Kinek és mikor járhat házastársi tartás?

2021. 04. 03., 14:05

Házasságkötéskor a jegyespárok komolyan gondolják ígéretüket, miszerint jóban, rosszban, szegénységben, gazdagságban támogatják majd egymást. Ez azonban az évek múlásával sok esetben megkopik, a kapcsolat megromlik. Mi lesz a válás után? Követelhet a volt házastárs támogatást a volt párjától? Mikor és mire kötelezi a volt házastársat a törvény? Melyek a házastársi tartás szabályai? A kérdésekre dr. Szabó Ildikó ügyvéd válaszolt.

Mi a házastársi tartás?

„A házassági életközösség megszűnése esetén házastársától, a házasság felbontása esetén volt házastársától tartást követelhet az, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani” – mondja ki a Polgári Törvénykönyv.

A házastársi tartás tehát nem minden esetben jár. Csak meghatározott körülmények esetén igényelhető – írja az Érthető Jog friss bejegyzésében dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. Nem arról van hát szó, amit a filmekben láthatsz, mikor a dúsgazdag volt férj köteles jelentős vagyonnal támogatni, eltartani volt feleségét. A tartási kötelezettséget ne keverd össze a házastársi vagyonközösség megosztásával, bár a felek erről is rendelkezhetnek egy megállapodásban.

Miért létezik a házastársi tartás?

A házasság különös védelemben részesül, a házastársaknak speciális jogai és kötelezettségei vannak. A házastársak kötelesek közös céljaik érdekében együttműködni és egymást támogatni.

A támogatási kötelezettség törvényben meghatározott esetben a házasság felbontását követően is fennmarad.

Mikor járhat a házastársi tartás?

A házastársi tartás alap feltétele, hogy az

  • az életközösség megszűnése, vagy
  • a házasság felbontása esetén jöhet szóba.

De további feltételek is vannak, mind a tartásra rászoruló, mind pedig a tartást nyújtó oldalán.

Önhibán kívüli rászorultság

Alapvető feltétel, hogy a tartást kérő volt házastárs önhibáján kívül nem tudja magát eltartani.

Maga a törvény nem határozza meg tételesen, hogy mit kell érteni rászorultság, illetve az önhiba hiánya alatt. A bíróságok ítélkezési gyakorlata azonban támpontot jelent ebben a kérdésben, bár minden eset más. Ezért öntés csak az adott helyzet feltérképezése után születhet.

Rászorultságról csak akkor beszélhetünk, ha a tartást igénylőnek nincs olyan jövedelme, keresete, egyéb vagyona, amiből megélhetését biztosíthatná. Természetesen a bíróság a rászorultság megállapításakor figyelembe veszi az egyéb körülményeket is, vagyis a személy egészségi állapotát, munkaképességét is.

Önhiba hiánya akkor állhat fenn, ha valóban nem a tartást igénylőn múlik a kialakult helyzete. Ha például lehetősége lenne munkaviszonyt létesíteni, de azt nem teszi meg, nem beszélhetünk önhiba hiányáról.

Házastársi tartás különös esetekben

A tartási kötelezettséggel kapcsolatban maga a törvény is meghatároz a fő szabály alóli kivételeket. Ezek közös nevezője, hogy valamilyen különös helyzet áll fenn.

  • Amikor a válást követően több év múlva igényelne tartást a volt házastárs.
  • Ha a tartásra a házassági életközösség megszűnését követő öt év eltelte után válik rászorulttá a másik fél, tartást csak különös méltánylást érdemlő esetben követelhet.
  • A rövid ideig fennálló gyermektelen házasság esete. Az egy évnél rövidebb, gyermektelen házassági életközösség után a volt házastársnak rászorultsága esetén is csak az életközösség időtartamával megegyező időtartamra járhat a tartás. Bár lehetőség van arra, hogy a bíróság különös méltánylást érdemlő esetben eltérjen ettől a szabálytól.

A tartás nem jár mindenáron

„Nem köteles házastársát eltartani az, aki ezáltal a saját szükséges tartását vagy gyermekének tartását veszélyeztetné” – mondja ki a törvény.

Az elsődleges tehát, hogy a személy saját magát és gyermekét megfelelően el tudja tartani. A volt házastárs csak ezt követően válhat jogosulttá a támogatására.

A volt házastárs érdemtelensége

A tartás nem jár minden esetben. Van, amikor a volt házastárs saját magatartása miatt nem érdemli meg, hogy ilyen segítséget kapjon. Ezek az érdemtelenség esetei, melyeket a törvény szabályoz.

Érdemtelen a tartásra az a házastárs vagy volt házastárs:

  • akinek súlyosan kifogásolható magatartása vagy életvitele járult hozzá a házasság teljes és helyrehozhatatlan megromlásához; vagy
  • aki a házassági életközösség megszűnését követően házastársának, volt házastársának vagy vele együtt élő hozzátartozójának érdekeit durván sértő magatartást tanúsított.

Legtöbb esetben azonban kettőn áll a vásár, így az érdemtelenség elbírálásánál az arra hivatkozó fél magatartását is figyelembe kell venni.

Az újabb kapcsolat megszünteti a tartást

Ha a tartásra jogosult újabb házasságot köt, bejegyzett élettársi kapcsolatot hoz létre vagy élettársi kapcsolatot létesít, akkor megszűnik a korábbi házassága alapján fennálló házastársi tartásra való jogosultsága.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS