Az ajándék is visszajárhat?

2019. 05. 04., 09:31

Ajándékot adni és kapni is jó. Az ajándék attól ajándék, hogy azt nem valamiért „cserébe” adjuk és kapjuk. Bár az ajándékozás ingyenes és önkéntes, a jog mégis szabályozza. Nem véletlenül. Erre is létezik szerződés? Visszakövetelhető az ajándék? Mikor van és mikor nincs erre lehetősége az ajándékozónak? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Mi az ajándékozási szerződés?

A Polgári Törvénykönyv szerint:

„Ajándékozási szerződés alapján az ajándékozó a dolog tulajdonjogának ingyenes átruházására, a megajándékozott a dolog átvételére köteles.”

Ha ingatlan ajándékozás történik, akkor az ajándékozási szerződést mindenképpen írásba kell foglalni. A Polgári Törvénykönyv más esetekben nem írja elő kötelezően az ajándékozási szerződés az írásba foglalását. Nem kell tehát megrémülni, a jövőben sem kell írásbeli ajándékozási szerződéssel készülnünk, ha a születésnapján akarunk valakit meglepni – írja az Érthető Jog friss bejegyzésében dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

Mikor követelhető vissza az ajándék?

Bár az ajándékot szívből adjuk, mégis előfordulhat olyan helyzet, amikor az visszakérhető.

Az ajándék a következő esetekben követelhető vissza:

1. Ha a létfenntartás érdekében szükséges

Ebben az esetben az ajándékozás után az ajándékozó körülményei annyira megváltoznak, hogy a létfenntartása miatt van szüksége a korábban adott ajándékra.

Ennek feltétel az is, hogy az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását se veszélyeztesse. További feltétel, hogy csak az követelhető vissza, ami még megvan a megajándékozottnál. A megajándékozott egyéb vagyonával nem felel, vagyis, ha az ajándékba kapott autó már nincs meg, a megajándékozott nem köteles az autó helyett mást adni “cserébe”.

Az is előfordulhat, hogy a megajándékozottnál megvan az ajándék, azt azonban nem szeretné visszaadni. Ekkor lehetőség van arra, hogy a megajándékozott a meglévő ajándékot megtartsa, ha az ajándék visszaadása helyett felajánlja az ajándékozó tartását. Ez ugyanis megoldás lehet az ajándékozó szorult élethelyzetére.

2. Súlyos jogsértés az ajándékozóval szemben

Ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándék, sőt a helyébe lépett érték is visszakövetelhető.

A felek közötti viszony megromlása, nézeteltérés, tiszteletlenség önmagában még nem elegendő indok, hogy az ajándékozó visszakérje, amit adott. Ha már durva becsületsértés, esetleg bántalmazás is megvalósul, akkor viszont szóba jöhet az ajándék visszakövetelése. Súlyos jogsértésnek minősül a bűncselekménynek minősülő magatartás vagy valamilyen jogi kötelezettség (pl. tartási kötelezettség) megszegése is.

3. Meghiúsult feltevés

Meghiúsult feltevés miatt is sor kerülhet az ajándék visszakövetelésére. Ez akkor valósulhat meg, ha az ajándékozónak valamilyen várakozása volt az ajándékozással kapcsolatban, ami nélkül nem adta volna az ajándékot.

Ilyen lehet például a várható házasságkötés reményében adott ajándék, ha a házasságkötésre végül nem kerül sor. Lényeges feltétel, hogy az ajándékozó feltevése nélkül nem került volna sor az ajándékozásra és a feltevés utólag kell, hogy meghiúsuljon. Az is feltétel, hogy a meghiúsulás ne az ajándékozó miatt történjen.

Mikor nem követelhető vissza az ajándék?

Olyan esetek is vannak, amikor az ajándék nem követelhető vissza:

  • Ha az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg.
  • Ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta.
  • Ha az ajándék szokásos mértékű.

A legfontosabb, hogy ne felejtsük el az ajándékozás valódi lényegét: örömöt okozni másoknak és magunknak.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.
2022-09-30 19:22:00
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS