Letölthető iratminták az Üzletem.hu-n: bérleti szerződés

2019. 05. 29., 16:16

A bérleti szerződésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a KBL Legal foglalta össze.

A bérleti szerződés tárgya valamely dolog használatának időleges átengedése. Egyúttal ez a bérbeadó főkötelezettsége is a szerződés alapján. Ezen szolgáltatásért cserébe a bérlő köteles átvenni a dolgot, és megfizetni a bérleti díjat. A szerződés tárgya szerinti dolog lehet akár ingóság (pl. gépjármű, szerszám, utánfutó, informatikai eszköz stb.), akár ingatlan (pl. lakás, üzlethelyiség, garázs, iroda stb.). A jelen iratminta ingóság bérletére alkalmazandó.

A bérlet meghatározott időre vagy feltétel bekövetkeztéig, illetőleg határozatlan időre is szólhat. Ennek során a bérbeadót fokozott szavatossági kötelezettség terheli. Szavatol egyrészt azért, hogy a bérelt dolog használatra alkalmas és megfelel az előírásoknak, másrészt azért is, hogy harmadik személynek nincs a dologra vonatkozóan olyan joga, amely a bérlőt a használatban korlátozza vagy megakadályozza.

A dolog használata során a bérlőt is különféle kötelezettségek terhelik. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a dolgot rendeltetésszerűen és a szerződés előírásainak megfelelően kell használnia (pl. a bérelt személygépkocsit nem veheti igénybe árufuvarozásra). A bérbeadó jogosult ellenőrizni a használatot. Fontos e körben az is, hogy a bérelt dolgot a bérlő – a bérbeadó hozzájárulásával – jogosult albérletbe vagy harmadik személy használatába adni.

A bérlő – főszabály szerint – a bérleti díjat havonta előre köteles megfizetni. Ezt a felek eltérően is szabályozhatják a szerződésben, ugyanis – a szerződési szabadság alapelvének megfelelően – a szerződés tartalmát a felek szabadon állapítják meg. A bérlőt védő szabály, miszerint nem jár bérleti díj arra az időre, amely alatt a bérlő a dolgot a saját érdekkörén kívül felmerült okból nem használhatja (pl. káresemény miatti javítás időtartama). A költségviseléssel kapcsolatban elmondható, hogy a dolog fenntartásával járó kisebb költségeket a bérlő, a többi költséget és a dologgal kapcsolatos terheket pedig a bérbeadó viseli. Tehát a dolog fenntartásával járó költségek megoszlanak a bérbeadó és a bérlő között.

A bérleti jogviszony megszűnése kapcsán fontos rögzíteni, hogy megszűnik a szerződés, ha az abban megállapított határozott időtartam eltelte után a bérlő a dolgot nem használja tovább. Megszűnik a szerződés akkor is, ha a bérelt dolog elpusztul (pl. egy tűzvész során megsemmisül). Végül a szerződést bármelyik fél is megszüntetheti egyoldalú jognyilatkozattal, azaz rendes felmondással a törvényben meghatározott felmondási idő betartásával.

Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsadásnak. A jogalkalmazás kockázatát – beleértve az új jogszabályok alkalmazásából, az egységes gyakorlat hiányából, a hatósági eljárások elhúzódásából, kiszámíthatatlanságából eredő kockázatokat is – a felhasználó vállalja. A közzétett tartalom kapcsán javasolt ügyvéddel konzultálni a felhasználás előtt.

KBL Legal

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 16:04
A gyerekeink a legjobb coachok: megtanítanak rá, hogyan kell bánni másokkal, ráadásul azonnal visszajelzik, ha valamit rosszul csinálsz – mondta az Üzletemnek Izsák Miklós, a JCDecaux Hungary kereskedelmi és marketingigazgatója.
2021. 12. 02., 09:26
Az Amway 30 éve működik sikeresen a magyarországi piacon, ezt a sikertörténetet szeretném továbbvinni, célom a direkt értékesítésnek, mint iparágnak nagyobb elismertséget szerezni – mondta az Üzletemnek Kiss-László Dalma, az Amway Hungária marketing és PR igazgatója.
2021-12-05 14:52:55
A munkavállalók a hibrid munkamodellt részesítik előnyben, derül ki a Skanska harmadik, a kelet-közép-európai régióban szervezett kutatásából, amelyet az irodákban történő munkavégzéssel kapcsolatos attitűdök feltérképezése érdekében végeztek el.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Európa-szerte egyre több ország ismeri fel, hogy a zavartalan, klímabarát, megfizethető árú energiaellátás érdekében szükség van az áramtermelésben az atomenergiára. Legutóbb Hollandia és Franciaország döntött új atomerőmű építése mellett.