Melyek a leltárhiányért való felelősség feltételei?

2023. 05. 31., 13:39

A leltárhiányért való felelősség alapvető, de nem egyedüli feltétele a leltárfelelősségi. Milyen további feltételek szükségesek ahhoz, hogy a munkavállaló leltárfelelőssége megállapítható legyen? A kérdésre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

A leltárfelelősség

A leltárfelelősség a munkavállaló sajátos megőrzési felelősségéhez kapcsolódik, amely csak meghatározott feltételek esetén áll fenn.

A munkavállaló e felelőssége eltér a munkavállalói kártérítés általános szabályaitól. Fontos, hogy a leltárhiányért való felelősség feltételeinek fennállása esetén a munkavállaló vétkességére tekintet nélkül felel. Ezt azt jelenti, hogy akkor is felel a leltárhiányért, ha annak előidézésére az ő hibáján kívül került sor.

A leltárfelelősség abban is jelentősen különbözik a kártérítési felelősség általános szabályaitól, hogy e felelősségi formáról akkor lehet szó, ha a leltárhiány oka, az ezt előidéző magatartás nem ismert. Ellenkező esetben a hiányt előidéző személy felelős a kárért a kártérítés általános szabályai szerint.

A leltárfelelősség érvényesítésére a munkáltatónak az általánosnál rövidebb határideje van. A leltárhiánnyal kapcsolatos kártérítési igényét a leltárfelvétel befejezését követő 60 napos jogvesztő határidő alatt érvényesítheti.

Amennyiben büntetőeljárásra is sor került a leltárhiánnyal kapcsolatban, akkor a kártérítési igény érvényesítésének határideje 30 nap. E határidő a bíróság büntetőeljárást befejező jogerős vagy véglegessé vált határozatának, valamint az ügyészség, illetve a nyomozó hatóság további jogorvoslattal nem támadható eljárást megszüntető határozatának közlését követő napon kezdődik.

A leltárhiányért való felelősség további feltételei

A leltárhiányért való felelősség alapvető, de nem egyetlen feltétele a leltárfelelősségi megállapodás megkötése.

A leltárfelelősség további feltétele, hogy a leltári készlet szabályosan kerüljön átadásra, ill. átvételre. Nem szabályosan átadott/átvett készletben keletkezett leltárhiányért a munkavállaló nem tartozhat leltárfelelősséggel. A leltárhiányt a leltározási rend szerint lebonyolított, a teljes leltári készletet érintő leltárfelvétel alapján kell megállapítani. Ennek elmaradása esetén nem kerülhet sor a felelősségre vonásra.

További feltétel, hogy a munkavállaló leltárhiányért csak akkor tartozik felelősséggel, ha legalább a leltáridőszak felében az adott munkahelyen végzett munkát.

Előfordulhat, hogy a készletet olyan munkavállaló is kezeli, aki a leltárhiányért nem felelős. Ebben az esetben a leltárfelelősségi megállapodással rendelkező dolgozó a leltárhiányért csak akkor felelős, ha írásban hozzájárult a másik munkavállaló adott munkakörben vagy munkahelyen történő foglalkoztatásához.

A leltárfelelősség terjedelme

A leltárhiányért a felelősség feltételeinek fennállása esetén vétkességére tekintet nélkül felel a munkavállaló. Azaz akkor is felel a leltárhiányért, ha annak előidézésére az ő hibáján kívül került sor.

A leltári készletet állandóan egyedül kezelő munkavállaló a leltárhiány teljes összegéért felelős. A leltárfelelősségi megállapodásban ettől eltérően is lehet rendelkezni. Ha a készletet a leltárhiányért nem felelős munkavállaló is kezeli, akkor a leltárhiányért felelős dolgozó legfeljebb 6 havi távolléti díja mértékéig vonható felelősségre a hiányért.

Ha csoportos leltárfelelősségi megállapodás áll fenn, akkor a kártérítés mértéke nem haladhatja meg a megállapodást kötött munkavállalók távolléti díjának 6 havi együttes összegét. A megállapodásban meghatározható a felelősség munkavállalók közötti megosztása. Ennek hiányában a munkavállalók távolléti díjuk arányában felelnek.

A felelősség vagy a kártérítés mértékének megállapításánál figyelembe kell venni az eset összes körülményeit. Különösen azokat, amelyek a munkavállaló felelősségére kihatnak, vagy amelyek a biztonságos és előírásszerű kezelést befolyásolhatták. E körben figyelembe kell venni különösen a biztonságos őrzésre vonatkozó munkáltatói kötelezettségek teljesítését, továbbá a munkavállaló esetleges távollétének tartamát.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS