Örökölhet-e a végrendeletnél közreműködő személy?

2023. 05. 23., 09:23

Sok esetben az örökhagyó végrendeletét nem egyedül készíti el, hanem a végrendelkezés során tanúk és más személyek is közreműködnek. Bizonyos esetekben a közreműködő személyeknek lehetősége lehet arra is, hogy a végrendelet tartalmát is befolyásolják.

A közreműködőnek szóló juttatás érvénytelensége

A Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy az írásbeli magánvégrendelet tanúja, a végrendelkezésnél közreműködő személy vagy ezek hozzátartozója javára szóló juttatás érvénytelen.

A végrendelkezés egyik alapvető fontosságú feltétele, hogy az örökhagyó végakaratát szabadon, minden tisztességtelen befolyástól mentesen tudja kinyilvánítani. Ha a végintézkedésnél közreműködő személy vagy hozzátartozója egyben örökös is, akkor érdekeltségénél fogva felmerülhet, hogy a közreműködő az örökhagyó szándékát meg nem engedett módon befolyásolja. Ezért rendelkezik úgy főszabályként a törvény, hogy a közreműködő javára szóló végrendeleti juttatás érvénytelen.

A végrendelkezésnél fontos szem előtt tartani, hogy a közreműködő hozzátartozójára is kiterjed a juttatás érvénytelensége. Például, ha az örökhagyó az unokájára kívánja hagyni a vagyonát és a végrendeletnél az unoka szülője az egyik végrendeleti tanú, akkor főszabály szerint a juttatás érvénytelen lesz. Ennek oka, hogy a tanúként közreműködő szülő egyben az örökös hozzátartozója. 

Ki lehet a végrendeletnél közreműködő személy?

A végrendelet megtétele kapcsán többféle módon is sor kerülhet a végrendelkezőnek való segítségnyújtásra. Ám a törvény szerint nem minden személy számít a végrendelkezésnél közreműködő személynek.

A törvény a közreműködők között külön is nevesíti az írásbeli magánvégrendelet tanúját. Az írásbeli magánvégrendelet érvényességéhez akkor szükségesek tanúk, ha más által írt végrendeletről van szó. Tehát az örökhagyó a végrendeletet nem vagy nem teljes egészében saját kezűleg írta. Más által írt végrendelet esetén szükséges, hogy a végrendelkező a végrendeletet két tanú együttes jelenlétében aláírja. Ha pedig azt már aláírta, az aláírást két tanú előtt, azok együttes jelenlétében a magáénak kell elismernie. A végrendeletet mindkét esetben a tanúknak is alá kell írniuk e minőségük feltüntetése mellett. A tanú és a tanú hozzátartozója javára szóló juttatás főszabály szerint érvénytelen.

A törvény szerint a tanún kívül közreműködőnek minősül a végrendelet megfogalmazója, szerkesztője, leírója és minden olyan személy, akinek tevékenysége a végrendelet tartalmának érdemi befolyásolására nyújt lehetőséget. A végrendeletet fogalmazó, szerkesztő, leíró személy akkor is közreműködő, ha a végrendelet tartalmát nem ő alakította ki, hanem csak leírta, megfogalmazta, amit a végrendelkező kért tőle.

A végrendeletet megfogalmazón, megszerkesztőn és leírón kívül közreműködő mindenki, aki a végrendelkezés kapcsán olyan tevékenységet fejtett ki, ami lehetővé tette a végrendelet tartalmának érdemi befolyásolását. Tehát ebben az esetben nem feltétel, hogy ténylegesen befolyásolja is a tartalmat. Elegendő, ha a helyzete alapján erre megvolt a lehetősége. Például olyan személy, aki a végrendelet tartamára vonatkozó kérést továbbította a végrendelet szerkesztőjéhez.

Ha a végrendeleti juttatás jogi személy (pl. cég, civil szervezet) részére szól, akkor nem lehet tanú a jogi személy tagja, vezető tisztségviselője, képviselője, felügyelőbizottsági tagja és munkavállalója. Ha ilyen személy mégis közreműködik, az a jogi személynek szóló juttatást érvénytelenné teszi.

Aki nem számít közreműködőnek

Nem számít közreműködőnek, aki például arról gondoskodik, hogy az örökhagyó által megjelölt időpontban a végrendeleti tanúk jelen legyenek. Az sem minősül közreműködőnek, aki egyeztet az ügyvéddel a végrendelet készítésének időpontjáról, illetve aki elszállítja az örökhagyót az ügyvédhez. Nem közreműködés a puszta a végrendelkezési szándék közvetítése sem, ha ez a tartalomra nem terjed ki. Nem minősül közreműködésnek az sem, ha valaki a végrendelet tételénél jelen van, de nem szól közbe, passzívan viselkedik.

Mikor örökölhet a végrendeletnél közreműködő személy?

A törvény lehetővé teszi, hogy a közreműködő is juttatásban részesüljön, amennyiben a végrendelet megfelel a meghatározott többletfeltételeknek.

Az írásbeli magánvégrendelet tanúja vagy a végrendeletnél közreműködő más személy javára szóló juttatás érvényes, ha a végrendeletnek ezt a részét az örökhagyó saját kezűleg írta és aláírta.

A tanú vagy a hozzátartozója részére szóló juttatás akkor sem érvénytelen, ha a végrendelet megalkotásában az érintett tanún kívül még két tanú vett részt.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS