Forráshiány miatt a gazdák közel kétharmada kényszerül gépbeszerzések elhalasztására

2024. 05. 15., 12:10

A gazdálkodók 82 százaléka értékelte negatívan az előző évet a termelés eredményessége szempontjából. A legnagyobb kihívásnak továbbra is a felvásárlási árak alakulását, a termeléshez kapcsolódó költségek magas szintjét tartják, miközben továbbra is tartanak az új támogatási rendszerhez kapcsolódó adminisztráció vélt nehézségeitől – derül ki az Agroinform.hu AgroFeeling 2024 című, a gazdálkodói hangulatot és terveket célzó felméréséből.

2023-ban is számos komoly kihívással kellett szembesülnie a mezőgazdaság szereplőinek. A felvásárlási árak tartós mélyrepülése különösen a szántóföldi gazdálkodást folytató termelőket érinti érzékenyen, és kulcsszerepe van abban, hogy az AgroFeeling felmérésében részt vevő többszáz, többségében (76 százalék) kisebb, 150 hektár alatti területtel rendelkező gazdálkodó 47 százaléka veszteséges évről számolt be.

A mezőgazdasági termelés eredményessége szempontjából a válaszadók 41 százaléka ítélte kifejezetten rossznak, szintén 41 százaléka pedig az átlagosnál gyengébbnek a 2023-as évet. Mindez különösen azért aggályos, mivel már az ezt megelőző évben is 70 százaléknyian nyilatkoztak negatívan eredményeikről. A sorozatos veszteségek elszenvedése különösen a kisebb mezőgazdasági területeket használó gazdálkodók körében érlelheti meg a gondolatot a tevékenység elhagyásával.

A KSH 2023-as agrárfelmérésének adatai szerint 3 év alatt 45 ezer agrárgazdaság szűnt meg, ami 19 százalékos csökkenést jelent. Az AgroFeeling felmérés mostani adatai szerint ez a jelenség tovább folytatódhat: azok közül, akiknek negatív tapasztalataik voltak, 9 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy várhatóan abbahagyják a gazdálkodást. 35 százalék kényszerűen változtat, vagy visszafogja a tevékenységét, miközben 56 százalék a korábban megszokott módon folytatja tovább a tevékenységét.

Kevés a forrás újabb gépekre

Az újabb szűk esztendő világosan tükröződik a gazdálkodók újabb gépek beszerzésére vonatkozó terveiben is. A következő 12 hónapban a gazdálkodók mindössze 20 százaléka tervez ilyen jellegű beruházást. Mindez korántsem jelenti azt, hogy jelenleg már rendelkezésre áll a megfelelő géppark: ezt mindössze a válaszadók 18 százaléka állítja. A fennmaradó 62 százalék azért nem költ újabb gépekre, mert jelenleg nincsen elegendő forrása hozzá.

Mi tartanak a termelők a legnagyobb kihívásnak?

A felmérés válaszadói szerint messze a legnagyobb kihívás a felvásárlási árak alakulása, 85 százaléknyian jelölték ezt meg valódi nehézségnek a gazdálkodásukat érintően. A költségek emelkedése (gépek, inputanyagok drágulása) szintén nehézséget jelent a többség számára, 51 százaléknyian tartják ezt problémának. Továbbra is sokan tartanak az új támogatási rendszertől, az ahhoz kapcsolódó adminisztrációs nehézségektől: tavalyhoz hasonlóan ez idén is a válaszadók 48 százaléka számára jelent komoly kihívást.

A kihívások óhatatlanul alkalmazkodást, változtatási kényszert jelentenek. A többség (55 százalék) az új támogatási rendszer által megkövetelt változtatások bevezetésére koncentrál. A felvásárlási árak alacsony szintje miatt 29 százaléknyian tervezik átalakítani a vetésforgót, ők más növényeket is kipróbálnak a megszokottakon kívül. Az éghajlatváltozás miatt 17 százaléknyian az öntözés lehetőségének kialakítását tervezik legalább a területüknek egy részén. A technológia fejlesztésében, a precíziós megoldások alkalmazásában 13 százalék gondolkodik.

Nagy érdeklődés övezi az AÖP-öt

Bár az Agro-Ökológiai Programmal (AÖP) kapcsolatban továbbra is megfogalmazódnak különböző félelmek (elsősorban a nagyobbaknak kedvez, túl sok a kapcsolódó adminisztráció), ennek ellenére a válaszadók körülbelül háromnegyede jelezte azt, hogy 2024-ben részt vesz az AÖP-ben. A kimaradó gazdálkodók kétharmada tavaly sem vett részt, egyharmaduk 2023-ban kipróbálta, ám idén már nem fog részt venni.

Az AÖP szántóföldi kultúrát érintő részében minimum két pont értékben kell vállalásokat tenni, hogy az adott gazdálkodó megfeleljen a feltételeknek. A válaszadók legnagyobb arányban, 41 százalékban a növénytermesztés diverzifikációját (1 pont), illetve a mikrobiológiai készítmények alkalmazását (2 pont) említették, de jelentős súllyal, 20 százalék feletti arányban szerepelt a forgatás nélküli talajművelés (2 pont), a méhekre veszélyes szerek használatának tilalma (1 pont), a karbamid műtrágya használata (1 pont), valamint a talaj/növénykondicionáló szerek használata (1 pont) is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS