Melyek az operatív lízing legfontosabb tudnivalói?

2022. 12. 28., 12:17

Különböző munkaeszközök, járművek tartós használatára és adott esetben tulajdonjogának megszerzésére népszerű jogi eszköz a lízingszerződés. A lízingszerződés egyik sajátos és elterjedt típusa az ún. operatív lízing, más néven tartós bérlet. Ez jelentősen különbözik a lízing másik típusától, a pénzügyi lízingtől. Az operatív lízinggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

A lízingről általában

A lízingszerződés egy olyan szerződés, amelynek alapján a lízingbeadó a tulajdonában lévő lízingtárgyat meghatározott időre a lízingbevevő használatába adja. A lízingbevevő ezért köteles díjat fizetni. A lízingtárgy valamely dolog (pl. berendezés, jármű, ingatlan) vagy esetleg jog lehet.

A lízingszerződések esetén a lízingbeadó abból a célból szerzi meg a lízingtárgy tulajdonjogát, hogy azt használatba (lízingbe) adja.

A lízingszerződéseknek két fő típusát szokás megkülönböztetni: a pénzügyi lízinget és az operatív lízinget vagy más néven tartós bérletet. A pénzügyi lízingszerződést a Polgári Törvénykönyv külön szerződéstípusként szabályozza. Az operatív lízing azonban önálló szerződésként nem szerepel a törvényben.

Az operatív lízing alapvető jellemzői

Az operatív lízing a lízingtárgy lízingbevevő általi tartós használatára irányul, anélkül, hogy a futamidő végén a lízingtárgy tulajdonjogát a lízingbevevő megszerezné.

Ekkor tehát nem a berendezés vagy eszköz tulajdonjogának megszerzésén van a hangsúly. A lízingbevevő nem a tulajdonjog megszerzése célból köti meg a szerződést, hanem azért, hogy a lízingtárgyat hosszabb időre használatba vehesse. A lízing futamidejének lejártakor a lízingtárgyat vissza kell adni a lízingbevevőnek. Ezért nevezik az operatív lízinget tartós bérletnek is.

Az operatív lízingnél kizárt, hogy a futamidő lejártával a lízingbeadó a lízingbevevőnek adja el a lízingtárgyat vagy más módon átruházza a lízingbevevőre a tulajdonjogot. Arra a felek megállapodásától függően lehet lehetőség, hogy a lízingbevevő kijelölhesse azt a harmadik személy vevőt, aki jogosulttá válik a lízingtárgy megvásárlására.

Ez a lízing rendszerint akkor megfelelő megoldás a lízingbevevőnek, ha tartósan van szüksége arra, hogy a lízingtárgyat használhassa, de a tulajdonjogra nincs szüksége. Például, ha egy vállalkozásnak meghatározott munka elvégéséhez van szüksége hosszabb időre egy berendezésre, de a munka végeztével már nem kell neki az eszköz.

Mivel jogi nézőpontból a bérleti szerződéstől nem különíthető el élesen, így az operatív lízingszerződésnek nincs önálló jogi szabályozása. Az operatív lízingre a bérleti szerződés szabályait kell alkalmazni.

Az operatív lízing pénzügyi oldala  

Pénzügyi oldalról az operatív lízing fő jellemzője, hogy a lízingtárgy a futamidő alatt a lízingbeadó könyveiben jelenik meg, a lízingbevevő könyveiben nem szerepel.

Operatív lízing estén a lízingbevevő a bérleti díj (lízingdíj) nettó részét számolhatja el költségként. Az áfa-részét pedig az irányadó adózási, számviteli előírások szerint levonhatja vagy visszaigényelheti.

A lízingtárgy karbantartásának, szervizelésének költségei és a biztosítási költségek operatív lízing esetén rendszerint a lízingbeadót terhelik. Ezek a költségek jellemzően a lízingdíjba épülnek be.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS