Mit jelent az öröklésnél az osztályrabocsátás?

2023. 03. 28., 10:48

Előfordul, hogy az örökhagyó a vagyonából már életében is adományoz olyan személyeknek, akik később az örökösei lesznek. Több örökös esetén, ha valamely örökös már életében is jelentősebb vagyont kapott az örökhagyótól, akkor ezt bele kell-e számítani az örökségbe? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Mit jelent az osztályrabocsátás?

Az osztályrabocsátási kötelezettség célja, hogy a törvényben meghatározott esetekben az örökösök egyenlő részesedését biztosítsa a hagyatéki vagyonból. Ennek keretében az örökhagyó által életében ingyenesen adott adományokat is számításba kell venni a hagyaték elosztásakor. Tulajdonképpen ez az osztályrabocsátás.

Fontos, hogy az osztályrabocsátási kötelezettség csak az örökhagyó leszármazóit (pl. gyermek, unoka) terheli. Őket is csak akkor, ha több leszármazó közösen örököl. Nincs osztályrabocsátási kötelezettség, ha az örökösök között csak egy leszármazó van. Nem terheli e kötelezettség az örökhagyó túlélő házastársát sem. Igaz ez annak ellenére is, hogy a túlélő házastárs törvényes öröklés esetén a közösen lakott ingatlanon kívüli vagyonból egy gyerekrészt örököl.

Az osztályrabocsátás a leszármazókat csak egymással szemben terheli. Ennek oka, hogy a leszármazók egymás közötti öröklésének kiegyenlítse a célja. Így a leszármazókat nem terheli osztályrabocsátási kötelezettség a túlélő házastárssal szemben sem.

Mit kell osztályrabocsátani?

Osztályrabocsátási kötelezettség az örökhagyótól még életében kapott ingyenes adományokra vonatkozik. Tehát több leszármazó közös öröklése eseténmindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani annak az ingyenes adománynak az értékét, amelyben őt az örökhagyó életében részesítette. Az ingyenes adomány lehet például ingatlan, ingóság, pénz. A tényleges ajándékozás körén túl ingyenes adomány például az örökhagyóval szemben fennálló tartozás ingyenes elengedése is.

Az ingyenes adományt akkor kell osztályrabocsátani, ha a hagyaték értékéhez való hozzászámítást az örökhagyó kikötötte. Illetve akkor is, ha a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta. A hozzászámítást például kikötheti az örökhagyó abban a szerződésben, amelyben az adományt juttatja. Kikötheti továbbá a végrendeletében, vagy akár szóban is.

A szokásos mértékű ingyenes adományt és a tartásra rászorult leszármazó részére nyújtott tartást akkor sem kell osztályrabocsátani, ha azt az örökhagyó kifejezetten kikötötte.

Az osztályrabocsátási kötelezettség a közösen öröklő leszármazókat akkor is terheli, ha az örökhagyó végintézkedése alapján öröklik a törvényes örökrészüknek megfelelő hányadot.

Az osztályrabocsátás hatása

Az osztályrabocsátandó ingyenes adományt a juttatáskori értékén kell számításba venni. Tehát például az ajándékozott ingatlant az ajándékozási szerződés megkötésekor fennálló értékén. Ha a juttatáskori értéken való számításba vétel súlyosan méltánytalan, akkor az érdekelt a bíróságtól kérheti más érték meghatározását.

Az osztályrabocsátott adomány számításba vétele úgy történik, hogy az örökhagyó hagyatékában lévő vagyon és az osztályrabocsátott adományok tiszta értékét össze kell számítani. Ezen összeg törvényes örökrészeknek megfelelő arányos elosztása útján kell meghatározni az egyes örököstársaknak jutó örökrészt. Az örökösre így jutó örökrészből le kell vonni az örököstárs által osztályrabocsátott értéket.

Például két leszármazó öröklése esetén, ha egyikük kapott az örökhagyótól életében 20 millió forint értékű, osztályrabocsátandó ingyenes adományt, és az örökhagyó hagyatékában 30 millió forint értékű vagyon van, akkor az összeszámított érték 50 millió forint. Ezen összegből a törvényes öröklés szabályai szerint a leszármazóra 25 millió forintnyi hagyaték jutna. Ebből kell levonni az osztályrabocsátott 20 millió forint értékű adományt. Így a hagyatékból a korábban ingyenes adományban részesült leszármazó 5 millió forintot örököl, a másik leszármazó pedig 25 millió forintot.

Mi a teendő, ha a leszármazó olyan nagy összegű ingyenes juttatást kapott, hogy az általa osztályrabocsátott érték meghaladja az örökrészének a fentiek szerint kiszámított értékét? Ilyenkor vissza kell-e adnia az örökrészét meghaladó részt? A törvény szerint ebben az esetben a leszármazó nem köteles visszatéríteni a többletet. Ekkor őt a hagyatéki vagyonból kielégítettnek kell tekinteni. Ebben az esetben a hagyatékot a többi örököstárs között a hagyatékban nem részesülő örököstársnak és az ő ingyenes adományának figyelmen kívül hagyásával kell felosztani.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS