Vállalkozási szerződés

2020. 06. 17., 09:45

A vállalkozási típusú szerződéseknél más szerződésektől való elhatárolása szempontjából a központi elemet az eredménykötelem jelenti.

A vállalkozási szerződés altípusai a következők: tervezési szerződés, kivitelezési szerződés, a kutatási szerződés, az utazási szerződés a mezőgazdasági vállalkozási szerződés, a közszolgáltatási szerződés, és a fuvarozási szerződés.

Az eredménykötelem szempontjából a kutatási szerződés továbbra is „kétlaki” szerepet kapott, mivel a felek megállapodhatnak abban is, hogy a kutatás eredménytelensége esetén is jár a díjazás a kutató részére, és ebben az esetben a megbízási szerződés szabályai lesznek irányadók a felek jogviszonyára – olvasható Dr. Boóc Ádám és Dr. Sándor István Üzleti szerződések című könyvében.

  • A könyv egy részlete itt olvasható, két szerződésmintával (vállalkozási, megbízási szerződés).
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-30 17:22:00
Január 26-án, a budapesti SYMBOL-ban adták át a Marketing Diamond Awards 2022-es elismeréseit. Idén ismét a Billingo Technologies Zrt. lett „Az Év Megbízója”, a Kreatív Vonalak Kft. pedig a tavalyi évhez hasonlóan „Az Év Ügynöksége” díjat nyerte el. „Az Év Marketingnagykövete” címet pedig a Pentacom ügynökség érdemelte ki a 29 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS