Hogyan szüntethető meg a határozott idejű munkaviszony?

2022. 12. 05., 17:13

A munkaviszony leggyakrabban határozatlan időre jön létre, de sokan dolgoznak határozott idejű munkaviszony keretében is. Határozott időre szóló munkaszerződés esetén előfordulhat, hogy valamely okból a szerződésben foglalt határidő lejárta előtt meg kell szüntetni a szerződést. Melyek a határozott idejű munkaszerződés megszüntetésének lényeges szabályai? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Hogyan jöhet létre határozott idejű munkaviszony?

Ha a munkaszerződésben a felek kifejezetten nem egyeznek meg a határozott idejű munkaviszonyról, akkor a munkaszerződés automatikusan határozatlan időre jön létre. Ha a felek határozott idejű munkaviszonyt szeretnének, akkor a munkaszerződésben meg kell határozniuk a munkaviszony időtartamát.

Az időtartam meghatározása történhet bármilyen erre alkalmas módon. Lehet naptári nap szerint (pl. 2023.12.31-ig) vagy az időtartam meghatározásával (pl. 1 év). Az időtartam meghatározásánál figyelembe kell venni, hogy a határozott idejű munkaviszony legfeljebb 5 évig tarthat. Ebbe az időtartamba a meghosszabbított, valamint a 6 hónapon belül újrakötött szerződések időtartamát is bele kell számítani.

Megszűnés a határozott idő leteltével vagy közös megegyezéssel

A határozott idejű munkaviszony a szerződésben meghatározott időtartam elteltével minden további intézkedés nélkül megszűnik. Ebben az esetben sem a munkáltató, sem a munkavállaló részéről nincs szükség felmondásra.

A határozott idő letelte előtt a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezéssel megszüntetheti a munkaviszonyt. A közös megegyezés szólhat arról, hogy a munkaviszony azonnali hatállyal megszüntetésre kerül. Abban is megállapodhatnak a felek, hogy a munkaviszony a megállapodásban foglalt későbbi, a határozott idő letelte előtti időpontban szűnik meg.

A határozott idejű munkaviszony megszüntetése felmondással

A határozott idejű munkaviszony megszüntethető felmondással. A felmondás szabályai azonban különböznek a határozatlan idejű munkaviszony felmondásának szabályaitól. Határozott idejű szerződés esetén a felmondási lehetőségek korlátozottabbak.

A munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt felmondással megszüntetheti:
– a felszámolási- vagy csődeljárás tartama alatt vagy
– a munkavállaló képességére alapított okból vagy
– ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik.

A határozott idejű munkaviszony felmondására ad okot a munkáltató részéről, ha fizetésképtelen helyzete miatt felszámolási- vagy csődeljárás alatt áll. A munkavállaló képességére alapított felmondás akkor lehet alapos, ha a munkavállaló például nem rendelkezik a munkafeladatok megfelelő ellátásához szükséges adottsággal, készséggel vagy például egészségügyi okból alkalmatlanná vált a munkakör betöltésére. Fontos, hogy a határozott idejű munkaviszony rendes felmondásának nem lehet alapja a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával vagy a munkáltató működésével összefüggő ok. A munkaviszony fenntartását lehetetlenné tevő külső ok akkor alapozhatja meg a felmondást, ha a munkáltató számára előre nem látható okról van szó, amellyel nem kellett számolnia, és amelynek megakadályozására nem is lehet képes. Ilyen ok lehet például, ha jogszabályváltozás miatt a munkáltató a tevékenység folytatására a továbbiakban nem jogosult.

A felmondást főszabály szerint indokolnia kell a munkáltatónak. Nem köteles indokolni, ha a munkavállaló vezető állású munkavállalónak minősül.

A határozott idejű munkaszerződést a munkavállaló is megszüntetheti felmondással. Azonban, eltérően a határozatlan idejű munkaviszonytól, a felmondását a munkavállalónak is indokolnia kell. A munkavállalói felmondás indoka csak olyan ok lehet, amely a munkavállaló számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna. Ide tartozhatnak a dolgozó személyi körülményeiben bekövetkezett változások. Például a munkavállaló a munkavégzés helyétől olyan távol költözik, ami számára lehetetlenné vagy aránytalanul sérelmessé teszi, hogy a munkavégzés helyére időben odaérjen. 

Megszüntetés azonnali hatályú felmondással

A munkáltatónak lehetősége van arra, hogy a határozott idejű munkaviszonyt azonnali hatállyal, indokolás nélkül megszüntesse. Azonban ebben az esetben a munkáltató jelentős fizetési kötelezettséggel számolhat. Ilyenkor a munkáltató köteles a munkavállalónak 12 havi, vagy ha a határozott időből hátralévő idő 1 évnél rövidebb, a hátralévő időre járó távolléti díjat kifizetni.

A munkáltató és a munkavállaló – hasonlóan a határozatlan idejű munkaviszonyhoz – határozott idejű munkaviszony esetén is élhetnek az indokolt, azonnali hatályú felmondás lehetőségével. Az indokolt azonnali hatályú felmondással ebben az esetben is akkor lehet élni, ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony további fenntartását a fél számára lehetetlenné teszi.

Határozott idejű munkaszerződés esetén is van lehetőség próbaidő kikötésére a munkaszerződésben. A határozott idejű munkaszerződés a próbaidő alatt bármelyik fél által azonnali hatállyal, indokolás nélkül felmondató. Próbaidő alatt a munkáltató általi indokolás nélküli felmondás esetén, a munkáltató nem köteles kifizetni a fent említett távolléti díjat sem.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 19:40:21
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS