Az adósság is öröklődik?

2020. 01. 16., 17:01

Az örökség legtöbbször nem valami távoli mesés vagyonról szól, hanem egy életen át összegyűjtött értékekből áll. Sok család életében azonban jelen vannak a hitelek is. Mi történik, ha az örökhagyó nem tudta életében visszafizetni a banki tartozást vagy más adósságot? Ki lesz a fennálló tartozásért a felelős? A tartozás, az adósság is öröklődik? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Az öröklés fő szabálya

Az öröklés fő szabálya: „Az ember halálával hagyatéka mint egész száll az örökösre.” Maga a törvény nem határozza meg, hogy mit jelent a hagyaték. Ennek oka, hogy a bírói gyakorlat ezt már megtette – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. Örökölni végintézkedés alapján vagy törvény szerint lehet. Erről többet is olvashatsz itt és még itt is.

Mi van a hagyatékban?

Fő szabály, hogy az örökhagyó egész vagyona, vagyis az örökhagyó tulajdonában lévő dolgok, üzletrészek és valamennyi tartozása is a hagyatékba tartozik.

Van, ami nem lesz része a hagyatéknak, nem az örökösök kapják. Például az életbiztosítás alapján járó biztosítási összeg legtöbbször a megnevezett kedvezményezettet illeti.

Hagyatéki tartozás

A törvény meghatározza, hogy milyen költségek, követelések terhelik a hagyatékot, vagyis mik a hagyatéki tartozások.

Hagyatéki tartozások a következők:

  • az örökhagyó illő eltemetésének költségei,
  • a hagyaték megszerzésével, biztosításával és kezelésével járó szükséges költségek, vagyis a hagyatéki költségek,
  • a hagyatéki eljárás költségei, amit például a közjegyzőnek kell fizetni,
  • az örökhagyó tartozásai,
  • a kötelesrészen alapuló kötelezettségek,
  • a hagyományon és a meghagyáson alapuló kötelezettségek.

Ki felel a hagyatéki tartozásokért, vagyis kinek és miből kell megfizetni azokat?

Az örökös a hagyatéki tartozásokért elsősorban a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel.

Ha az örökös egy ingatlant örökölt, amin tartozás van, akkor a tartozást az ingatlanból lehet behajtani. Ha az ingatlan értéke kisebb, mint a rajta lévő tartozás, akkor viszont az örökös már nem felel a saját, nem az örökhagyótól örökölt vagyonával.

De...

Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, akkor egyéb vagyonával is felelhet. Némi öröm az ürömben, hogy az örökösnek ebben az esetben sem kell többet kifizetnie a tartozásra, mint, amilyen értékben ő maga örökölt.

Nézzük ezt egy példán:

Az örökös örökölt egy házat, amin tartozás volt. Még mielőtt a hitelező behajtotta volna a követelését, az örökös el is adta az ingatlant. Ilyen esetben bizony az örökös egyéb vagyontárgyai bánhatják a dolgot, hiszen ekkor már azok is bevonhatók az örökhagyói tartozás behajtásába. De csak olyan mértékben, ami szükséges a tartozás megfizetéséhez.

Olyan tehát nem létezik, hogy az örökhagyó után csak tartozást örököljön valaki, és azt a saját vagyonából kelljen kifizetnie. Ugyanakkor az sem működik, hogy az örökhagyó házát megkapja az örökös, de a házon lévő hitelt ne kelljen visszafizetnie. A hitel ugyanis az örökhagyó tartozásaként része lesz a hagyatéki tartozásoknak.

Van olyan tartozás, amit mindenképpen ki kell fizetni?

Van olyan hagyatéki tartozás, amit mindenképpen ki kell fizetnie az örökösnek? Bizony van. A törvény külön kimondja, hogy „az örökös a hagyatéki költségekért és a hagyatéki eljárás költségeiért saját vagyonával is felel.”

Vagyis, hiába vinné el a teljes örökséget az örökhagyó tartozása, a hagyatéki költségeket és a közjegyzői díjakat az örökösnek a saját zsebéből is ki kell fizetni még akkor is, ha neki valójában a végén semmi sem marad majd.

 

dr. Kocsis Ildikó ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS