Ott ment életet a szanitécrobot, ahol orvos már nem tud

Ott ment életet a szanitécrobot, ahol orvos már nem tud
2023. 07. 24., 14:13

Megindult azoknak a robotoknak a fejlesztése, amelyek olyan veszélyes helyszíneken képesek ellátni sérülteket, ahová a mentők vagy orvosok nem tudnak eljutni. A készülő gépeket humanitárius katasztrófáknál és háborús övezetekben fogják használni.

Új módja van annak, hogy olyan veszélyes vészhelyzetekben is el lehessen jutni sebesült, azonnali orvosi segítségre szoruló személyekhez, akiket egészségügyi személyzet nem képes megközelíteni. A brit Sheffieldi Egyetem kutatói rendkívül veszélyes helyzetekben is elsősegélynyújtásra képes gépet fejlesztettek, hogy a szerkezet életeket mentsen, miközben megóvja a mentők és orvosok testi épségét is.

Az intézmény frissen kiadott sajtóközleményéből kiderül: az új gép távkapcsolattal működő orvosi technológiát (MediTel) használ, és mindössze kilenc hónap alatt fejlesztették ki.

A MediTel rendszer két robotkarral és virtuális valóság kapcsolattal büszkélkedhet, magyarán egy VR-headset segítségével a szakemberek bármekkora távolságból beavatkozhatnak a robot által veszélyes helyen végzett mentési munkába. A karok és a VR-megfigyelés segítségével hatékonyan lehet alkalmazni a fedélzeti orvosi műszereket, így 20 percen belül elvégezhető egy sérült kritikusan fontos, első állapotfelmérése. A gép autonóm módon hajtja végre a has tapintásos vizsgálatát vagy éppen a fájdalomcsillapító adagolását, miközben valós idejű adatokat továbbít a mentést irányító kezelőnek és egészségügyi személyzetnek, akik távolról hozhatnak meg további döntéseket.

„A MediTel projektünk olyan, az orvostudományt alapjaiban megváltoztató orvosi telexistence technológiát mutatott be, ami életeket menthet, és lehetővé teszi a sérültek távoli értékelését, illetve kezelését, olyan nagy kockázatú környezetben is, mint amilyenek a humanitárius katasztrófák – mutatott rá David King projektvezető, az egyetem fejlett gyártási kutatóközpontjának digitális tervezésért felelős vezetője. A MediTel a meglévő orvosi eszközöket ötvözi a legmodernebb robotikai rendszerekkel, hogy olyan platform jöjjön létre, ami lehetővé teszi, hogy egy távoli kezelő potenciálisan nehéz terepen is navigáljon, majd kritikus fontosságú diagnózisokat állítson fel, magas kockázatú sérültekről.”

Az új robot fejlesztési költségeit egy állami szervezésű verseny büdzséjéből finanszírozták, és hamarosan humanitárius katasztrófák, valamint háborús övezetek veszélyes környezeteiben vethetik be.

„A telexisztencia-technológiák alkalmasak arra, hogy a végfelhasználó szakembereket [fizikailag] kiemelje a veszélyes környezetből, illetve arra is, hogy szükség esetén [távoli vezérléssel] gyorsan bevethessék őket - magyarázta Dr. Nicky Armstrong műszaki vezető. A Dstl Telexistence projekt keretében kifejlesztett prototípus technológiák segítettek jobban megérteni, hogy a telexistence hol jelenthet hozzáadott értéket honvédelmi és biztonsági körülmények téren.”

A munka még nem fejeződött be, mivel a csapat a triázsolás és az automatikus fájdalomcsillapítás mellett további funkciókkal igyekszik bővíteni a robotot.

„Lehetőségünk van megvizsgálni a rugalmas autonómia és más érzékelési módok integrálását, hogy segítsük a betegosztályozást távoli helyszíneken” – szögezte le Sanja Dogramadzi professzor, a Sheffield Robotics igazgatója. 

Gábor János

Főoldali kép: Sheffieldi Egyetem

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS