A munkakapcsolat megszüntetése: felmondás, leépítés, lemondás, felmentés?

2021. 03. 11., 14:30

Hogyan történhet a munkakapcsolat megszüntetése? Mit jelent a felmondás, leépítés, lemondás, felmentés? Esetleg már olyat is hallottál, hogy rendkívüli felmondás? Sőt, az is ismerősen hangzik, hogy a munkaviszony megszűnése vagy megszüntetése? Melyik mit jelent? A legfontosabb tudnivalókat dr. Kocsis Ildikó ügyvéd foglalta össze.

Munkaszerződés vagy polgári jogi szerződés?

Elsőként tisztázzunk egy lényeges dolgot. A polgári jogi szerződések olyan szerződések, melyek szabályait a Polgári Törvénykönyvben találjuk meg. Ilyen például a bérleti szerződés, a megbízási szerződés, az adásvétel, az ajándékozás vagy akár az öröklési szerződés is, de még hosszan sorolhatnánk – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

A munkaszerződések szabályait a Munka Törvénykönyvében találhatjuk meg.

Mind a polgári jogi szerződések, mind a munkaszerződések megszüntetésénél lényeges, hogy csak az egyik fél akarja lezárni a kapcsolatot, vagy mindkét félnek ez a szándéka. Ennek ellenére a munkaszerződések megszüntetésekor nem minden ugyanúgy történik, mint a polgári jogi szerződések megszüntetése során.

A munkaviszony megszűnik vagy megszüntetik?

A munkaviszony megszűnése és megszüntetése nem ugyanazt jelenti. A megszűnés valamilyen objektív körülmény folytán következik be, vagyis azt nem a munkáltató vagy munkavállaló kezdeményezi. A munkaviszony megszüntetése ellenben már a feleken múlik. A megszüntetéskor minden esetben a felek kezdeményezik a munkakapcsolat befejezését.

A munkaviszony megszűnik:

 • a munkavállaló halálával,
 • ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnik, vagyis a munkáltató jogait és kötelezettségeit nem viszi tovább egy másik cég, szervezet, akit jogutódnak tekinthetünk,
 • a határozott idejű munkaviszony esetén a határozott idő lejártával,
 • törvényben meghatározott más esetben.

A munkaviszony megszüntetése történhet:

 • a felek közös megegyezésével,
 • felmondással,
 • azonnali hatályú felmondással.

A munkaszerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése

A munkakapcsolat megszüntetése történhet a felek közös megegyezésével. A szerződő felek közösen, a jövőre nézve szüntetik meg a munkaszerződést.

Azért mondjuk, hogy a szerződés megszüntetése a jövőre nézve történik, mert a munkaviszonyban addig eltelt időszakot a megszüntetés nem érinti. A megszüntetés napjától lesz igaz, hogy a munkaszerződés már egyik felet sem kötelezi.

A munkaszerződés felmondása vagy elbocsátás, kirúgás, kilépés?

A felmondás esetén csak az egyik fél akarja, hogy a munkaviszony véget érjen. A munkáltató általi felmondást a köznapi nyelvben hallhatod úgy is emlegetni, hogy elbocsátás vagy kirúgás, illetve a munkavállalói felmondás esetén a kilépés is előfordul. A felmondás minden esetben csak az egyik fél döntése. A másik szerződő fél hozzájárulása, elfogadása, beleegyezése nem szükséges a felmondáshoz. Ami lényeges, hogy a másik felet megfelelő módon kell értesíteni.

A munkaviszony felmondásával kapcsolatban a Munka Törvénykönyve további szabályokat is előír. Ezek részleteibe most nem megyünk bele, mivel igen szerteágazó a téma. Lényeges például, hogy mikor lehet és mikor nem lehet felmondani, kell-e indokolni és hogyan, van-e felmondási idő, jár-e végkielégítés, stb.

A munkakapcsolat megszüntetése azonnali hatályú felmondással

Ahogyan az elnevezése mutatja, az azonnali hatályú felmondás esetén a munkaviszony azonnal megszűnik. Ekkor nincs felmondási idő, nem jár végkielégítés.

Mivel az azonnali hatályú felmondás komoly következménnyel jár, a törvény szigorúan szabályozza ennek feltételeit. Bármelyik fél csak akkor alkalmazhatja az azonnali hatályú felmondást, ha a másik fél

 • lényeges kötelezettségét szándékosan, vagy súlyos gondatlansággal és jelentős mértékben megszegi, vagy
 • olyan magatartást tanúsít, ami lehetetlenné teszi a munkaviszony további fenntartását.

De nem csak probléma esetén lehet azonnali hatállyal megszüntetni a munkaviszonyt. Például próbaidő alatt is van erre lehetősége bármelyik félnek.

Lehetséges a munkakapcsolat megszüntetése rendkívüli felmondással?

Ma már a rendkívüli felmondással nem találkozol a munkaviszony esetén. A korábbi, 2012. előtti Munka Törvénykönyvében még rendkívüli felmondásként szerepelt az, amit ma azonnali hatályú felmondásnak nevezünk.

A leépítés

A leépítés jogi értelemben nem más, mint a csoportos létszámcsökkentés. A csoportos létszámcsökkentésnek megvannak a maga sajátos szabályai. Ezeket a leépítést tervező munkáltatónak szigorúan be kell tartania.

Csoportos létszámcsökkentésnek minősül, ha a munkáltató meghatározott időszakot figyelembe véve

 • legalább 10 munkavállalótól válna meg, ha egyébként 20-nál több, de maximum 99 dolgozója van,
 • minimum a munkavállalók 10 százalékát küldené el, ha a munkavállalók száma 100 és 299 közötti, vagy
 • 300 vagy annál több munkavállaló foglalkoztatása esetén legalább 30 munkavállaló munkaviszonyát kívánja megszüntetni.

Minden esetben további feltétel, hogy a megszüntetésekre a munkáltató működésével összefüggő ok miatt 30 napon belül kerülne sor.

A lemondás

A Munka Törvénykönyve nem minden munkakapcsolatot szabályoz. Vannak olyan speciális munkahelyek, ahol más jogszabályt is figyelembe kell venni. Ilyenek például a közalkalmazottakra vagy közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó törvények. Az érintett dolgozók minden esetben tisztában vannak (kell, hogy legyenek) vele, hogy milyen szabályok vonatkoznak rájuk, hiszen a szerződésük ezt minden esetben tartalmazza.

A lemondás az ő esetükben a munkaviszonynál meglévő munkavállaló általi felmondással egyenértékű. A kormánytisztviselők a kormányzati szolgálati jogviszonyról bármikor lemondhatnak. De igaz ez a közalkalmazottakra is. A rájuk vonatkozó törvény úgy rendelkezik, hogy a közalkalmazott a határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyt lemondással bármikor megszüntetheti. Természetesen a pontos részletszabályokat a dolgozóra vonatkozó jogszabály, illetve a szerződése határozza meg.

A munkakapcsolat megszüntetése felmentéssel

A közalkalmazottak, kormánytisztviselők esetén is van arra lehetőség, hogy a munkáltató döntsön a kapcsolat befejezéséről. Ezt nevezik felmentésnek. A felmentés olyan, mint a Munka Törvénykönyve szerinti munkáltatói felmondás. A szabályai persze nem ugyanazok, de hasonlóság felfedezhető, mint például a nem megfelelő munkavégzés esete.

A fentiek csupán betekintést nyújtanak a munka világának szabályaiba. Amennyiben a munkával kapcsolatban jogi problémába ütköznél, mindenképpen javaslom, hogy fordulj szakemberhez, aki segít az adott helyzetben eligazodni, megoldást találni.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-05 09:10:00
2023. IV. negyedévben a GDP volumene a nyers adatok szerint nem változott, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – jelentette a KSH. A statisztikai hivatal közzétette a részletes IV. negyedévi, illetve a 2023 egészére vonatkozó adatokat is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS