Teljesítési igazolás: fontos tudnivalók

2020. 12. 21., 09:45

A teljesítési igazolás (TIG) az a dokumentum, amelyben a megbízó elismeri, hogy a megbízott az elvállalt munkát a szerződésben foglaltaknak megfelelően hajtotta végre.

A teljesítés igazolásnak nincsenek konkrét formai előírásai. Tartalma elsősorban attól függ, hogy a megbízási, vállalkozási szerződés milyen feltételeket tartalmaz a munkavégzés/szolgáltatásnyújtás kapcsán.

Mit érdemes feltüntetni a TIG-ben?

 • a feleket (megbízó és megbízott adatai);
 • a TIG tárgyát;
 • a megbízási szerződés jellemzőit (vállalási díj stb.);
 • keltezést (amikor a TIG készült);
 • utalást az elvégzett munkára

Emellett szerepeltethető

 • a munka ellenértéke és az esetleges levonásokat (pl. nem megfelelő vagy el nem végzett munkafolyamat esetén)
 • az elszámolás módja (pl. tételes vagy átalánydíjas);
 • az általános forgalmi adóval kapcsolatos információ, különösen abban az esetben, ha adózási rendje (fordított, egyenes), áfa-körbe tartozása és áfa-kulcsa eltérhet;
 • az esetleges plusz szolgáltatás és az azért járó ellenérték.

Adózási szempontból is fontos a TIG:

 • az ügylet teljesítőjének fő szabály szerint általános forgalmi adó tekintetében a teljesítés időpontjában keletkezik adófizetési kötelezettsége;
 • az ügylet teljesítőjének a teljesítés időpontját magában foglaló üzleti évben kell a számla áfa nélküli értéket árbevételként vagy egyéb bevételként elszámolni;
 • a megrendelőnek fő szabály szerint a teljesítés időpontjában nyílik meg adólevonási joga, ha rendelkezik hiteles számlával.

Fontos tudni, hogy a TIG önmagában nem bizonyítja a teljesítést. Az adóhatóság nemcsak a teljesítés formális igazolását, hanem annak tényleges megvalósulását is ellenőrizheti.

TIG minták: 1, 2

Forrás: Billingo, Dimenzió Kft.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 01. 27., 09:02
Szeretnénk az elsők között lenni azok között, akik a modern technológiát (ideértve akár a mesteréges intelligenciát is) a munkájuk integráns részévé teszik és kihasználják az ebből fakadó lehetőségeket – mondta az Üzletemnek Jalsovszky Pál ügyvéd, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda irodavezető partnere.
2022-01-28 18:08:00
2022. január 31-én lezárul az európai uniós támogatásból megvalósult ingyenes jogi segítségnyújtást nyújtó észak-magyarországi JOGpontok projekt – tájékoztatott a Kisosz, a projektet megvalósító konzorciumvezető.
2022-01-28 17:22:00
Meg kell erősíteni a magyar tejtermékgyártást, élelmiszergyártást, a kormányzat meghozta az ehhez szükséges döntéseket – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a békéscsabai Happy Tejtermék Kft. támogatói okiratának átadása alkalmával.
2022-01-28 15:28:01
A kormány kiemelt figyelmet fordít a vidéki városok fejlesztésére, a következő 7 évben 1800 milliárd forintot biztosít a térségek saját beruházási elképzeléseinek megvalósítására – jelentette ki Varga Mihály a felújított komlói autóbusz-pályaudvar átadó ünnepségén.
2022-01-28 14:52:00
A legkisebbek biztonsága érdekében február elején megkezdődik az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt idei játékvizsgálat. A laboratóriumi és hatósági ellenőrzések célja 2022-ben is a családok védelme a veszélyes termékek kiszűrésével.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS