Több mint félmilliárd forintból fejlesztett a Szegedi Öntöde

2023. 10. 27., 20:10

Nagyobb pontosságú öntvények gyártását is lehetővé teszi a fémöntéssel foglalkozó Szegedi Öntöde Kft. több mint 500 millió forintos fejlesztése.

A fejlesztés teljes költsége 504,2 millió forint volt, ebből 352,97 millió forintot feltételesen visszatérítendő európai uniós támogatás fedezett, amelyet a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pluszban nyert el a cég.

Új technológiájú, valamint tesztelő és minőségellenőrző gépekkel bővült az eszközállományuk, amivel nagyobb pontosságú öntvények gyártását érheti el a vállalat – hangzott el a projektzárón.

A projekt részét képezte az új gépek mellett egy új, a cégre szabott vállalatirányítási rendszer kidolgozása, a szociális helységek felújítása, illetve egy tervezőiroda felújítása is, ahol a fűtést hőszivattyús rendszer biztosítja. Több mint 20 munkavállaló informatikai képzésben is részesült, ami a gépek működtetéséhez, illetve az adatelemzés értelmezéséhez szükséges.

Kovács Sándor, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, a mintegy 160 dolgozóval működő szegedi vállalat elődje 1936-ban alakult, a Szegedi Öntöde Kft.-t 1994-ben az akkor ott dolgozó munkások vásárolták meg. Jelenleg csaknem 800 különböző öntvénytípust állítanak elő, gyártásuk több mint felét a járműipar fedi le. Tavaly mintegy 5300 tonnányi vasöntvényt gyártottak.

Az igazgató hozzátette: a cég a termékeinek 60 százalékát közvetlenül exportálja, de a fennmaradó rész többsége is utóbb külföldre megy. Legfőbb európai célpiacai Szlovénia, Olaszország, Németország, Svédország, Horvátország, Románia, Csehország, Franciaország és Szlovákia.

A vállalat a piaci igények dinamikus változása miatt 2016 óta folyamatosan fejleszti technológiáját. A hagyományos öntvénykészítési folyamatokat ötvözi a nagy precizitású, különleges összetételű öntvények készítésével. Automatizált folyamatokat és minőségellenőrzési rendszert építenek be a termelési folyamatba - ismertette az igazgató.

A nyilvános cégadatok szerint a Szegedi Öntöde Kft. 2022-es nettó árbevétele 5,4 milliárd forint volt, amelyből 2,6 milliárd forint származott belföldi értékesítésből, egy évvel korábban pedig 3,8 milliárd forintot tett ki, amelyből 1,7 milliárd forint származott belföldi értékesítésből. Adózott eredménye 379,9 millió forintra nőtt a 2021-ben elért 115,8 millióról. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS