Mesterséges intelligenciával és robottal egyszerűsítik az agyműtéteket

Mesterséges intelligenciával és robottal egyszerűsítik az agyműtéteket
2023. 07. 18., 13:33

Kína AI-vezérlésű robot segíthet abban, hogy az agysebészeti beavatkozások minimálisan invazív jelleget kapjanak. A MicroNeuro névre keresztelt rendszer biztosítja a műtéti biztonságot és felszabadítja a sebészeket a terhelő feladatok alól.

A világon egy nap alatt kevesebb mint 3 műtétet végeznek robotok segítségével. Egyelőre. A sebészek által használt klinikai robotrendszerek leggyakrabban előforduló típusa egy kamerát és egy, vagy több mechanikus kart tartalmaz, rajta sebészi műszerekkel, amelyeket egy az egyben a szakorvos irányít az operáció alatt. Ez a felállás ma már bizonyítottan nagyobb pontosságot biztosít az eljárások során, és csökkenti az egészséges szövetek emberi hibából eredő károsodásának esélyét. Talán mondani sem kell, hogy ez olyan érzékeny sebészeti munka során, mint egy agyműtét, mekkora jelentőséggel bír.

Most egy hongkongi kutatóközpont – a Centre for Artificial Intelligence and Robotics (CAIR) – kifejlesztett egy olyan agysebészeti robotrendszert, ami a mesterséges intelligenciára támaszkodik, a minimálisan invazív idegsebészeti beavatkozások megvalósítása érdekében.

A MicroNeuro rendszer olyan technológiákat integrál, mint a rugalmas endoszkópia, a precíziós vezérlés és a mesterséges intelligencia, hogy megoldja a törékeny agyszövet, a szűk hely és a sebészeti manipuláció nehézségei okozta kihívásokat, áttörve ezzel a kéz, a szem és az agy képességeinek emberi határait.

„A MicroNeuro mélyen fekvő intrakraniális műtétek, például kamrai műtétek, a trigeminális neuralgia és az agyvérzés dekompressziója esetén alkalmazható, segítve ezzel betegek millióinak a fájdalom enyhítésében és életmentésben” – olvasható a CAIR közleményében, amit a South China Morning Post szemlézett

„Az agyműtét az a műtéttípus, amelynek a legnagyobb szüksége van a technológiára, mert nagyon veszélyes beavatkozás – érvelt Liu Hongbin, a központ ügyvezető igazgatója. – A sebészek nagyon is szeretnék használni a mesterséges intelligenciát és a technológiai innovációkat, hogy ezt a fajta beavatkozást a jelenleginél sokkal kevésbé invazívvá tegyék.”

Az emberi kéz-szem koordináció határait átlépve a MicroNeuro egy olyan rugalmas endoszkópot használ, ami nemlineáris sebészeti pályát előtt nyit utat, és a természetes agyüregeken keresztül, a lehető legkevésbé invazív módon éri el a műtét célzott helyét.

Liu hozzátette: a CAIR robotrendszere legalább 50 százalékkal csökkenti az agyszövet károsodásának esélyét. Ezt persze csak azután tudta teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a hongkongi Prince of Wales Kórházban elvégezték a szükséges kísérleteket, agy közepén található daganatok operációi során.

A MicroNeurot kifejlesztő csapat most egy AI-képes, teljesen szenzoros, minimálisan invazív, rugalmas sebészeti robotot fejleszt idegsebészeti eljárásokhoz. A végső cél az lenne, hogy világszerte szabványosítsák a beavatkozásokat, és minden beteg számára elérhetővé tegyék a magas színvonalú orvosi szolgáltatásokat. A CAI munkáját a pekingi állami Kínai Tudományos Akadémia és a hongkongi InnoHK finanszírozza.

Gábor János

Főoldali kép: oonal

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS