Letölthető iratminták az Üzletem.hu-n: bérleti szerződés

2019. 05. 29., 16:16

A bérleti szerződésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a KBL Legal foglalta össze.

A bérleti szerződés tárgya valamely dolog használatának időleges átengedése. Egyúttal ez a bérbeadó főkötelezettsége is a szerződés alapján. Ezen szolgáltatásért cserébe a bérlő köteles átvenni a dolgot, és megfizetni a bérleti díjat. A szerződés tárgya szerinti dolog lehet akár ingóság (pl. gépjármű, szerszám, utánfutó, informatikai eszköz stb.), akár ingatlan (pl. lakás, üzlethelyiség, garázs, iroda stb.). A jelen iratminta ingóság bérletére alkalmazandó.

A bérlet meghatározott időre vagy feltétel bekövetkeztéig, illetőleg határozatlan időre is szólhat. Ennek során a bérbeadót fokozott szavatossági kötelezettség terheli. Szavatol egyrészt azért, hogy a bérelt dolog használatra alkalmas és megfelel az előírásoknak, másrészt azért is, hogy harmadik személynek nincs a dologra vonatkozóan olyan joga, amely a bérlőt a használatban korlátozza vagy megakadályozza.

A dolog használata során a bérlőt is különféle kötelezettségek terhelik. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a dolgot rendeltetésszerűen és a szerződés előírásainak megfelelően kell használnia (pl. a bérelt személygépkocsit nem veheti igénybe árufuvarozásra). A bérbeadó jogosult ellenőrizni a használatot. Fontos e körben az is, hogy a bérelt dolgot a bérlő – a bérbeadó hozzájárulásával – jogosult albérletbe vagy harmadik személy használatába adni.

A bérlő – főszabály szerint – a bérleti díjat havonta előre köteles megfizetni. Ezt a felek eltérően is szabályozhatják a szerződésben, ugyanis – a szerződési szabadság alapelvének megfelelően – a szerződés tartalmát a felek szabadon állapítják meg. A bérlőt védő szabály, miszerint nem jár bérleti díj arra az időre, amely alatt a bérlő a dolgot a saját érdekkörén kívül felmerült okból nem használhatja (pl. káresemény miatti javítás időtartama). A költségviseléssel kapcsolatban elmondható, hogy a dolog fenntartásával járó kisebb költségeket a bérlő, a többi költséget és a dologgal kapcsolatos terheket pedig a bérbeadó viseli. Tehát a dolog fenntartásával járó költségek megoszlanak a bérbeadó és a bérlő között.

A bérleti jogviszony megszűnése kapcsán fontos rögzíteni, hogy megszűnik a szerződés, ha az abban megállapított határozott időtartam eltelte után a bérlő a dolgot nem használja tovább. Megszűnik a szerződés akkor is, ha a bérelt dolog elpusztul (pl. egy tűzvész során megsemmisül). Végül a szerződést bármelyik fél is megszüntetheti egyoldalú jognyilatkozattal, azaz rendes felmondással a törvényben meghatározott felmondási idő betartásával.

Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsadásnak. A jogalkalmazás kockázatát – beleértve az új jogszabályok alkalmazásából, az egységes gyakorlat hiányából, a hatósági eljárások elhúzódásából, kiszámíthatatlanságából eredő kockázatokat is – a felhasználó vállalja. A közzétett tartalom kapcsán javasolt ügyvéddel konzultálni a felhasználás előtt.

KBL Legal

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS