Melyek az operatív lízing legfontosabb tudnivalói?

2022. 12. 28., 12:17

Különböző munkaeszközök, járművek tartós használatára és adott esetben tulajdonjogának megszerzésére népszerű jogi eszköz a lízingszerződés. A lízingszerződés egyik sajátos és elterjedt típusa az ún. operatív lízing, más néven tartós bérlet. Ez jelentősen különbözik a lízing másik típusától, a pénzügyi lízingtől. Az operatív lízinggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

A lízingről általában

A lízingszerződés egy olyan szerződés, amelynek alapján a lízingbeadó a tulajdonában lévő lízingtárgyat meghatározott időre a lízingbevevő használatába adja. A lízingbevevő ezért köteles díjat fizetni. A lízingtárgy valamely dolog (pl. berendezés, jármű, ingatlan) vagy esetleg jog lehet.

A lízingszerződések esetén a lízingbeadó abból a célból szerzi meg a lízingtárgy tulajdonjogát, hogy azt használatba (lízingbe) adja.

A lízingszerződéseknek két fő típusát szokás megkülönböztetni: a pénzügyi lízinget és az operatív lízinget vagy más néven tartós bérletet. A pénzügyi lízingszerződést a Polgári Törvénykönyv külön szerződéstípusként szabályozza. Az operatív lízing azonban önálló szerződésként nem szerepel a törvényben.

Az operatív lízing alapvető jellemzői

Az operatív lízing a lízingtárgy lízingbevevő általi tartós használatára irányul, anélkül, hogy a futamidő végén a lízingtárgy tulajdonjogát a lízingbevevő megszerezné.

Ekkor tehát nem a berendezés vagy eszköz tulajdonjogának megszerzésén van a hangsúly. A lízingbevevő nem a tulajdonjog megszerzése célból köti meg a szerződést, hanem azért, hogy a lízingtárgyat hosszabb időre használatba vehesse. A lízing futamidejének lejártakor a lízingtárgyat vissza kell adni a lízingbevevőnek. Ezért nevezik az operatív lízinget tartós bérletnek is.

Az operatív lízingnél kizárt, hogy a futamidő lejártával a lízingbeadó a lízingbevevőnek adja el a lízingtárgyat vagy más módon átruházza a lízingbevevőre a tulajdonjogot. Arra a felek megállapodásától függően lehet lehetőség, hogy a lízingbevevő kijelölhesse azt a harmadik személy vevőt, aki jogosulttá válik a lízingtárgy megvásárlására.

Ez a lízing rendszerint akkor megfelelő megoldás a lízingbevevőnek, ha tartósan van szüksége arra, hogy a lízingtárgyat használhassa, de a tulajdonjogra nincs szüksége. Például, ha egy vállalkozásnak meghatározott munka elvégéséhez van szüksége hosszabb időre egy berendezésre, de a munka végeztével már nem kell neki az eszköz.

Mivel jogi nézőpontból a bérleti szerződéstől nem különíthető el élesen, így az operatív lízingszerződésnek nincs önálló jogi szabályozása. Az operatív lízingre a bérleti szerződés szabályait kell alkalmazni.

Az operatív lízing pénzügyi oldala  

Pénzügyi oldalról az operatív lízing fő jellemzője, hogy a lízingtárgy a futamidő alatt a lízingbeadó könyveiben jelenik meg, a lízingbevevő könyveiben nem szerepel.

Operatív lízing estén a lízingbevevő a bérleti díj (lízingdíj) nettó részét számolhatja el költségként. Az áfa-részét pedig az irányadó adózási, számviteli előírások szerint levonhatja vagy visszaigényelheti.

A lízingtárgy karbantartásának, szervizelésének költségei és a biztosítási költségek operatív lízing esetén rendszerint a lízingbeadót terhelik. Ezek a költségek jellemzően a lízingdíjba épülnek be.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS