Az ajándék is visszajárhat?

2019. 05. 04., 09:31

Ajándékot adni és kapni is jó. Az ajándék attól ajándék, hogy azt nem valamiért „cserébe” adjuk és kapjuk. Bár az ajándékozás ingyenes és önkéntes, a jog mégis szabályozza. Nem véletlenül. Erre is létezik szerződés? Visszakövetelhető az ajándék? Mikor van és mikor nincs erre lehetősége az ajándékozónak? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Mi az ajándékozási szerződés?

A Polgári Törvénykönyv szerint:

„Ajándékozási szerződés alapján az ajándékozó a dolog tulajdonjogának ingyenes átruházására, a megajándékozott a dolog átvételére köteles.”

Ha ingatlan ajándékozás történik, akkor az ajándékozási szerződést mindenképpen írásba kell foglalni. A Polgári Törvénykönyv más esetekben nem írja elő kötelezően az ajándékozási szerződés az írásba foglalását. Nem kell tehát megrémülni, a jövőben sem kell írásbeli ajándékozási szerződéssel készülnünk, ha a születésnapján akarunk valakit meglepni – írja az Érthető Jog friss bejegyzésében dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

Mikor követelhető vissza az ajándék?

Bár az ajándékot szívből adjuk, mégis előfordulhat olyan helyzet, amikor az visszakérhető.

Az ajándék a következő esetekben követelhető vissza:

1. Ha a létfenntartás érdekében szükséges

Ebben az esetben az ajándékozás után az ajándékozó körülményei annyira megváltoznak, hogy a létfenntartása miatt van szüksége a korábban adott ajándékra.

Ennek feltétel az is, hogy az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását se veszélyeztesse. További feltétel, hogy csak az követelhető vissza, ami még megvan a megajándékozottnál. A megajándékozott egyéb vagyonával nem felel, vagyis, ha az ajándékba kapott autó már nincs meg, a megajándékozott nem köteles az autó helyett mást adni “cserébe”.

Az is előfordulhat, hogy a megajándékozottnál megvan az ajándék, azt azonban nem szeretné visszaadni. Ekkor lehetőség van arra, hogy a megajándékozott a meglévő ajándékot megtartsa, ha az ajándék visszaadása helyett felajánlja az ajándékozó tartását. Ez ugyanis megoldás lehet az ajándékozó szorult élethelyzetére.

2. Súlyos jogsértés az ajándékozóval szemben

Ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándék, sőt a helyébe lépett érték is visszakövetelhető.

A felek közötti viszony megromlása, nézeteltérés, tiszteletlenség önmagában még nem elegendő indok, hogy az ajándékozó visszakérje, amit adott. Ha már durva becsületsértés, esetleg bántalmazás is megvalósul, akkor viszont szóba jöhet az ajándék visszakövetelése. Súlyos jogsértésnek minősül a bűncselekménynek minősülő magatartás vagy valamilyen jogi kötelezettség (pl. tartási kötelezettség) megszegése is.

3. Meghiúsult feltevés

Meghiúsult feltevés miatt is sor kerülhet az ajándék visszakövetelésére. Ez akkor valósulhat meg, ha az ajándékozónak valamilyen várakozása volt az ajándékozással kapcsolatban, ami nélkül nem adta volna az ajándékot.

Ilyen lehet például a várható házasságkötés reményében adott ajándék, ha a házasságkötésre végül nem kerül sor. Lényeges feltétel, hogy az ajándékozó feltevése nélkül nem került volna sor az ajándékozásra és a feltevés utólag kell, hogy meghiúsuljon. Az is feltétel, hogy a meghiúsulás ne az ajándékozó miatt történjen.

Mikor nem követelhető vissza az ajándék?

Olyan esetek is vannak, amikor az ajándék nem követelhető vissza:

  • Ha az ajándék vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg.
  • Ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta.
  • Ha az ajándék szokásos mértékű.

A legfontosabb, hogy ne felejtsük el az ajándékozás valódi lényegét: örömöt okozni másoknak és magunknak.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 10:10:00
A műszaki alkatrészekben található fém- és aranytartalom visszanyerése fontos feladata (lenne) az elektronikai hulladékkezelőknek világszerte, ugyanakkor az eljárás - például az arany esetében - nagyon környezetkárosító anyagokat igényel. Vagy legalábbis igényelt eddig. Kiderült, hogy egy élelmiszeripari melléktermék is alkalmas rá.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS