A munkabér kifizetésének szabályai

2022. 09. 12., 11:20

A munkaviszony alapvető eleme a munkabér. A munkabér kifizetése a munkáltató lényeges kötelezettsége. Mi számít munkabérnek és mi nem? Megállapítható-e a munkabér külföldi pénznemben? Melyek a munkabér kifizetés szabályai? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

A munkabér

A munkabér a munkaszerződés nélkülözhetetlen eleme, amely nélkül nem beszélhetünk munkaviszonyról. A törvény nem határoz meg pontos definíciót arra, hogy milyen díjazás számít munkabérnek. Ha nem egyértelmű a helyzet, akkor a konkrét munkaviszony és munkaszerződés alapján lehet eldönteni, hogy a dolgozónak adott munkáltatói juttatás munkabérnek számít-e.  

Általánosságban azt lehet elmondani, hogy a munkabér körébe tartozik minden olyan díjazás, amelyet a munkavállaló a munkáltatótól a munkaszerződés alapján a munkavégzés ellenszolgáltatásaként, vagy meghatározott esetekben a munkaviszonyra tekintettel a munkában nem töltött időre kap. Munkabérnek minősül természetesen a munkavállaló alapbére. A munkabér részét képezik az alapbéren túl a bérpótlékok és egyéb bér elemek, például a prémium, a jutalom, a bónusz. Szintén a munkabér részeként kezelendő a szabadság vagy betegszabadság idejére fizetendő távolléti díj.

Ami nem munkabér

Nem tekinthetők a munkabér részének a munkáltató által nem pénzben, hanem természetben adott juttatások. Például étkezési jegyek és egyéb cafeteria juttatások, a céges eszközök (gépjármű, számítógép) magáncélú használatának megengedése. Nem munkabér a dolgozónak adott költségtérítés, például utazási költségtérítés. A munkaviszony alapján nyújtott természetbeni juttatások kizárólag az egyenlő bánásmód követelményének betartása szempontjából minősülnek munkabérnek.

A munkabér kifizetés pénzneme

A Munka Törvénykönyve általános szabályként írja elő, hogy a munkabért forintban kell megállapítani. Ez azt jelenti, hogy már a munkaszerződésben sem lehet a munkabért külföldi pénznemben meghatározni. A devizában kikötött munkabért ilyenkor a Magyar Nemzeti Banknak a szerződés megkötésekor érvényes árfolyamán megállapított forintösszegnek kell tekinteni.

Főszabály szerint a munkabért forintban kell kifizetni. Tehát főszabály szerint nemcsak a munkabér megállapítása, hanem a kifizetése sem történhet külföldi pénznemben. Nem felel meg a törvénynek az olyan munkabér megállapodás sem, amelyben a felek úgy rendelkeznek, hogy a devizában meghatározott bért forintra átváltva kell kifizetni.

A forintban történő munkabér kifizetés alól kivételt képez, ha a munkavégzés helye külföldön van. Külföldi munkavégzés esetén a felek megállapodása alapján a munkabér külföldi pénznemben is meghatározható és kifizethető.

A munkabért csak pénzben lehet kifizetni. Természetben (pl. áruval) vagy pénzt helyettesítő eszközzel (pl. utalvánnyal) nem lehet a munkabért fizetni.

A bérfizetés ideje

Az általános szabályok szerint a munkabért utólag, legalább havonta egy alkalommal kell elszámolni. Ettől a munkaszerződésben vagy a kollektív szerződésben el lehet térni, ahol a felek ennél hosszabb vagy rövidebb elszámolási időszakot is meghatározhatnak.

A munkabért a törvény szerint a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kell kifizetni a munkavállaló részére. A felek a munkavállaló számára kedvezőbb fizetési határidőben is megállapodhatnak.

Teljesítménybér esetén előfordulhat, hogy a munkabér alapját képező teljesítmény csak egy hónapnál hosszabb idő után állapítható meg. Ha a dolgozó díjazása kizárólag teljesítménybérrel történik, és a részére járó munkabér vagy annak része alapjául szolgáló eredmény csak egy hónapnál hosszabb idő múlva állapítható meg, akkor a törvény lehetővé teszi, hogy a munkabért ennek megfelelő időpontban fizessék ki. Ebben az esetben a munkavállaló részére legalább havonta az alapbér felének megfelelő összegű előleget kell fizetni.

A munkabér kifizetés módja

A munkabért készpénzben vagy bankszámlára való átutalással kell megfizetni.

Átutalással való munkabérfizetés esetén a munkáltató a bért a munkavállaló által megjelölt fizetési számlára köteles megfizetni. Nem követelmény, hogy a számla a munkavállaló saját bankszámlája legyen. Megjelölhet más személy tulajdonában lévő számlát is. A munkavállaló alapesetben egy számlát jelölhet meg és csak a munkavállaló beleegyezésével kerülhet sor arra, hogy a munkabér több számlára kerüljön kifizetésre.

Az átutalást a munkáltatónak úgy kell teljesítenie, hogy a munkavállaló munkabérével a bérfizetési napon rendelkezhessen. Tehát késedelmes bérfizetésről beszélünk, ha a hónap 10. napján a munkáltató elindította a munkabér átutalását, de csak a következő napon érkezik meg a dolgozó számlájára.

A munkabér átutalással való kifizetése a munkavállaló részére költséget nem okozhat. Kivételt képez, ha a dolgozó nem magyarországi pénzintézet által vezetett számlára kéri a munkabért.

Készpénzben való kifizetés esetén a munkabért a munkavállaló munkahelyén vagy a munkáltató telephelyén munkaidőben kell kifizetni. Szórakozóhelyen munkabér csak az ott dolgozóknak fizethető ki.

Ha a bérfizetési nap heti pihenőnapra vagy munkaszüneti napra esik, akkor készpénzes fizetés esetén a munkabért legkésőbb az ezt megelőző munkanapon kell kifizetni. Ha a munkavállaló a bérfizetési napon jogos okból nem tartózkodik a munkahelyén, akkor a bért a bérfizetés előtti utolsó munkahelyen töltött munkanapon kell kifizetni, vagy a munkáltató költségére a tartózkodási helyére kell megküldeni. Amennyiben a dolgozó munkaviszonya a bérfizetés napja előtt megszűnt, akkor a munkáltató köteles a munkabért a munkavállaló által megadott címre elküldeni, amelynek költsége a munkáltatót terheli.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-27 12:17:00
Tíz nappal a határidő előtt 115 ezren választották az új katát a korábbi 400 ezerből, és 125 ezer új átalányadózó jelent meg, azaz „összesen a katások fele már rendezte a saját sorsát” – tájékoztatott Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára.
2022-09-27 09:17:16
A hazai biztosítási piac díjbevétele 2022 első felében elérte a 785 milliárd forintot, ami közel 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. A pozitív képet árnyalja, hogy jelentősen megugrott a kárkifizetések mértéke.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS