Több mint félmilliárd forintból fejlesztett a Szegedi Öntöde

2023. 10. 27., 20:10

Nagyobb pontosságú öntvények gyártását is lehetővé teszi a fémöntéssel foglalkozó Szegedi Öntöde Kft. több mint 500 millió forintos fejlesztése.

A fejlesztés teljes költsége 504,2 millió forint volt, ebből 352,97 millió forintot feltételesen visszatérítendő európai uniós támogatás fedezett, amelyet a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pluszban nyert el a cég.

Új technológiájú, valamint tesztelő és minőségellenőrző gépekkel bővült az eszközállományuk, amivel nagyobb pontosságú öntvények gyártását érheti el a vállalat – hangzott el a projektzárón.

A projekt részét képezte az új gépek mellett egy új, a cégre szabott vállalatirányítási rendszer kidolgozása, a szociális helységek felújítása, illetve egy tervezőiroda felújítása is, ahol a fűtést hőszivattyús rendszer biztosítja. Több mint 20 munkavállaló informatikai képzésben is részesült, ami a gépek működtetéséhez, illetve az adatelemzés értelmezéséhez szükséges.

Kovács Sándor, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, a mintegy 160 dolgozóval működő szegedi vállalat elődje 1936-ban alakult, a Szegedi Öntöde Kft.-t 1994-ben az akkor ott dolgozó munkások vásárolták meg. Jelenleg csaknem 800 különböző öntvénytípust állítanak elő, gyártásuk több mint felét a járműipar fedi le. Tavaly mintegy 5300 tonnányi vasöntvényt gyártottak.

Az igazgató hozzátette: a cég a termékeinek 60 százalékát közvetlenül exportálja, de a fennmaradó rész többsége is utóbb külföldre megy. Legfőbb európai célpiacai Szlovénia, Olaszország, Németország, Svédország, Horvátország, Románia, Csehország, Franciaország és Szlovákia.

A vállalat a piaci igények dinamikus változása miatt 2016 óta folyamatosan fejleszti technológiáját. A hagyományos öntvénykészítési folyamatokat ötvözi a nagy precizitású, különleges összetételű öntvények készítésével. Automatizált folyamatokat és minőségellenőrzési rendszert építenek be a termelési folyamatba - ismertette az igazgató.

A nyilvános cégadatok szerint a Szegedi Öntöde Kft. 2022-es nettó árbevétele 5,4 milliárd forint volt, amelyből 2,6 milliárd forint származott belföldi értékesítésből, egy évvel korábban pedig 3,8 milliárd forintot tett ki, amelyből 1,7 milliárd forint származott belföldi értékesítésből. Adózott eredménye 379,9 millió forintra nőtt a 2021-ben elért 115,8 millióról. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS