A következő 20 évre eldőlni látszik a mesterséges intelligencia piaca

A következő 20 évre eldőlni látszik a mesterséges intelligencia piaca
2023. 02. 11., 14:25

Az AI sokkal nagyobb jelentőségű ipari és gazdasági tényező lesz a ma ismert Microsoftnál és Google-nél, amit a két cég időben észre is vett. Évtizedes harc kezdődik közöttük - árulta el a ChatGPT korai befektetője.

A ChatGPT korai befektetője úgy látja, mindössze kétpólusú küzdelem lesz a mesterséges intelligencia piacon, ami „a bolygó következő 20 évének legkritikusabb technológiája”. Vinod Khosla kockázatitőke-befektető a CNBC-nek nyilatkozva elmondta: bár a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek sokkal nagyobbak, mint amilyennek ma látják az emberek, nem sokan lesznek versenyben a vezető ligában. Ő speciel csak két térfelet lát, és úgy véli, mindkettőt nagyon szépen le fogják fedni az AI-ban rejlő, nagyon különböző előnyök.

Az üzletember tudja miről beszél, amikor polarizált verseny vízionál, hiszen a ChatGPT anyavállalatának, az OpenAI-nak gyakorlatilag az ő cége, a Khosla Ventures volt a legelső kockázatitőke-befektetője, 2019-ben. A startup azóta térdig gázol a Microsoft többmilliárd dolláros támogatásaiban, és lehetővé tette, hogy az IT-óriás beépítse a fejlett chatbotot a saját keresője, a Bing mögé. Ez a felület évtizedek óta próbál konkurenciája lenni a Google-nak, de mindezidáig hiába próbálkozott. Bezzeg most.

A ChatGPT-vel ezen a héten felokosított Bing egyik napról a másikra hatalmas fejlődésen esett át: őrületesen gyors, részletes és pontos találatokat jelenít meg, teljes és kimerítő válaszokat ad, miközben a vele történő interakció elképesztően gördülékennyé vált. A keresést tulajdonképpen bármilyen nyelvű hangvezérléssel elindíthatjuk és az AI ugyanazon a nyelven olvassa fel az eredményeket.

Ez nyilván a jéghegy csúcsa, hiszen egyszerre mindent nem lehet a felhasználókra zúdítani: a hirtelen fejlődés zavarba ejtené őket és végül pont ezért hagynák ott a frissen kipróbált Binget. Az viszont már most világos, hogy a felület nagyon sok további potenciállal rendelkezik.

Vinod Khosla szerint a legszembetűnőbb változás jelenleg az, hogy a Binget támogató ChatGPT, valamint a Google keresője mögé hamarosan beköltöző Bard is ún. generatív AI technológia, és alapjaiban képes megváltoztatni az online keresést. A fejlett chatbotokkal a korábbi kereső motorok helyét válaszmotorok veszik át, ami óriási különbség, ráadásul mind a Microsoftnak, mind pedig a Google-nak bőséges tér áll rendelkezésére a bővüléshez. A két vállalat ki fogja használni a növekvő piac előnyeit: várhatóan különböző erősségű területeket fognak létrehozni az AI-kutatás és -technológia előmozdítására.

„Az OpenAI-nak szüksége volt a Microsoft erőforrásaira, így ez egy nagyszerű partneri megállapodás, míg a Google-nek rengeteg kutatói tehetsége van, és sok jó technológiával bír, ezért nincs kétségem afelől, hogy jól fogják csinálni” – nyilatkozta Khosla. Az AI iránt az elmúlt hónapokban egekbe szökött piaci érdeklődés, valamint a ChatGPT integrációja – pláne annak eredménye – a Bing keresőmotorba mindenképpen a befektető véleményét igazolja.

A Google kapcsán tett megjegyzése szintén jogosnak tűnik: az Insider azt írja, Gene Munster, a Deepwater Asset Management vezetője óvatosságra intett az Alphabet részvényeinek szerdai esése után, amit túlzó mértékűnek tart. Szerinte messze nem szabad leírni a vállalat mesterséges intelligencia technológiáját, és hasonlóképpen nyilatkozott a Bank of America is: bár a Microsoft a héten győztesként került ki az első AI csatából, a Google-nek több kulcsfontosságú hosszú távú előnye van.

„Az AI-piac mellet 20 év múlva el fog törpülni mind a Google, mind a Microsoft jelenlegi piaca” – fogalmazott Kholsa, hozzátéve, hogy jelenleg „kétlovas versenyt lát”, és az egyik a fürge OpenAI, míg a másik mélységesen tehetséges Bard lesz.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS