Visszakövetelhető-e a nászajándék?

2021. 09. 28., 10:00

Az ajándékozás olyan önzetlen emberi gesztus, amellyel a mindennapi életben gyakran találkozhatunk. Bár az adott ajándékot nem illik visszakérni, különböző okokból mégis időről-időre felmerül, hogy az ajándékozó szeretné visszakövetelni az ajándékot. Előfordul például, hogy a házasságkötés alkalmából adott nászajándékot kívánják visszakövetelni, miután a házastársak együttélése meghiúsult. Visszakövetelhető-e a nászajándék? A kérdésre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

Bármilyen ajándék visszakövetelhető?

Az ajándék visszakövetelésének fontos korlátja, hogy csak olyan ajándék visszakövetelése jöhet szóba, amely a szokásos ajándék mértékét meghaladja.

Nem lehet általánosságban meghatározni egy értéket, amely fölött az ajándék a szokásost meghaladó értékűnek minősül. Mindig az eset körülményei alapján lehet megítélni, hogy az ajándék meghaladja-e a szokásos mértéket. Így többek között figyelembe kell venni, hogy milyen alkalomból került sor az ajándékozásra. Továbbá számításba kell venni a megajándékozott és az ajándékozó vagyoni helyzetét, társadalmi viszonyait, a helyben vagy az adott közösségben, családban kialakult szokásokat.

A nászajándék példájával élve, a házasságkötés alkalmából ajándékozott nagy értékű ingatlan rendszerint a szokásos mértéket meghaladó ajándék, ha a felek viszonyaiból más nem következik. Így az ilyen ingatlan visszakövetelése felmerülhet, amennyiben ennek további feltételei fennálnak. Ugyanakkor a nászajándékba adott kávéfőző nagy valószínűséggel nem követelhető vissza, mivel az ajándék a szokásos mértéket nem haladja meg.

A nászajándék és a meghiúsult feltevés

Az ajándék visszakövetelésére csak a törvényben meghatározott okokból van lehetőség. Természetesen a megajándékozott önként visszaadhatja a kapott ajándékot. Ha erre nem hajlandó, akkor az ajándékozó csak bizonyos okokból élhet a visszakövetelés jogával.

Az egyik leggyakrabban előkerülő ok az ajándék visszakövetelésére, hogy meghiúsult az ajándékozó feltevése, amelyre tekintettel az ajándékot adta. A nászajándéknál maradva ilyen lehet a házasságkötés alkalmából ajándékozott értékes ingatlan, amelyet a szülők azzal a feltevéssel adtak, hogy a házastársak tartósan együtt fognak élni.

Fontos, hogy a feltevésnek nem csupán az ajándékozó, hanem a megajándékozott számára is ismertnek kell lennie. A titkos feltevésre az ajándék visszakövetelésekor nem lehet hivatkozni.

Csak olyan ismert feltevés meghiúsulása lehet az ajándék visszakövetelésének alapja, amely ésszerű és reálisan elérhető, valamint nem homályos feltevés, hanem kellően konkrét. A visszakövetelhetőségnél pedig azt is figyelembe kell venni, hogy mi vezetett ahhoz, hogy a feltevés nem teljesült. Például az ajándékozó nem hatott-e közre maga is abban, hogy a feltevés meghiúsult.

Ha az ajándék visszakövetelésekor az ajándék tárgya már nincs meg, de a helyébe lépett érték igen, akkor ez az érték is visszakövetelhető.

A létfenntartás veszélyeztetése

Előfordulhat, hogy az ajándékozás után az ajándékozó körülményeiben olyan változás következik be, hogy a létfenntartása veszélybe kerül. Nem jelenti a létfenntartás veszélyeztetettségét, ha az ajándékozónak átmeneti nehézségei támadnak, például elveszíti a munkahelyét. Az összes körülmény összevetése alapján kell mérlegelni, hogy az ajándékozó létfenntartása veszélyben van-e. Ennek során meg kell vizsgálni például, hogy az ajándékozó helyzetében várható-e pozitív változás, milyen kilátásai vannak a jövőre nézve.

Ha az ajándékozást követően bekövetkezett változások miatt az ajándékozó létfenntartása veszélybe kerül, akkor az ajándékba adott dolgot visszakövetelheti, ha a dologra a létfenntartása érdekében szüksége van.  Ebben az esetben is csak akkor kérhető az ajándék visszaadása, ha ez a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti.

Súlyos jogsértés elkövetése a nászajándék után

Az ajándék visszakövetelésére akkor is lehetőség van, ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el. Ha az ajándék már nincs meg, akkor a helyébe lépett értéket is visszakövetelheti az ajándékozó.

Súlyos jogsértésnek minősül például bűncselekmény elkövetése az ajándékozó vagy a közeli hozzátartozója sérelmére. Polgári jogi kötelezettség megsértése is számíthat súlyos jogsértésnek. Például, ha a megajándékozott az ajándékozóval szemben fennálló tartási kötelezettségét súlyosan megsérti. Súlyos jogsértés lehet az ajándékozó személyiségi jogainak megsértése is.

Az ajándékozó sérelmére elkövetett jogsértés esetén figyelembe kell venni a jogsértés körülményeit is. Például azt, hogy az ajándékozó közrehatott-e a jogsértés elkövetésében. Nem tudja visszakövetelni az ajándékozó ajándékot, ha a sérelmet már megbocsátotta, vagy az ajándékot a jogsértést követő hosszabb ideig nem követelte vissza.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS