Mit jelent, ha a végrendeletben hagyomány szerepel?

2020. 10. 27., 10:00

A végrendeletben az örökhagyó rendszerint arról rendelkezik, hogy ki vagy kik legyenek az örökösei. Az örökösöknek általában osztozni kell a hagyaték terheiben is, így például az örökhagyót terhelő tartozásokban. Van azonban kivétel! Mit jelent, ha a végrendeletben hagyomány szerepel? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

Mit jelent a végrendeletben rendelt hagyomány?

Hagyományról akkor beszélünk, ha az örökhagyó a végrendeletében a hagyatékban lévő valamely vagyontárgyat anélkül juttatja egy meghatározott személynek, hogy ez a juttatás öröklésnek minősülne. A hagyomány fontos jellemzője, hogy aki a hagyományt kapja, vagyis a hagyományos, nem részesül a hagyatéki terhekben is. Csak az adott vagyontárgy száll át rá és nem általánosságban véve lesz örököse az elhunytnak.

Mi lehet hagyomány?

Megkülönböztetünk úgynevezett dologi hagyomány és kötelmi hagyományt.

A hagyományrendelés vonatkozhat meghatározott vagyontárgyra. Ezt dologi hagyománynak hívjuk.

Az is lehetséges, hogy az örökhagyó az örökösét arra kötelezi, hogy a hagyományosnak meghatározott vagyoni jellegű szolgáltatást teljesítsen. Ez gyakran meghatározott pénzösszeg kifizetését jelenti. A vagyoni szolgáltatásra vonatkozó hagyományt hívjuk kötelmi hagyománynak. Ilyenkor a hagyományos tehát nem meghatározott vagyontárgyat kap, hanem az örökössel szemben lényegében egy követeléshez jut, amelyet az örökösnek teljesítenie kell.

Milyen típusai vannak a hagyománynak?

Az imént ismertetett dologi és kötelmi hagyományon kívül beszélhetünk még előhagyományról, alhagyományról, és utóhagyományról is.

  • Az előhagyomány

Az örökhagyó az örököse részére is rendelhet hagyományt. Az örökös javára rendelt hagyományt nevezzük előhagyománynak. Az előhagyomány leggyakrabban meghatározott hagyatéki vagyontárgyra vonatkozik. Az is lehetséges, hogy az örökhagyó az örökös részére teljesítendő vagyoni jellegű szolgáltatást rendel, amelynek teljesítésére másik örökösét kötelezi. Az előhagyomány lényege, hogy az örököst (hagyományost) az örökrészén felül illeti meg. Ezt az örökrészt megelőzően kell kiadni a részére.

  • Az alhagyomány

Alhagyományról akkor beszélünk, ha az örökhagyó a hagyományost terhelte meg további hagyományrendeléssel. Ilyenkor tehát nem az örökös, hanem a hagyományos köteles további szolgáltatást teljesíteni az alhagyományos javára. Például, ha az örökhagyó a végrendeletében úgy rendelkezik, hogy az örököse fizessen ki az örökhagyó nagynénjének a hagyatékból 5 millió forintot (hagyomány), ugyanakkor a nagynéninek meghagyja, hogy a pénzből finanszírozza a gyermeke egyetemi tandíját (alhagyomány). Alhagyomány mindig csak kötelmi jellegű lehet, tehát valamilyen vagyoni szolgáltatásra vonatkozhat.

  • Az utóhagyomány

Az örökhagyó úgy is rendelkezhet, hogy a hagyományban valamely eseménytől vagy időponttól az addigi jogosultat más váltsa fel. Ezt nevezik utóhagyománynak. A leggyakoribb példája ennek, ha az örökhagyó meghagyja, hogy a hagyományos halála esetén őt az utóhagyományos váltsa fel.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 09:09:44
Több nagybank csökkentette az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS