Az adósság is öröklődik?

2020. 01. 16., 17:01

Az örökség legtöbbször nem valami távoli mesés vagyonról szól, hanem egy életen át összegyűjtött értékekből áll. Sok család életében azonban jelen vannak a hitelek is. Mi történik, ha az örökhagyó nem tudta életében visszafizetni a banki tartozást vagy más adósságot? Ki lesz a fennálló tartozásért a felelős? A tartozás, az adósság is öröklődik? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Az öröklés fő szabálya

Az öröklés fő szabálya: „Az ember halálával hagyatéka mint egész száll az örökösre.” Maga a törvény nem határozza meg, hogy mit jelent a hagyaték. Ennek oka, hogy a bírói gyakorlat ezt már megtette – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. Örökölni végintézkedés alapján vagy törvény szerint lehet. Erről többet is olvashatsz itt és még itt is.

Mi van a hagyatékban?

Fő szabály, hogy az örökhagyó egész vagyona, vagyis az örökhagyó tulajdonában lévő dolgok, üzletrészek és valamennyi tartozása is a hagyatékba tartozik.

Van, ami nem lesz része a hagyatéknak, nem az örökösök kapják. Például az életbiztosítás alapján járó biztosítási összeg legtöbbször a megnevezett kedvezményezettet illeti.

Hagyatéki tartozás

A törvény meghatározza, hogy milyen költségek, követelések terhelik a hagyatékot, vagyis mik a hagyatéki tartozások.

Hagyatéki tartozások a következők:

  • az örökhagyó illő eltemetésének költségei,
  • a hagyaték megszerzésével, biztosításával és kezelésével járó szükséges költségek, vagyis a hagyatéki költségek,
  • a hagyatéki eljárás költségei, amit például a közjegyzőnek kell fizetni,
  • az örökhagyó tartozásai,
  • a kötelesrészen alapuló kötelezettségek,
  • a hagyományon és a meghagyáson alapuló kötelezettségek.

Ki felel a hagyatéki tartozásokért, vagyis kinek és miből kell megfizetni azokat?

Az örökös a hagyatéki tartozásokért elsősorban a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel.

Ha az örökös egy ingatlant örökölt, amin tartozás van, akkor a tartozást az ingatlanból lehet behajtani. Ha az ingatlan értéke kisebb, mint a rajta lévő tartozás, akkor viszont az örökös már nem felel a saját, nem az örökhagyótól örökölt vagyonával.

De...

Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, akkor egyéb vagyonával is felelhet. Némi öröm az ürömben, hogy az örökösnek ebben az esetben sem kell többet kifizetnie a tartozásra, mint, amilyen értékben ő maga örökölt.

Nézzük ezt egy példán:

Az örökös örökölt egy házat, amin tartozás volt. Még mielőtt a hitelező behajtotta volna a követelését, az örökös el is adta az ingatlant. Ilyen esetben bizony az örökös egyéb vagyontárgyai bánhatják a dolgot, hiszen ekkor már azok is bevonhatók az örökhagyói tartozás behajtásába. De csak olyan mértékben, ami szükséges a tartozás megfizetéséhez.

Olyan tehát nem létezik, hogy az örökhagyó után csak tartozást örököljön valaki, és azt a saját vagyonából kelljen kifizetnie. Ugyanakkor az sem működik, hogy az örökhagyó házát megkapja az örökös, de a házon lévő hitelt ne kelljen visszafizetnie. A hitel ugyanis az örökhagyó tartozásaként része lesz a hagyatéki tartozásoknak.

Van olyan tartozás, amit mindenképpen ki kell fizetni?

Van olyan hagyatéki tartozás, amit mindenképpen ki kell fizetnie az örökösnek? Bizony van. A törvény külön kimondja, hogy „az örökös a hagyatéki költségekért és a hagyatéki eljárás költségeiért saját vagyonával is felel.”

Vagyis, hiába vinné el a teljes örökséget az örökhagyó tartozása, a hagyatéki költségeket és a közjegyzői díjakat az örökösnek a saját zsebéből is ki kell fizetni még akkor is, ha neki valójában a végén semmi sem marad majd.

 

dr. Kocsis Ildikó ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.
2022-09-30 19:22:00
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS