívan járult hozzá a GDP-hez, mégpedig 2,1 százalékponttal.

„Az agrárium folytatja a menetelést a jövőben is, stratégiai ágazatként a rövid és hosszú távú cél egyaránt az, hogy nemzetközi szinten még versenyképesebbé váljon a szektor. A célok eléréséhez azonban folyamatos fejlesztésekre és korszerű eszközparkra van szükség” – mondta dr. Medina Viktor, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) igazgatója a szervezet által rendezett – január 24-től 27-ig tartó – AgrárgépShow-n.

A kiállítás az AGROmashEXPO-val együtt nettó 36 ezer négyzetméteren vonultatja fel az agrárium gépcsodáit. Ebből a MEGFOSZ 23 ezer négyzetméterén, 52 gépforgalmazó többszáz fejlesztését lehet megnézni, többek között a nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjjal kitüntetett gépeket is.

Gyomirtás drónokkal

Minden ágazatban óriási változásokat eredményez a technológiai forradalom, egymást követik a szintlépések, az agráriumban ez pedig fokozottan igaz.

„Ma két fő irány van a mezőgazdasági fejlesztések területén. Az egyik a technológiai, amelynek keretében a hatékonyabb, precízebb gazdálkodást elősegítő megoldások épülnek be az agráriumba. A másik a zöld irány, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a környezet, a talaj és az emberi egészség védelme van a fókuszban. Az újdonságoknak köszönhetően évtizedes gyakorlatokkal szakítanak a mezőgazdasági szereplők és sokkal hatékonyabbá válik a termelés. Például a gyomirtás teljesen új alapokra helyezhető a drónok és kamerarendszerek segítségével. Akár úgy, hogy ne legyen szükség vegyszerekre” – tette hozzá a szakember.

A Termékfejlesztési Nagydíjjal kitüntetett megoldások között ott van a drónos permetezés vagy az év traktorának választott, háromszög alakú gumihevedereken közlekedő, nagyteljesítményű Claas munkagép is, amely sokkal könnyebbé teszi a munkavégzést a gazdák számára. Szintén produktívabbá válik a mezőgazdaság a különdíjas új öntözésirányítási rendszer segítségével: így ugyanis nem kell annyi időt töltenie a földeken a gazdáknak, és akár napokat is spórolhatnak. Ugyancsak elismerést kapott egy gombnyomással vezérelhető talajművelési eszköz.

Munka, perspektíva, fizetés

Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon kiderült az is, hogy bár sok jármű esetében az önvezetés, az autonóm működés felé mutatnak a fejlesztések, a mezőgazdaságban az emberi munka nem kerülhető ki. Az agráriumban a cél, hogy a gépek a legkényelmesebben és legprecízebben szolgálják ki a gazdát és a földet. Éppen ezért kezelőre még nagyon sokáig szükség lesz, szerelőre pedig főleg. Itt egy komplex feladatról van szó. Az agrárgépészeknek ismerniük kell az adott gépet vezérlő legmodernebb szoftvereket, informatikai rendszereket, mert nagyon értékes eszközökről, finommechanikai gépekről van szó.

Az igazgató hozzátette, hogy a mostani expón is azt szeretnénk megmutatni, hogy az agrárium mára kényelmes, high-tech gépekkel való hatékony munkát és valódi karrierlehetőséget jelent a fiatalok számára hosszú távon is. Ez azt jelenti, hogy a szakma már nem csak férfiak, hanem a nők számára is vonzó pálya lehet.

Fontos szerepe van a finanszírozásnak

A korszerűsítéshez természetesen megfelelő finanszírozási háttér szükséges. Erről beszélt Göblös Gergely, az MBH Csoporthoz tartozó Euroleasing Zrt. eszköz üzletágának vezetője, a társaság által támogatott kiállításon.

„A mezőgazdasági eszközök lízingcégek általi finanszírozása az elmúlt öt évben évről-évre dinamikusan növekedett, 2022-ben elérve a rekord kihelyezést jelentő 132 milliárd forint összeget. Az Euroleasing agrárüzletága a mezőgazdasági eszközök lízingpiacán piacvezető pozíciót foglal el, az elmúlt esztendőben minden harmadik mezőgazdasági gépet a társaságunk finanszírozott. A kamatkörnyezet az infláció visszahúzódásával egyre kedvezőbbé válik, ez pedig várhatóan a finanszírozás iránti keresletre is kedvező hatással lesz. Továbbra is elérhetők a kamattámogatott lízing konstrukciók, úgy, mint a Széchenyi Lízing Max+, vagy az EXIM Bank által kínált Baross Gábor Hitelprogram+ lízingterméke. Ennek eredményeként a lízing- és bankszektor még nagyobb szerepet vállalhat a magyar agrárium korszerűsítésében” – közölte a szakember.

A Euroleasing Zrt. évek óta támogatja az agráriumban az utánpótlás-képzést, a MEGFOSZ-szal együtt többek között olyan programokat valósítottak meg, mint a „Legyél Te is agrárgépész!”, amelynek keretében jövőre indul az Agrárgépészek Napja rendezvény is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.