Új gépsorokkal fejlesztette kapacitását Matkópusztán a Poliext Kft.

2024. 01. 17., 21:10

Európai uniós támogatással mintegy 493 millió forintból új gépsorokkal növelte kapacitását a főként csőgyártással foglalkozó Poliext Kft..

A fejlesztéshez 70 százalékos támogatási intenzitással a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázatán mintegy 345 millió forintot nyertek, a fennmaradó összeget saját erőből és beruházási hitelből finanszírozták – közölte Balog Róbert, a cég pénzügyi igazgatója.

A pályázat segítségével vásároltak egy automata csőgyártó gépsort az előre legyártott csőtekercsek átcsévélésére, illetve egy berendezést a fröccsöntött technológia alapanyagainak keverésére. A projekt keretében az üzem épületét is átalakították.

A csőgyártó üzem kapacitásának kihasználtsága már 85-90 százalékos volt, a technológiai beruházással a kapacitást 30 százalékkal tudták növelni. Az ingatlanberuházás egyrészt szükséges volt a technológiai és kapacitásbővítéshez, másrészt további kapacitásnövelési lehetőséget jelent.

A Poliext Kft. 1991-ben kezdte meg működését a Kecskemét melletti Matkópusztán. Műanyag csövek, csőszerelvények, gyorskötő idomok gyártásával foglalkozik, valamint épületgépészeti és öntözéstechnikai elemeket gyárt és egyidejűleg forgalmaz kis- és nagykereskedelmi egységeiben.

Jelenleg 32 országba exportálnak, döntően az Európai Unióba, de vannak észak-afrikai, mexikói vevőik is. Fő céljuk az export további erősítése. Árbevételük 55 százalékát adja a csőgyártás, 25 százalékát az idomgyártás, 20 százaléka más termékek kereskedelméből származik.

2023-ban mezőgazdasági csövekből mintegy 7 millió métert, csepegtető csövekből 8,7 millió métert, KPE ivóvíz csövekből és védőcsövekből 2,7-2,7 millió métert, KPE idomokból pedig 3,5 millió darabot gyártottak.

Balog Róbert hangsúlyozta: évente nagyságrendileg átlagosan 100 millió forintot tudnak költeni különféle fejlesztésekre. A beruházási támogatásra óriási szükségük volt, mert ilyen volumenű fejlesztést önerőből nem tudtak volna végrehajtani.

„A piacon tavaly áremelést nem tudtunk végrehajtani, ezzel szemben jelentős költségnövekedés és infláció volt tapasztalható, tehát rendkívül nehéz évet zártunk, és 2024-re sem számítunk jelentősebb javulásra” – mondta a pénzügyi vezető.

A 2022-as és a 2023-as gazdasági helyzetet értékelve úgy fogalmazott: rendkívül kiszámíthatatlan, változó és ezáltal nehezen tervezhető volt. Tavaly árbevételük 4,5 százalékkal esett vissza. Belföldön csökkent a kereslet, de az exportot tudták növelni. Eredményességük mintegy 30 százalékkal romlott, ebben a döntő tényező az energiaárak drasztikus emelkedése volt. Energiaköltségük 2023-ban több mint 450 millió forinttal növekedett.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a mintegy 150 munkavállalót foglalkoztató kecskeméti Poliext Kft. nettó árbevétele 2021-ben 5,87 milliárd forint, 2022-ben pedig mintegy 7,32 milliárd forint volt, amelynek mintegy 15 százaléka exportértékesítésből származott. A vállalkozás 2021-ben 109 millió forint, míg 2022-ben több mint 165 millió forint nyereséggel zárt. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.