Válasszon új adózási formát az eva helyett! – Itt a segítség

2019. 09. 26., 17:45

2020. január 1-jével megszűnik az egyszerűsített vállalkozási adó, vagyis eva adózási forma. A pénzügyminisztérium tájékoztatójának a célja olyan alternatívák felvázolása, döntési pontok megjelenítése, amely segítséget nyújt az eva adóalanyoknak abban, hogy a hagyományos adózási formák, vagy az elmúlt években bevezetett újabb, kisvállalkozásokra és önfoglalkoztatókra szabott, kedvező adózási formák közül melyiket érdemes jövőre választaniuk.

Kisadózók tételes adója (kata): Egyszerű adminisztrációval, havi 50, vagy 75 ezer forint (mellékállásban 25 ezer forint) megfizetésével letudhatja adóit. Kiváltja az szja-t (ha Ön egyéni vállalkozó), a társasági adót (ha a vállalkozása társaságként működik), és a személyes közreműködése utáni jövedelem szja-ját, szociális hozzájárulási adóját és nyugdíj- egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékát. Csak bevételi nyilvántartást kell vezetnie, így ha eddig kettős könyvvitelt vezetett, a jövőben egyszerűbbé válhat a könyvelése.

Kisvállalati adó (kiva): Ha Önnek van alkalmazottja, vagy jövedelmét vállalkozása növekedése érdekében szeretné visszaforgatni, akkor társas vállalkozásként a kiva lehet a jó választás, hiszen a kiva kiváltja a társasági adót, a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást is. Ebben az esetben a személyi jellegű kifizetéseit (beleértve a kivétjét is) az általánosnál alacsonyabb adó terheli, a visszaforgatott (vállalkozásból ki nem vont) jövedelmet pedig nem terheli nyereségadó. A kiva további előnye a társasági adóhoz képest, hogy az adóalap kiszámítása sokkal egyszerűbb, ezért a kiva adminisztrációja is lényegesen kevesebb. Kivásként kettős könyvvitelt kell vezetnie, így csak akkor javasoljuk ezt az adónemet, ha már eddig is így vezette könyvelését.

Szja-s egyéni vállalkozó: Ha tevékenységét mellékállásban végzi, bevételei pedig nem rendszeresek, vagy kis összegűek, akkor ezzel a megoldással járhat a legjobban. Ebben az esetben a személyes közreműködéséből származó jövedelme után kell járulékokat és szociális hozzájárulási adót fizetnie. Az egyéni vállalkozói jövedelme után az szja meghatározásához választhat tételes költségelszámolást és átalányköltséget is. Tevékenységéről mindkét esetben nyilvántartást kell készítenie, amely átalányadó választása esetén az eva alatt is vezetetthez hasonló bevételi nyilvántartás.

Társasági adó: Ha társas vállalkozásának nyeresége több, mint a bérköltsége, és ezt a nyereséget jellemzően nem forgatja vissza, hanem kiveszi a cégből, ugyanakkor a kata adónem nem felel meg Önnek, akkor valószínűleg a társasági adóval jár a legjobban. A társasági adó alatt kettős könyvvitelt kell vezetnie, így csak akkor javasoljuk ezt az adónemet, ha már eddig is így vezette könyvelését.

Ha nem tesz semmit, akkor egyéni vállalkozóként szja, társas vállalkozásként pedig társasági adóalany lesz. Ezért fontos, hogy átgondolja, milyen opciói vannak, és további adminisztrációs terhek nélkül, időben kiválassza a jövő évi adózási formáját.

A további részletekért töltse le a tájékoztatót  és a kalkulátort.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS