Nyolcadik után a legtöbben technikumokban tanulnak tovább

2021. 05. 01., 13:00

A középfokú oktatásba felvettek közül 55 ezren az új szakképzésben folytatják tanulmányaikat, ez a tavalyi adatokhoz képest mintegy 10 százalékos növekedést jelent. Az ősszel indult technikumokban több mint 35 ezer fiatal szerezhet szakmát az érettségi mellé. A számok is azt mutatják, hogy a diákok és családjaik vonzónak találják a szakképzést. Egy jó szakma elsajátítása biztos jövedelmet jelent, a mérnökképzés előszobájának számító technikumok pedig egyenes utat kínálnak a felsőoktatásba is – mondta Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár.

A legtöbb nyolcadikos technikumokban folytatja tanulmányait: 41 százalékukat az egyszerre szakmát és érettségit adó intézményekbe vették fel. A gimnáziumba bekerült 34 százalék mellett a diákok mintegy ötöde szakképző iskolába járhat szeptembertől. A jelenlegi tanévben indult technikumi képzést több mint 35 ezer fiatal választotta. A megerősített szakképzésben összesen 55 ezren tanulnak tovább, ami mintegy 10 százalékos növekedést jelent az előző évi adathoz képest.

A 2020-ban megújult szakképzési rendszer tehát egyre vonzóbb a magyar fiatalok és a családok számára. A tanulók a gazdaság igényeit tükröző követelmények alapján sajátíthatnak el korszerű szakmai ismereteket. A szakképző iskolákban három év alatt kitanulható egy biztos elhelyezkedést és tisztességes bérezést ígérő szakma. Az ötéves technikumok érettségit is adnak, megkönnyítik a továbblépést a szakirányú felsőoktatásba. A szakképzés így sokak számára kínál szinte személyre szabott lehetőségeket. Mindenki megtalálhatja benne a saját élethelyzetének, elvárásainak, karrierterveinek leginkább megfelelő képzési formát – hangsúlyozta Bódis József.

A technikumok és szakképző iskolák versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot kínálnak. Egyre több cég vállal részt a duális képzések- megvalósításában, mellyel gyakran leendő munkavállalóikat képzik. Az egyetemek és a technikumok közötti együttműködések lehetővé tehetik akár a diákok automatikus bejutását is a felsőoktatásba. A tanulókat általános ösztöndíj, a duális képzésben pedig munkabér illeti meg. A kormány a szakképzésben oktatók bérét 2020-ban átlagosan 30 százalékkal emelte meg – zárul az ITM közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS