Építőipari kivitelezési szerződések I. – Átalánydíjas szerződések

2020. 02. 12., 09:45

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ajánlásaként készült szerződések elsősorban a kkv-k kivitelezési szerződéseinek megkötéséhez nyújtanak fogódzót.

A generálkivitelezői és szakkivitelezői szerződések egyaránt két csoportra oszthatók: átalánydíjas és tételes elszámolású szerződésekre. Az átalánydíjas szerződések alábbi mintáit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakértői állították össze

Mivel a kkv-kat tartották szem előtt, a minták nem, vagy csak opcionálisan tartalmaznak olyan jogintézményeket, amelyeket általában nagyobb szerződéses összegű beruházások esetén alkalmaznak (pl. anyavállalati garanciák, szerződés közokiratba foglalása, biztosítások kikötése stb.).

A mintaszerződések kizárólag általános jellegű rendelkezéseket tartalmaznak, és azokat a szerződéses jogviszonyokban az adott jogügylet körülményeinek és a felek egyedi megállapodásainak megfelelően módosítani szükséges. Az adott ügylet komplexitásának és volumenének függvényében ügyvéd vagy jogtanácsos bevonása is szükséges lehet a szerződés végleges feltételeinek elkészítése során – hívják fel a figyelmet az MKIK szakértői.

Minták és magyarázat

A mintaszerződéseket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Etikai Bizottsága és Építésügyi Kollégiuma a 2014. november 3-án megtartott együttes ülésén fogadta el és az MKIK 2015. évi küldöttgyűlésének az Építőipari Vállalkozók Etikai Kódexe mellékleteként elfogadásra javasolta.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-22 09:09:00
Minden eddiginél pontosabb műtéti eljárásokra adhat lehetőséget az először anyagvizsgálatra használt technológia, amit tovább gondolva alkalmassá tettek rá, hogy valós idejű képeket készítsen az emberi test belsejéről. Ez szó szerint létfontosságú, például rákos szövetek eltávolításánál.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS