Építőipari kivitelezési szerződések I. – Átalánydíjas szerződések

2020. 02. 12., 09:45

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ajánlásaként készült szerződések elsősorban a kkv-k kivitelezési szerződéseinek megkötéséhez nyújtanak fogódzót.

A generálkivitelezői és szakkivitelezői szerződések egyaránt két csoportra oszthatók: átalánydíjas és tételes elszámolású szerződésekre. Az átalánydíjas szerződések alábbi mintáit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakértői állították össze

Mivel a kkv-kat tartották szem előtt, a minták nem, vagy csak opcionálisan tartalmaznak olyan jogintézményeket, amelyeket általában nagyobb szerződéses összegű beruházások esetén alkalmaznak (pl. anyavállalati garanciák, szerződés közokiratba foglalása, biztosítások kikötése stb.).

A mintaszerződések kizárólag általános jellegű rendelkezéseket tartalmaznak, és azokat a szerződéses jogviszonyokban az adott jogügylet körülményeinek és a felek egyedi megállapodásainak megfelelően módosítani szükséges. Az adott ügylet komplexitásának és volumenének függvényében ügyvéd vagy jogtanácsos bevonása is szükséges lehet a szerződés végleges feltételeinek elkészítése során – hívják fel a figyelmet az MKIK szakértői.

Minták és magyarázat

A mintaszerződéseket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Etikai Bizottsága és Építésügyi Kollégiuma a 2014. november 3-án megtartott együttes ülésén fogadta el és az MKIK 2015. évi küldöttgyűlésének az Építőipari Vállalkozók Etikai Kódexe mellékleteként elfogadásra javasolta.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS