Ott ment életet a szanitécrobot, ahol orvos már nem tud

Ott ment életet a szanitécrobot, ahol orvos már nem tud
2023. 07. 24., 14:13

Megindult azoknak a robotoknak a fejlesztése, amelyek olyan veszélyes helyszíneken képesek ellátni sérülteket, ahová a mentők vagy orvosok nem tudnak eljutni. A készülő gépeket humanitárius katasztrófáknál és háborús övezetekben fogják használni.

Új módja van annak, hogy olyan veszélyes vészhelyzetekben is el lehessen jutni sebesült, azonnali orvosi segítségre szoruló személyekhez, akiket egészségügyi személyzet nem képes megközelíteni. A brit Sheffieldi Egyetem kutatói rendkívül veszélyes helyzetekben is elsősegélynyújtásra képes gépet fejlesztettek, hogy a szerkezet életeket mentsen, miközben megóvja a mentők és orvosok testi épségét is.

Az intézmény frissen kiadott sajtóközleményéből kiderül: az új gép távkapcsolattal működő orvosi technológiát (MediTel) használ, és mindössze kilenc hónap alatt fejlesztették ki.

A MediTel rendszer két robotkarral és virtuális valóság kapcsolattal büszkélkedhet, magyarán egy VR-headset segítségével a szakemberek bármekkora távolságból beavatkozhatnak a robot által veszélyes helyen végzett mentési munkába. A karok és a VR-megfigyelés segítségével hatékonyan lehet alkalmazni a fedélzeti orvosi műszereket, így 20 percen belül elvégezhető egy sérült kritikusan fontos, első állapotfelmérése. A gép autonóm módon hajtja végre a has tapintásos vizsgálatát vagy éppen a fájdalomcsillapító adagolását, miközben valós idejű adatokat továbbít a mentést irányító kezelőnek és egészségügyi személyzetnek, akik távolról hozhatnak meg további döntéseket.

„A MediTel projektünk olyan, az orvostudományt alapjaiban megváltoztató orvosi telexistence technológiát mutatott be, ami életeket menthet, és lehetővé teszi a sérültek távoli értékelését, illetve kezelését, olyan nagy kockázatú környezetben is, mint amilyenek a humanitárius katasztrófák – mutatott rá David King projektvezető, az egyetem fejlett gyártási kutatóközpontjának digitális tervezésért felelős vezetője. A MediTel a meglévő orvosi eszközöket ötvözi a legmodernebb robotikai rendszerekkel, hogy olyan platform jöjjön létre, ami lehetővé teszi, hogy egy távoli kezelő potenciálisan nehéz terepen is navigáljon, majd kritikus fontosságú diagnózisokat állítson fel, magas kockázatú sérültekről.”

Az új robot fejlesztési költségeit egy állami szervezésű verseny büdzséjéből finanszírozták, és hamarosan humanitárius katasztrófák, valamint háborús övezetek veszélyes környezeteiben vethetik be.

„A telexisztencia-technológiák alkalmasak arra, hogy a végfelhasználó szakembereket [fizikailag] kiemelje a veszélyes környezetből, illetve arra is, hogy szükség esetén [távoli vezérléssel] gyorsan bevethessék őket - magyarázta Dr. Nicky Armstrong műszaki vezető. A Dstl Telexistence projekt keretében kifejlesztett prototípus technológiák segítettek jobban megérteni, hogy a telexistence hol jelenthet hozzáadott értéket honvédelmi és biztonsági körülmények téren.”

A munka még nem fejeződött be, mivel a csapat a triázsolás és az automatikus fájdalomcsillapítás mellett további funkciókkal igyekszik bővíteni a robotot.

„Lehetőségünk van megvizsgálni a rugalmas autonómia és más érzékelési módok integrálását, hogy segítsük a betegosztályozást távoli helyszíneken” – szögezte le Sanja Dogramadzi professzor, a Sheffield Robotics igazgatója. 

Gábor János

Főoldali kép: Sheffieldi Egyetem

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS