Vezető állású munkavállaló munkaszerződése

2022. 11. 08., 11:23

A vezető állású munkavállaló több szempontból is különbözik a munkáltató más munkavállalóitól. Különbségek nem pusztán a munkával járó felelősség és a juttatások területén vannak. A vezető munkaszerződésének tartalma egyéb tekintetben is különbözhet a többi munkavállaló szerződésétől. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Ki számít vezető állású munkavállalónak?

A Munka Törvénykönyve szerint vezető állású munkavállaló elsősorban a munkáltató vezetője, tehát a munkáltató legfőbb irányítását végző személy. Ilyen például a részvénytársaság vezérigazgatója vagy a kft. ügyvezetője.

A munkáltató vezetőjére csak akkor kell a vezető állású munkavállalóra vonatkozó szabályokat alkalmazni, ha tevékenységét munkaviszonyban látja el. A törvény szerint például egy cég vezetője nem köteles munkaviszonyban tevékenykedni, hanem feladatát elláthatja például megbízási szerződés alapján is. Utóbbi esetben rá nem a munkajogi szabályokat, hanem a Polgári Törvénykönyv megfelelő rendelkezéseit kell alkalmazni.

Vezető állású munkavállalónak számít munkajogi szempontból az a munkavállaló is, aki a munkáltató vezetőjének közvetlen irányítása alatt áll, és részben vagy egészben helyettesítheti őt. A vezető helyettesítésére jogosult dolgozó csak akkor minősül vezető állású munkavállalónak, ha közvetlenül a vezető alárendeltje. Ha például a vezető eseti jelleggel meghatalmaz egy nem közvetlen irányítása alá tartozó munkavállalót arra, hogy egy ügyben helyettesítse, attól e dolgozó még nem minősül vezető állásúnak.

A vezető közvetlen irányítása alatt álló dolgozó is csak akkor számít vezető állásúnak, ha részben vagy egészben jogosult a vezető helyettesítésére. Helyettesítés alatt nem pusztán a vezető távollétében való feladat ellátását kell érteni. Ide tartozik az is, ha a munkavállaló olyan hatáskörrel rendelkezik, amely lehetővé teszi számára, hogy a munkáltató irányításában döntő szerepe legyen, és a munkáltató gazdálkodását, működését lényegesen befolyásolja.

Nem minősül vezető állású munkavállalónak például a vezető titkára vagy titkárnője. Bár a vezető közvetlen irányítása alatt áll, de feladatait tekintve a munkáltató irányításában nincs döntéshozó szerepe. A vezető állású munkavállalók közé tartoznak viszont a közvetlenül vezető alá tartozó azon munkavállalók, akik olyan feladatokat látnak el, amelyek adott esetben átfedésben vannak a munkáltató vezetőjének feladataival. Például ilyen lehet a cég gazdasági, pénzügyi vagy termelési vezetője.

Mikor alkalmazhatók a vezetőre vonatkozó szabályok más munkavállalóra?

A Munka Törvénykönyve lehetővé teszi, hogy meghatározott feltételekkel a vezetőn és a vezető-helyettesen kívül más munkavállalókra is a vezető állású munkavállalóra vonatkozó szabályokat alkalmazzák. Ennek három feltétele van:

– a munkaszerződés írja elő a vezetőre vonatkozó rendelkezések alkalmazását, és

– a munkavállaló a munkáltató működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegű munkakört tölt be, és

– alapbére eléri a kötelező legkisebb munkabér hétszeresét.

Fontos, hogy a kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegű munkakört betöltő dolgozókra csak akkor alkalmazhatók a vezető állású munkavállalókra vonatkozó előírások, ha a munkaszerződés ezt előírja. Tehát, ha maga a munkavállaló is beleegyezik.

A vezető állású munkavállaló munkaszerződése

A munkajogi szabályok egyik alapvető kiindulópontja, hogy a munkáltató és a munkavállaló nem egyenrangúak. A munkáltató sok tekintetben erőfölényben van a dolgozóhoz képest. Ezért a Munka Törvénykönyve számos a munkavállaló érdekeit védő garanciális előírást tartalmaz.

Főszabály szerint a munkaszerződésben csak akkor lehet eltérni a munkavállaló hátrányára a Munka Törvénykönyve szabályaitól, ha ezt a törvény megengedi. Ez a munkavállalót védő szabályok közül az egyik legfontosabb előírás. Az olyan megállapodás, amely ebbe a korlátozásba ütközik semmisnek minősül.

A vezető állású munkavállaló esetén a Munka Törvénykönyve sokkal tágabb teret enged a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodásnak. A vezető állású munkavállaló munkaszerződésében a munkaviszonyra vonatkozó törvényi rendelkezésektől főszabály szerint szabadon el lehet térni.

A törvényi előírásoktól csak a Munka Törvénykönyvében kifejezetten felsorolt esetekben nem lehet eltérni a vezető hátrányára a munkaszerződésben. Ilyen, eltérést nem engedő eset például az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés és a kötelező orvosi vizsgálat ideje alatt való mentesülés a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség teljesítése alól. Szintén ilyen a felmondási tilalom várandósság és szülési szabadság idejére, illetve a szülési szabadság és a gyermek 3 éves koráig, a gyermek gondozása céljából igénybe vehető fizetés nélküli szabadság szabályai.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 19:40:21
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS