Gyors ügyintézésre kérte a biztosítókat a miniszter

Gyors ügyintézésre kérte a biztosítókat a miniszter
2022. 07. 09., 20:17

A kormányra mindig és mindenkor számíthatnak a gazdák – jelentette ki az agrárminiszter a XIV. hajdúnánási hagyományőrző aratók találkozóján, és a Magyarok kenyere programban gyűjtött búza ünnepélyes átadásán a helyi Nyakas farmon szombaton.

Nagy István azt mondta, a magyar kormány 80 százalékos társfinanszírozást biztosít az uniós források mellé, így minden korábbinál nagyobb összeg, 4265 milliárd forint áll majd rendelkezésre 2023 januártól eszközök korszerűsítésére. Az aratás olyan fontos munka, amiért régen a háborúból is hazaengedték a katonákat. Jó lenne, ha ma is így lenne, legyen tűzszünet az aratás idejére, mert ha nem, sok embernek nem lesz mit ennie - hangoztatta.

A miniszter szerint akár éhínség is veszélyezteti a világot, mert nincs elegendő termés. Ahol lenne, ott háború van, másutt az időjárás miatt nincs elég gabona. Magyarországon viszont a mindennapi kenyérre való a csűrben van, terem elegendő, ugyanakkor exportra kevesebb jut – mondta, megjegyezve, hogy a tavalyi 5,5 millió tonna helyett az idén 4 millió tonnát várnak, a hazai ellátásra 2,5 tonna kell, a többit lehet exportálni.

Nehéz, küzdelmes időszak a mostani, fáradságos munka az aratás, de ünnep is, a hálaadás ünnepe, hogy biztosan lesz kenyerünk – mondta Nagy István.

A miniszter felhívta a figyelmet a biztosítás fontosságára, jelezve, hogy a biztosítási díj 65 százalékát támogatásból tudják finanszírozni a gazdák. A biztosítókat arra kérte, hogy a kárbejelentéseket gyorsan, átérzéssel bírálják el. Az agrárminiszter a hagyományőrző aratók találkozóján arról is beszélt, hogy apáink, nagyapáink módszereivel ma már nem tudunk választ adni a szélsőséges időjárás okozta kihívásokra; az öntözéses gazdálkodás megkerülhetetlen, mint ahogy a takarékos felhasználás, a tápanyag-utánpótlás, a talajtakarás is.

„Soha még nem volt szükség ennyire a megfelelő tudásra és technológiára” – jelentette ki Nagy István. Szükség van az agrárszakképzés fejlesztésére, a kormány pedig sok pályázati forrással segíti a technológiai fejlesztést.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke azt mondta, hogy a Magyarok kenyere program keretében tavaly 1100 tonna gabona gyűlt össze a rászorulók megsegítésére, az idén is hasonló mennyiséget várnak. A Magyarok kenyere program nemcsak gabonaadomány-gyűjtésről szól, hanem lélekben is összeköti a magyarságot, a 15 millió búzaszem a 15 millió magyar összefogását, élni akarását jelképezi” – mondta Jakab István, aki a helyi gazdakörök képviselőjétől jelképesen átvette azt az egymillió 750 ezer forint értékű búzát, amelyet hajdúnánási gazdák, vállalkozások adtak össze a Magyarok kenyere program keretében.

Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hajdú-bihari elnöke szerint ez a program is jelzi, hogy mi, magyar emberek szolidárisak vagyunk, és közölte: a helyi összefogás eredményeként tavasszal vetőmagvakkal látták el a kárpátaljai gazdákat. (MTI)

(Fotó: Pelsőczy Csaba)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-06 19:22:00
Október 6-án lkezdődött a 19. Budapest Design Week. A központi kiállításnak, illetve számos programnak helyet adó Néprajzi Múzeum mellett Budapesten és több vidéki városban mintegy 150 program várja az érdeklődőket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Világszerte egyre erőteljesebb trend az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, azaz az átállás – teljes egészében vagy részben – a növényi eredetű táplálkozásra.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS