Negyedmilliárdos beruházással bővítette kapacitását a pécsi Somapak

2023. 04. 08., 14:44

Közel negyedmilliárd forintos beruházással gyártócsarnokot épített, eszközöket szerzett be és informatikai fejlesztéseket hajtott végre a pécsi Somapak Csomagolástechnikai Gépgyártó Kft.

A több mint harminc éve működő, jelenleg 54 alkalmazottat foglalkoztató, élelmiszer- és dohányiparban alkalmazott csomagolástechnikai gépek gyártásával és exportálásával foglalkozó, magyar tulajdonú cég 171,8 millió forintos támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop), és ezzel 245,4 millió forintos fejlesztést hajtott végre.

A vállalat pécsi telephelyén egy CNC megmunkálóközpontot és egy öt tonna teherbírású futódarut szerzett be, üzem- és raktárcsarnokot épített és informatikai fejlesztéseket hajtott végre versenyképessége, kapacitása növelése és piaci pozíciójának megerősítése érdekében.

A komplex beruházás segítségével a Somapak Kft. újabb lépést tett annak irányába, hogy a cég ne kizárólag a már eddig kialakított működés keretein belül teljesítsen jól, hanem folytassa az innovációvezérelt növekedést, melynek egyik kulcsa a korszerű eszközpark és infrastruktúra rendelkezésre állása.

Az olasz-magyar vegyesvállalatként alapított cég 1995-ben teljes mértékben magyar családi tulajdonú társasággá vált. A Somapak profilja évről-évre bővült: 2002-től tevékenységi körük CNC-alkatrészgyártással, illetve lemeztechnológiával is gyarapodott.

Bognár Balázs ügyvezető közölte: a román, horvát és szlovák piacokra is termelő társaság 2022-ben 1,425 milliárd forint nettó árbevétel, azon belül 110 millió forintos export mellett, mintegy 350 millió forintos eredményt ért el. Az idén szeretnék tartani a tavaly elért eredményeket és létszámot.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság nettó árbevétele 2021-ben 1,668 milliárd forint volt, több mint 328 milliós adózott eredménnyel, míg egy évvel korábban 902 milliós bevétel mellett 220 millió forintos profitot szerzett. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-05 13:10:47
Cégcsoportunk már 35 éve van a HR piacon, ahol sokoldalú szolgáltatóként igyekszünk helytállni. Szeretném, ha legalább még ennyi ideig sikeresen tudna működni a cég – mondta az Üzletem.hu-nak Ifj. Vida Péter, a Viapan Group Managing Directora.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS