Letölthető iratminták az Üzletem.hu-n: bérleti szerződés

2019. 05. 29., 16:16

A bérleti szerződésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a KBL Legal foglalta össze.

A bérleti szerződés tárgya valamely dolog használatának időleges átengedése. Egyúttal ez a bérbeadó főkötelezettsége is a szerződés alapján. Ezen szolgáltatásért cserébe a bérlő köteles átvenni a dolgot, és megfizetni a bérleti díjat. A szerződés tárgya szerinti dolog lehet akár ingóság (pl. gépjármű, szerszám, utánfutó, informatikai eszköz stb.), akár ingatlan (pl. lakás, üzlethelyiség, garázs, iroda stb.). A jelen iratminta ingóság bérletére alkalmazandó.

A bérlet meghatározott időre vagy feltétel bekövetkeztéig, illetőleg határozatlan időre is szólhat. Ennek során a bérbeadót fokozott szavatossági kötelezettség terheli. Szavatol egyrészt azért, hogy a bérelt dolog használatra alkalmas és megfelel az előírásoknak, másrészt azért is, hogy harmadik személynek nincs a dologra vonatkozóan olyan joga, amely a bérlőt a használatban korlátozza vagy megakadályozza.

A dolog használata során a bérlőt is különféle kötelezettségek terhelik. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a dolgot rendeltetésszerűen és a szerződés előírásainak megfelelően kell használnia (pl. a bérelt személygépkocsit nem veheti igénybe árufuvarozásra). A bérbeadó jogosult ellenőrizni a használatot. Fontos e körben az is, hogy a bérelt dolgot a bérlő – a bérbeadó hozzájárulásával – jogosult albérletbe vagy harmadik személy használatába adni.

A bérlő – főszabály szerint – a bérleti díjat havonta előre köteles megfizetni. Ezt a felek eltérően is szabályozhatják a szerződésben, ugyanis – a szerződési szabadság alapelvének megfelelően – a szerződés tartalmát a felek szabadon állapítják meg. A bérlőt védő szabály, miszerint nem jár bérleti díj arra az időre, amely alatt a bérlő a dolgot a saját érdekkörén kívül felmerült okból nem használhatja (pl. káresemény miatti javítás időtartama). A költségviseléssel kapcsolatban elmondható, hogy a dolog fenntartásával járó kisebb költségeket a bérlő, a többi költséget és a dologgal kapcsolatos terheket pedig a bérbeadó viseli. Tehát a dolog fenntartásával járó költségek megoszlanak a bérbeadó és a bérlő között.

A bérleti jogviszony megszűnése kapcsán fontos rögzíteni, hogy megszűnik a szerződés, ha az abban megállapított határozott időtartam eltelte után a bérlő a dolgot nem használja tovább. Megszűnik a szerződés akkor is, ha a bérelt dolog elpusztul (pl. egy tűzvész során megsemmisül). Végül a szerződést bármelyik fél is megszüntetheti egyoldalú jognyilatkozattal, azaz rendes felmondással a törvényben meghatározott felmondási idő betartásával.

Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsadásnak. A jogalkalmazás kockázatát – beleértve az új jogszabályok alkalmazásából, az egységes gyakorlat hiányából, a hatósági eljárások elhúzódásából, kiszámíthatatlanságából eredő kockázatokat is – a felhasználó vállalja. A közzétett tartalom kapcsán javasolt ügyvéddel konzultálni a felhasználás előtt.

KBL Legal

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 19:18:54
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni. Ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.
2023-06-07 18:18:26
A turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megvédése érdekében 2023. május 31-ig volt lehetséges – 15 százalékos díj megfizetése nélkül – teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt, „bennragadt” összegeket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS