Letölthető iratminták az Üzletem.hu-n: tervezési szerződés

2019. 05. 31., 11:46

A tervezési szerződésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a KBL Legal foglalta össze.

A vállalkozási típusú szerződések közös jellemzője, hogy a vállalkozó főkötelezettségét valamely tevékenységgel elérhető eredmény megvalósítása jelenti (eredménykötelem), a megrendelő pedig köteles átvenni a művet, és megfizetni a vállalkozói díjat. A szerződés létrejön a lényeges kérdésekben való megállapodással. E körben a szerződéses jogviszony lényeges tartalmát képezi a szolgáltatás tárgya (mennyiség, minőség), a vállalkozói díj összege, valamint a teljesítési határidő. A megrendelőt a teljesítés során széleskörű utasítási és ellenőrzési jogkör illeti meg. A megrendelő a díjat a vállalkozói teljesítést követően köteles megfizetni. Természetesen ettől a szabálytól a felek egyező akarattal eltérhetnek, és a szerződésben előleg fizetéséről, illetve a díj meghatározott részletekben és időpontokban való megfizetéséről is megállapodhatnak. A felek a vállalkozó készre-jelentését követően átadás-átvételi eljárást kötelesek lefolytatni, amelynek során megvizsgálják, hogy a teljesítés szerződésszerűen történt-e. Határidőben teljesít a vállalkozó, ha az átadás-átvétel a szerződésben előírt teljesítési határidőn belül megkezdődik. A szerződés megszüntetése körében fontos, hogy a megrendelő a szerződéstől a szerződés teljesítésének megkezdése előtt bármikor elállhat, ezt követően a teljesítésig a szerződést felmondhatja. Köteles azonban a vállalkozónak a díj arányos részét megfizetni és a szerződés megszüntetésével okozott kárt megtéríteni azzal, hogy a kártalanítás a vállalkozói díjat nem haladhatja meg.

A tervezési szerződés a vállalkozási szerződés egyik altípusa, így a fentebb ismertetett általános szabályok erre a szerződéstípusra is alkalmazandók. A Ptk. azonban ezeken kívül további különös szabályokat is meghatároz a tervezési szerződésre, az alábbiak szerint.

A törvény konkretizálja a vállalkozó főkötelezettségét, kimondva, hogy a tervező meghatározott tervezőmunka elvégzésére és a tervdokumentáció átadására köteles a szerződés alapján (pl. lakóház építésének, vagy éppen ipari termelésre használatos gép kialakításának megtervezése).

Garanciális szabályként rögzíti a Ptk., hogy a tervdokumentációnak műszakilag kivitelezhető, gazdaságos és célszerű megoldásokat kell tartalmaznia. Továbbá alkalmasnak kell lennie arra, hogy kielégítse a megrendelő felismerhető, a felhasználás céljából következő igényeit.

A tervezőt fokozott felelősség terheli a terv hibája miatt, illetve szavatolnia kell azért is, hogy harmadik személynek ne legyen olyan joga, amely a terv felhasználását akadályozza vagy korlátozza.

Fontos megemlíteni végül, hogy az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény külön formai követelményt támaszt a településtervezési szerződés és az építészeti-műszaki tervezési szerződés vonatkozásában, kiemelve, hogy azokat írásban kell megkötni.

Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsadásnak. A jogalkalmazás kockázatát – beleértve az új jogszabályok alkalmazásából, az egységes gyakorlat hiányából, a hatósági eljárások elhúzódásából, kiszámíthatatlanságából eredő kockázatokat is – a felhasználó vállalja. A közzétett tartalom kapcsán javasolt ügyvéddel konzultálni a felhasználás előtt.

KBL Legal

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS