Letölthető iratminták az Üzletem.hu-n: tervezési szerződés

2019. 05. 31., 11:46

A tervezési szerződésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a KBL Legal foglalta össze.

A vállalkozási típusú szerződések közös jellemzője, hogy a vállalkozó főkötelezettségét valamely tevékenységgel elérhető eredmény megvalósítása jelenti (eredménykötelem), a megrendelő pedig köteles átvenni a művet, és megfizetni a vállalkozói díjat. A szerződés létrejön a lényeges kérdésekben való megállapodással. E körben a szerződéses jogviszony lényeges tartalmát képezi a szolgáltatás tárgya (mennyiség, minőség), a vállalkozói díj összege, valamint a teljesítési határidő. A megrendelőt a teljesítés során széleskörű utasítási és ellenőrzési jogkör illeti meg. A megrendelő a díjat a vállalkozói teljesítést követően köteles megfizetni. Természetesen ettől a szabálytól a felek egyező akarattal eltérhetnek, és a szerződésben előleg fizetéséről, illetve a díj meghatározott részletekben és időpontokban való megfizetéséről is megállapodhatnak. A felek a vállalkozó készre-jelentését követően átadás-átvételi eljárást kötelesek lefolytatni, amelynek során megvizsgálják, hogy a teljesítés szerződésszerűen történt-e. Határidőben teljesít a vállalkozó, ha az átadás-átvétel a szerződésben előírt teljesítési határidőn belül megkezdődik. A szerződés megszüntetése körében fontos, hogy a megrendelő a szerződéstől a szerződés teljesítésének megkezdése előtt bármikor elállhat, ezt követően a teljesítésig a szerződést felmondhatja. Köteles azonban a vállalkozónak a díj arányos részét megfizetni és a szerződés megszüntetésével okozott kárt megtéríteni azzal, hogy a kártalanítás a vállalkozói díjat nem haladhatja meg.

A tervezési szerződés a vállalkozási szerződés egyik altípusa, így a fentebb ismertetett általános szabályok erre a szerződéstípusra is alkalmazandók. A Ptk. azonban ezeken kívül további különös szabályokat is meghatároz a tervezési szerződésre, az alábbiak szerint.

A törvény konkretizálja a vállalkozó főkötelezettségét, kimondva, hogy a tervező meghatározott tervezőmunka elvégzésére és a tervdokumentáció átadására köteles a szerződés alapján (pl. lakóház építésének, vagy éppen ipari termelésre használatos gép kialakításának megtervezése).

Garanciális szabályként rögzíti a Ptk., hogy a tervdokumentációnak műszakilag kivitelezhető, gazdaságos és célszerű megoldásokat kell tartalmaznia. Továbbá alkalmasnak kell lennie arra, hogy kielégítse a megrendelő felismerhető, a felhasználás céljából következő igényeit.

A tervezőt fokozott felelősség terheli a terv hibája miatt, illetve szavatolnia kell azért is, hogy harmadik személynek ne legyen olyan joga, amely a terv felhasználását akadályozza vagy korlátozza.

Fontos megemlíteni végül, hogy az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény külön formai követelményt támaszt a településtervezési szerződés és az építészeti-műszaki tervezési szerződés vonatkozásában, kiemelve, hogy azokat írásban kell megkötni.

Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsadásnak. A jogalkalmazás kockázatát – beleértve az új jogszabályok alkalmazásából, az egységes gyakorlat hiányából, a hatósági eljárások elhúzódásából, kiszámíthatatlanságából eredő kockázatokat is – a felhasználó vállalja. A közzétett tartalom kapcsán javasolt ügyvéddel konzultálni a felhasználás előtt.

KBL Legal

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS