Az ajándék is visszajárhat?

2019. 05. 04., 09:31

Ajándékot adni és kapni is jó. Az ajándék attól ajándék, hogy azt nem valamiért „cserébe” adjuk és kapjuk. Bár az ajándékozás ingyenes és önkéntes, a jog mégis szabályozza. Nem véletlenül. Erre is létezik szerződés? Visszakövetelhető az ajándék? Mikor van és mikor nincs erre lehetősége az ajándékozónak? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Mi az ajándékozási szerződés?

A Polgári Törvénykönyv szerint:

„Ajándékozási szerződés alapján az ajándékozó a dolog tulajdonjogának ingyenes átruházására, a megajándékozott a dolog átvételére köteles.”

Ha ingatlan ajándékozás történik, akkor az ajándékozási szerződést mindenképpen írásba kell foglalni. A Polgári Törvénykönyv más esetekben nem írja elő kötelezően az ajándékozási szerződés az írásba foglalását. Nem kell tehát megrémülni, a jövőben sem kell írásbeli ajándékozási szerződéssel készülnünk, ha a születésnapján akarunk valakit meglepni – írja az Érthető Jog friss bejegyzésében dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

Mikor követelhető vissza az ajándék?

Bár az ajándékot szívből adjuk, mégis előfordulhat olyan helyzet, amikor az visszakérhető.

Az ajándék a következő esetekben követelhető vissza:

1. Ha a létfenntartás érdekében szükséges

Ebben az esetben az ajándékozás után az ajándékozó körülményei annyira megváltoznak, hogy a létfenntartása miatt van szüksége a korábban adott ajándékra.

Ennek feltétel az is, hogy az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását se veszélyeztesse. További feltétel, hogy csak az követelhető vissza, ami még megvan a megajándékozottnál. A megajándékozott egyéb vagyonával nem felel, vagyis, ha az ajándékba kapott autó már nincs meg, a megajándékozott nem köteles az autó helyett mást adni “cserébe”.

Az is előfordulhat, hogy a megajándékozottnál megvan az ajándék, azt azonban nem szeretné visszaadni. Ekkor lehetőség van arra, hogy a megajándékozott a meglévő ajándékot megtartsa, ha az ajándék visszaadása helyett felajánlja az ajándékozó tartását. Ez ugyanis megoldás lehet az ajándékozó szorult élethelyzetére.

2. Súlyos jogsértés az ajándékozóval szemben

Ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándék, sőt a helyébe lépett érték is visszakövetelhető.

A felek közötti viszony megromlása, nézeteltérés, tiszteletlenség önmagában még nem elegendő indok, hogy az ajándékozó visszakérje, amit adott. Ha már durva becsületsértés, esetleg bántalmazás is megvalósul, akkor viszont szóba jöhet az ajándék visszakövetelése. Súlyos jogsértésnek minősül a bűncselekménynek minősülő magatartás vagy valamilyen jogi kötelezettség (pl. tartási kötelezettség) megszegése is.

3. Meghiúsult feltevés

Meghiúsult feltevés miatt is sor kerülhet az ajándék visszakövetelésére. Ez akkor valósulhat meg, ha az ajándékozónak valamilyen várakozása volt az ajándékozással kapcsolatban, ami nélkül nem adta volna az ajándékot.

Ilyen lehet például a várható házasságkötés reményében adott ajándék, ha a házasságkötésre végül nem kerül sor. Lényeges feltétel, hogy az ajándékozó feltevése nélkül nem került volna sor az ajándékozásra és a feltevés utólag kell, hogy meghiúsuljon. Az is feltétel, hogy a meghiúsulás ne az ajándékozó miatt történjen.

Mikor nem követelhető vissza az ajándék?

Olyan esetek is vannak, amikor az ajándék nem követelhető vissza:

  • Ha az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg.
  • Ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta.
  • Ha az ajándék szokásos mértékű.

A legfontosabb, hogy ne felejtsük el az ajándékozás valódi lényegét: örömöt okozni másoknak és magunknak.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-05 16:13:00
A háborúban álló szomszédos ország egyik automatizálással foglalkozó vállalata saját fejlesztésű megoldást kínál a termőföldek aknamentesítésére. Sok korábbi hadszínteret újra gazdálkodásra alkalmassá tehetnek a robottraktorok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS