Adóstárs vagy kezes? Mi a különbség?

2022. 04. 25., 10:07

A kölcsönök, hitelek esetén gyakran találkozhatunk az adóstárs és a kezes kifejezésekkel? Melyik mit jelent? Mit vállal az adóstárs és mit a kezes? Kinek kell kifizetni a tartozást? Kitől hajtható be a követelés, ha az adós nem fizet? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Az adóstárs

Pénzintézettel kötött kölcsönszerződések esetén gyakran találkozhatunk adóstárssal. A szerződésben adóstársként szerepelhet például a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan esetén a haszonélvező – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

Maga a Polgári Törvénykönyv nem tartalmaz külön rendelkezéseket az adóstársra vonatkozóan.

Más jogszabályban találhatunk külön meghatározást az adóstársra, ám mindig figyeljünk arra, hogy azt milyen eljárásra vonatkozóan kell alkalmazni. Például a magáncsőd szabályairól szóló jogszabály, hivatalos nevén a természetes személyek adósságrendezéséről szóló törvény adóstársnak tekinti azt a természetes személyt, aki a törvény hatálya alá tartozó fizetési kötelezettség tekintetében az adóssal egyetemlegesen felelős, és az adóssal közös háztartásban él vagy az adóssal vagyonközösségben van. Azt, hogy mit jelent az egyetemleges felelősség, a cikk folytatásában mutatjuk be.

Egy másik példa az adóstársra a fiatalok lakáskölcsönéhez kapcsolódó állami kezességvállalásnál található. A 35 évnél fiatalabb hiteligénylő mellett adóstárs csak közeli hozzátartozója lehet.

Adós vagy adóstárs?

Van különbség az adós és az adóstárs között? Esetleg az adóstárs felelőssége kisebb, mint az adósé?

Az elnevezés alapján sokan gondolják úgy, hogy az adós és az adóstárs nem egyformán felelős a hitel visszafizetéséért. Gondolják ezt azért is, mert gyakran az adós bankszámlájáról történik a hitel törlesztése. Ám ez a legtöbb esetben inkább technikai kérdés. A lényeg, hogy ki milyen módon felel a hitel visszafizetéséért. Kitől lehet majd követelni és behajtani a tartozást?

Az adóstárs felelősségét az általa is aláírt hitelszerződés tartalmazza. A legtöbb esetben a szerződésben az szerepel, hogy az adóstárs az adóssal egyetemlegesen felel a hitel visszafizetéséért. Az egyetemleges kötelezettség azt jelenti, hogy a fizetés elmaradás esetén a hitelező bármelyiküktől követelheti a tartozás visszafizetését. Ráadásul még sorrend sem köti a hitelezőt. Adóstársként tehát ne számítsunk arra, hogy mi csak akkor kerülünk sorra a követelés érvényesítése során, ha az adóson nem lehet behajtani a tartozást.

Mindig érdemes utánanézni, hogy a szerződésben mi szerepel pontosan. Sok esetben a szerződő feleken múlik, hogy miben állapodnak meg. Banki szerződések esetén általában a bank diktálja a feltételeket. Ekkor is előfordulhat, hogy az adóstárs nem a teljes hitelösszeg visszafizetéséért felel, bár ennek azért kicsi az esélye.

A kezes

A kezes helyzete különbözik az adóstársétól. Az viszont már a kezesség formájától függ, hogy mi lesz a különbség. A kezességnek több formája is van. Például a sortartó kezesség esetén a kezes csak azután köteles a tartozás rendezésére, ha az adóson eredménytelen volt a behajtás. A készfizető kezesség azonban merőben más. Itt nem térek ki a kezesség minden formájára, erről itt többet is megtudhatsz. A kölcsönszerződések esetén – legalábbis, amit a pénzintézetek kötnek – általában a készfizető kezességgel találkozhatunk, így azt közelebbről is megnézzük.

A készfizetői kezesség lényege, hogy a tartozás követelhető akár az adóstól akár közvetlenül a készfizető kezestől is. Ezért is nevezik készfizető kezességnek, hiszen a kezes is „készen áll”, rendelkezésre áll a jogosult számára. Vagyis nem a kézhez van köze, bár sokan tévesen „kézfizető kezességként” emlegetik.

Ha tehát az adós nem fizet, a tartozás minden további feltétel nélkül kérhető, behajtható a készfizető kezesen. Nincs sorrend, nem kell megvárni, hogy behajtható-e a tartozás az adóson vagy sem. Ha a készfizető kezes rendezte az adós tartozását, akkor ő maga követelheti azt az adóson. Nem feltétlenül kell „lenyelnie a békát”, bár erre is van esély, ha az adós egyébként neki sem tud fizetni.

Kis öröm az ürömben, hogy a szerződésben kifejezetten rendelkezni kell arról, hogy a kezesség készfizető. Véletlenül tehát nem jöhet létre készfizető kezesség.

Mi a különbség az adóstárs és a készfizető kezes között?

Gyakorlati szempontból az adóstárs és a készfizető kezes igen hasonló helyzetben van. Az adóstárs és a készfizető kezes is a teljes vagyonával felel a tartozás visszafizetéséért. Különbség lehet a kettő között, hogy készfizető kezességet szinte bárki vállalhat, míg az adóstárs esetén fent láthattuk, hogy lehetnek jogszabályi megkötések. Az nyilván más kérdés, hogy a hitelező kit fogad el kezesként. Mivel elemi érdeke, hogy a hitelt visszafizessék a részére, a kezes esetén is kérheti annak igazolását, hogy adott esetben képes lenne a tartozás rendezésére.

A lényeg, hogy minden kötelezettségvállalás esetén legyünk tisztában vele, hogy mit vállalunk. Ilyenkor ugyanis nem csak egy papírról van szó, akár a vagyonunk is múlhat rajta.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-30 19:11:00
Az ügyvédekről szóló filmeknek, sorozatoknak se szeri se száma. De miért megy olyan jól ez a téma? Miért érdekli az embereket, hogy milyen egy ügyvéd, hogyan dolgozik?
2023-03-30 17:11:06
Magyarország 2030-ra saját forrásokból fedezheti a teljes áramszükségletét, beleértve az addig kiépülő új ipari kapacitások szükségletét is – mondta az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) csütörtöki rendezvényén Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS