A nem vér szerinti gyermek öröklése

2022. 09. 21., 15:18

Számos családban van örökbefogadott gyermek és még ennél is több családban nevelt gyermek, illetve mostohagyermek. Hogyan történhet a nem vér szerinti gyermek öröklése az örökbefogadó szülő vagy nevelőszülő halála esetén? Örököl-e vér szerinti szülője után, akit örökbe fogadtak? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Örökbefogadott gyermek, mostohagyermek, nevelt gyermek

Örökbefogadott gyermek lesz, akit a nem vér szerinti szülője örökbefogadási eljárás eredményeként örökbefogadott.

Az örökbefogadás legfontosabb jogi következménye, hogy az örökbefogadó szülő és az örökbefogadott gyermek között egyenesági rokoni kapcsolatot létesít. Ez egyben az örökbefogadó rokonai és az örökbe fogadott gyermek között is rokoni kapcsolatot létesít. Az örökbefogadással a gyermek az örökbefogadó gyermekének jogállásába lép, mind az örökbefogadó, mind az ő rokonai tekintetében. Nem kizárt, hogy az örökbefogadó és az örökbefogadott gyermek között eleve lehet vér szerinti rokonság, ha valaki a rokonának vér szerinti gyermekét fogadja örökbe.

Az örökbefogadás kihat az örökbefogadott leszármazóira is. Így például az ő gyermeke az örökbefogadó szülő egyenesági leszármazója (unokája) lesz és bekerül az örökbefogadó rokonságába is.

Mostohagyermek a házastársak egyikének olyan kiskorú gyermeke, akit a vele együttélő házastárs beleegyezésével hozott a közös háztartásba. Például a házastársak egyikének az előző házasságából származó kiskorú gyermeke. A mostohaszülőnek tartási kötelezettsége is van az olyan mostohagyermekkel szemben, akit házastársa az ő beleegyezésével hozott a közös háztartásba.

A nevelt gyermek alatt a mostohagyermeknél tágabb kört kell érteni. Minden olyan eset ide tartozik, amikor a gyermeket nem a vér szerinti szülő, az örökbefogadó szülő vagy mostohaszülő neveli saját háztartásában. A nevelőszülő a Polgári Törvénykönyv meghatározása szerint olyan személy, aki a gyermekről saját háztartásában hosszabb időn át ellenszolgáltatás nélkül gondoskodott, és nem vér szerinti, örökbefogadó vagy mostohaszülője.

Az örökbefogadott gyermek öröklése

Amint a fentiekből látható, az örökbefogadott az örökbefogadással az örökbefogadó gyermekének teljes jogú státuszába lép. Ebből logikusan következik, hogy az öröklés szempontjából sem lehet másként kezelni, mint az örökbefogadó vér szerinti gyermekét.

Az örökbefogadott mindaddig, amíg az örökbefogadás fennáll, az örökbefogadó szülő és annak rokonai után az örökbefogadó szülő vér szerinti leszármazójaként örököl. Tehát törvényes örökösnek tekintendő. Például, ha az örökbefogadó szülőnek két vér szerinti és egy örökbefogadott gyermeke van, akkor a törvényes öröklés szabályai szerint ők egymás között egyenlő arányban örökölnek.

Természetesen az örökbefogadó szülő tehet végintézkedést is. Abban a törvényes öröklés rendjétől eltérhet az örökbefogadott gyermek tekintetében is. Amennyiben azonban a kötelesrész feltételei fennállnak, akkor erre az örökbefogadott gyermek is jogosult.

Mi a helyzet az örökbefogadott gyermek vér szerinti szülője és vér szerinti rokonai utáni örökléssel? Főszabály szerint az örökbefogadott gyermek törvényes öröklés útján nem örökölhet a vér szerinti szülője és az ő rokonai után mindaddig, amíg az örökbefogadás fennáll. Természetesen nincs akadálya annak, hogy a vér szerinti szülő vagy rokonai után az örökbefogadott végintézkedés útján örököljön.

Az előző szabály alól egy kivétel van. Ha az örökbefogadás az örökbefogadott egyeneságbeli felmenő rokona, testvére vagy egyeneságbeli felmenő rokonának más leszármazója által történt, akkor az örökbefogadás nem érinti az örökbefogadott törvényes öröklési jogát vér szerinti rokonai után. Ezért, ha például a gyermeket a vér szerinti nagyszülők fogadták örökbe, akkor a gyermek a vér szerinti szülője után is örökölhet.

A mostohagyermek és nevelt gyermek öröklése

Önmagában attól, ha valaki nem a vér szerinti gyermekét neveli saját háztartásában, nem jön létre vér szerinti rokoni kapcsolat a gyermek és a mostohaszülő, illetve nevelőszülő között.

A mostohagyermek és a nevelt gyermek nem lesz törvényes örököse a mostohaszülőnek és a nevelőszülőnek. A mostohagyermek és a nevelt gyermek továbbra is a vér szerinti szülei, illetve az ő rokonaik után örökölhet a törvény szerint.

Amennyiben a mostohaszülő vagy a nevelőszülő azt kívánja, hogy a mostohagyermeke és a nevelt gyermeke örököljön utána, akkor erről végintézkedés formájában gondoskodhat.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 18., 15:05
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a napokban megújította együttműködési szerződését, amelynek célja az erőforrások egyesítése a magyar kis- és középvállalkozások hatékonyabb érdekvédelme, különös tekintettel a stratégiai tervezés és fejlesztések támogatása terén.
2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.
2024-07-18 14:23:43
Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS