A vidék értékeit reflektorfénybe helyezik, Magyarország kulturális és gasztronómiai hagyományait őrzik, miközben folyamatos fejlesztéssel és megújuló technológiával előállított élelmiszereket kínálnak azok a termelők, akik bemutatkoznak egy-egy kiállításon – fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Veszprémben, a IX. Bakony Expo megnyitóján.
A bakonyi térség gasztronómiai, kistermelői, kézműves élelmiszer-előállítóinak kínálatát felvonultató kiállításon és vásáron van mód beszélgetni a termelőkkel, hiteles válaszokat lehet kapni egyes termékek előállításáról, közvetlen kapcsolatok születhetnek, segítve ezzel a termelőket. Nem utolsó sorban haza is lehet vinni a jó minőségű portékákat – mondta Feldman Zsolt.
„Fontos ezt a kapcsolatot megbecsülni, mert az elmúlt időszakban aszály, energiaválság, áremelkedés sújtott bennünket, és ezeket a terheket a rendezvény kiállítói is viselik” – fűzte hozzá.
Az államtitkár szerint az a gazdagság, amely ezt a vidéket jellemzi, olyan érték, amelyre büszkék lehetnek, és amely segít Veszprém megyének, a helyi közösségnek erősebbé válni. A vásáron őstermelők kínálják termékeiket, a helyszínül szolgáló Veszprém Arénában a látogatók tájegységre jellemző gasztronómiai és népi kulturális hagyományokat ismerhetnek meg.
Az idei Bakony Expo témája a méz, amely fontos és központi szerepet kapott a vásáron.
Ezt a bemutatkozási lehetőséget Feldman Zsolt különösen jó választásként említette. Mint mondta, a magyar méz nemzetközi összevetésben is minőségi, nagy szaktudást igénylő, a magyar méhészek professzionális tudására épülő termék.
Az elmúlt időszakban a magyar mézfogyasztás növekedéséért tett erőfeszítések a magyar méhészek védelmét is jelentik. Érdemes mindenhol a helyi, minőségi élelmiszert, köztük a mézet is keresni - hangsúlyozta az államtitkár az agrártárca közleménye szerint. (MTI)
(Fotó: Vermes Tibor)
(AM Sajtóiroda)
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.