Melyek a leltárhiányért való felelősség feltételei?

2023. 05. 31., 13:39

A leltárhiányért való felelősség alapvető, de nem egyedüli feltétele a leltárfelelősségi. Milyen további feltételek szükségesek ahhoz, hogy a munkavállaló leltárfelelőssége megállapítható legyen? A kérdésre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

A leltárfelelősség

A leltárfelelősség a munkavállaló sajátos megőrzési felelősségéhez kapcsolódik, amely csak meghatározott feltételek esetén áll fenn.

A munkavállaló e felelőssége eltér a munkavállalói kártérítés általános szabályaitól. Fontos, hogy a leltárhiányért való felelősség feltételeinek fennállása esetén a munkavállaló vétkességére tekintet nélkül felel. Ezt azt jelenti, hogy akkor is felel a leltárhiányért, ha annak előidézésére az ő hibáján kívül került sor.

A leltárfelelősség abban is jelentősen különbözik a kártérítési felelősség általános szabályaitól, hogy e felelősségi formáról akkor lehet szó, ha a leltárhiány oka, az ezt előidéző magatartás nem ismert. Ellenkező esetben a hiányt előidéző személy felelős a kárért a kártérítés általános szabályai szerint.

A leltárfelelősség érvényesítésére a munkáltatónak az általánosnál rövidebb határideje van. A leltárhiánnyal kapcsolatos kártérítési igényét a leltárfelvétel befejezését követő 60 napos jogvesztő határidő alatt érvényesítheti.

Amennyiben büntetőeljárásra is sor került a leltárhiánnyal kapcsolatban, akkor a kártérítési igény érvényesítésének határideje 30 nap. E határidő a bíróság büntetőeljárást befejező jogerős vagy véglegessé vált határozatának, valamint az ügyészség, illetve a nyomozó hatóság további jogorvoslattal nem támadható eljárást megszüntető határozatának közlését követő napon kezdődik.

A leltárhiányért való felelősség további feltételei

A leltárhiányért való felelősség alapvető, de nem egyetlen feltétele a leltárfelelősségi megállapodás megkötése.

A leltárfelelősség további feltétele, hogy a leltári készlet szabályosan kerüljön átadásra, ill. átvételre. Nem szabályosan átadott/átvett készletben keletkezett leltárhiányért a munkavállaló nem tartozhat leltárfelelősséggel. A leltárhiányt a leltározási rend szerint lebonyolított, a teljes leltári készletet érintő leltárfelvétel alapján kell megállapítani. Ennek elmaradása esetén nem kerülhet sor a felelősségre vonásra.

További feltétel, hogy a munkavállaló leltárhiányért csak akkor tartozik felelősséggel, ha legalább a leltáridőszak felében az adott munkahelyen végzett munkát.

Előfordulhat, hogy a készletet olyan munkavállaló is kezeli, aki a leltárhiányért nem felelős. Ebben az esetben a leltárfelelősségi megállapodással rendelkező dolgozó a leltárhiányért csak akkor felelős, ha írásban hozzájárult a másik munkavállaló adott munkakörben vagy munkahelyen történő foglalkoztatásához.

A leltárfelelősség terjedelme

A leltárhiányért a felelősség feltételeinek fennállása esetén vétkességére tekintet nélkül felel a munkavállaló. Azaz akkor is felel a leltárhiányért, ha annak előidézésére az ő hibáján kívül került sor.

A leltári készletet állandóan egyedül kezelő munkavállaló a leltárhiány teljes összegéért felelős. A leltárfelelősségi megállapodásban ettől eltérően is lehet rendelkezni. Ha a készletet a leltárhiányért nem felelős munkavállaló is kezeli, akkor a leltárhiányért felelős dolgozó legfeljebb 6 havi távolléti díja mértékéig vonható felelősségre a hiányért.

Ha csoportos leltárfelelősségi megállapodás áll fenn, akkor a kártérítés mértéke nem haladhatja meg a megállapodást kötött munkavállalók távolléti díjának 6 havi együttes összegét. A megállapodásban meghatározható a felelősség munkavállalók közötti megosztása. Ennek hiányában a munkavállalók távolléti díjuk arányában felelnek.

A felelősség vagy a kártérítés mértékének megállapításánál figyelembe kell venni az eset összes körülményeit. Különösen azokat, amelyek a munkavállaló felelősségére kihatnak, vagy amelyek a biztonságos és előírásszerű kezelést befolyásolhatták. E körben figyelembe kell venni különösen a biztonságos őrzésre vonatkozó munkáltatói kötelezettségek teljesítését, továbbá a munkavállaló esetleges távollétének tartamát.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.
2024-04-23 10:10:00
Kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.