Közel 50 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak 2022 I–III. negyedévében

2022. 12. 09., 17:22

A mezőgazdasági termelői árak 2022 I–III. negyedévében 49 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek áremelkedése (54 százalék) meghaladta az állatok és állati termékekét (39 százalék) – tájékoztatott a statisztikai hivatal. A ráfordítási árak szintén jelentős, 46 százalékos növekedését elsősorban a folyó termelőfelhasználás összetevőinek 51 százalékos áremelkedése okozta, míg a beruházások ára 15 százalékkal nőtt. A drágulás az ellátási zavarokkal, az energiaárak emelkedésével és a kedvezőtlen időjárással hozható összefüggésbe. Az agrárolló értéke 102,4 százalékos volt.

Szinte minden tényező az árak növekedése irányába hatott

A jelentős áremelkedést több tényező együttesen okozta az elmúlt időszakban. A Covid19-járvány miatt kialakult ellátási és kereslet-kínálati zavarok nem szűntek meg teljesen, emellett a gazdaság újraindulásával párhuzamosan az energiaárak is emelkedtek. A Világbank számításai szerint az inputként szolgáló energiahordozók globálisan átlagosan 47 százalékkal drágultak egy év alatt. Ezen belül a földgáz európai áremelkedése volt a legjelentősebb. Az orosz‒ukrán háború élelmiszer- és energiaellátási, valamint általános bizonytalanságot hozott a világpiacon. Az időjárás is kedvezőtlenül alakult az első kilenc hónapban hazánkban. A tavaszi fagy, majd az aszály rontotta a termelési feltételeket, utóbbi más európai országokat is érintett.

A búza és a kukorica ára továbbra is emelkedik

A gabonafélék és az olajos növények ára dinamikusan, összességében 74, illetve 62 százalékkal növekedett. A drágulás mögött a takarmánynövények iránti élénk nemzetközi kereslet és a háború miatt kialakult szállítási problémák állnak. Az árakat növeli az egész Európára kiterjedő aszály, amely a terméseredményeket visszavetette, és a piaci kilátásokat is kedvezőtlenül befolyásolta.

A gyümölcs ára összességében csökkent. A gyümölcsök ára a többi termékcsoporttal ellentétben átlagosan 3,2 százalékkal csökkent. Az alma ára az év első kilenc hónapjában 3,9 százalékkal mérséklődött.

A burgonya és a zöldség ára 44, illetve 40 százalékkal magasabb volt az első 9 hónapban az előző év azonos időszakához mérten.

Jelentősen nőtt a vágócsirke és a vágósertés ára

Az élő állatok ára 42 százalékkal nőtt 2022 első 9 hónapjában. A vágócsirke felvásárlási ára két éve folyamatosan növekszik, 2022 I‒III. negyedévében 45 százalékkal volt drágább, mint az előző év azonos időszakában. A madárinfluenza következtében Európában csökkent a vágócsirke mennyisége, a termelési költségek pedig drasztikusan emelkedtek.

A vágósertés ára 2022 I‒III. negyedévében az előző év azonos időszakához képest 42 százalékkal emelkedett, az utolsó három hónap alatt több mint negyedével, így 2022 szeptemberében elérte a 733 forintot kilogrammonként. A sertés felvásárlási ára 2021 februárjában volt mélyponton (344 Ft/kg), emiatt kevesebb hízót állítottak termelésbe, majd a vágási mennyiség is csökkent. A kereslet élénkülése és a termelési költségek drasztikus növekedésének következtében azonban a termelői árak is nagymértékben emelkedtek.

A műtrágyaárak emelkedése tovább folytatódott

2022 I‒III. negyedévében a mezőgazdasági ráfordítási árak 46 százalékos növekedése a folyó termelőfelhasználás 51 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 15 százalékos növekedéséből adódott.

A folyó termelőfelhasználás minden összetevője jelentősen drágult. A legnagyobb mértékben, 205 százalékkal a műtrágyák ára nőtt, az előállítási folyamathoz szükséges földgáz árának drasztikus növekedése hatására. Ezen belül leginkább a nitrogénműtrágyák drágultak, 246 százalékkal.

A takarmányok ára jelentősen, közel 45 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az egyszerű takarmányoké 58, a keveréktakarmányoké 34 százalékkal. Az alapanyagok drágulása miatt az árak 2020 IV. negyedévében kezdődött emelkedése folytatódott, az előző negyedévhez képest 2022 III. negyedévében 12 százalékkal kerültek többe a takarmányok.

A növényvédő szerek 19, az állatgyógyászati készítmények 11 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energia és a kenőanyagok ára 47 százalékkal emelkedett, ezen belül az elektromos áram 94, a fűtőanyagok 89, míg az üzemanyagok ára 27 százalékkal nőtt.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 21, a gépberuházásoké 10 százalékkal emelkedett.

Mivel a termelői árak a ráfordítási áraknál jobban emelkedtek, az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár-index és a mezőgazdasági ráfordításiár-index hányadosa) 102,4 százalék volt 2022 első kilenc hónapjában.

KSH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS