Mesterséges intelligenciával és robottal egyszerűsítik az agyműtéteket

Mesterséges intelligenciával és robottal egyszerűsítik az agyműtéteket
2023. 07. 18., 13:33

Kína AI-vezérlésű robot segíthet abban, hogy az agysebészeti beavatkozások minimálisan invazív jelleget kapjanak. A MicroNeuro névre keresztelt rendszer biztosítja a műtéti biztonságot és felszabadítja a sebészeket a terhelő feladatok alól.

A világon egy nap alatt kevesebb mint 3 műtétet végeznek robotok segítségével. Egyelőre. A sebészek által használt klinikai robotrendszerek leggyakrabban előforduló típusa egy kamerát és egy, vagy több mechanikus kart tartalmaz, rajta sebészi műszerekkel, amelyeket egy az egyben a szakorvos irányít az operáció alatt. Ez a felállás ma már bizonyítottan nagyobb pontosságot biztosít az eljárások során, és csökkenti az egészséges szövetek emberi hibából eredő károsodásának esélyét. Talán mondani sem kell, hogy ez olyan érzékeny sebészeti munka során, mint egy agyműtét, mekkora jelentőséggel bír.

Most egy hongkongi kutatóközpont – a Centre for Artificial Intelligence and Robotics (CAIR) – kifejlesztett egy olyan agysebészeti robotrendszert, ami a mesterséges intelligenciára támaszkodik, a minimálisan invazív idegsebészeti beavatkozások megvalósítása érdekében.

A MicroNeuro rendszer olyan technológiákat integrál, mint a rugalmas endoszkópia, a precíziós vezérlés és a mesterséges intelligencia, hogy megoldja a törékeny agyszövet, a szűk hely és a sebészeti manipuláció nehézségei okozta kihívásokat, áttörve ezzel a kéz, a szem és az agy képességeinek emberi határait.

„A MicroNeuro mélyen fekvő intrakraniális műtétek, például kamrai műtétek, a trigeminális neuralgia és az agyvérzés dekompressziója esetén alkalmazható, segítve ezzel betegek millióinak a fájdalom enyhítésében és életmentésben” – olvasható a CAIR közleményében, amit a South China Morning Post szemlézett

„Az agyműtét az a műtéttípus, amelynek a legnagyobb szüksége van a technológiára, mert nagyon veszélyes beavatkozás – érvelt Liu Hongbin, a központ ügyvezető igazgatója. – A sebészek nagyon is szeretnék használni a mesterséges intelligenciát és a technológiai innovációkat, hogy ezt a fajta beavatkozást a jelenleginél sokkal kevésbé invazívvá tegyék.”

Az emberi kéz-szem koordináció határait átlépve a MicroNeuro egy olyan rugalmas endoszkópot használ, ami nemlineáris sebészeti pályát előtt nyit utat, és a természetes agyüregeken keresztül, a lehető legkevésbé invazív módon éri el a műtét célzott helyét.

Liu hozzátette: a CAIR robotrendszere legalább 50 százalékkal csökkenti az agyszövet károsodásának esélyét. Ezt persze csak azután tudta teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a hongkongi Prince of Wales Kórházban elvégezték a szükséges kísérleteket, agy közepén található daganatok operációi során.

A MicroNeurot kifejlesztő csapat most egy AI-képes, teljesen szenzoros, minimálisan invazív, rugalmas sebészeti robotot fejleszt idegsebészeti eljárásokhoz. A végső cél az lenne, hogy világszerte szabványosítsák a beavatkozásokat, és minden beteg számára elérhetővé tegyék a magas színvonalú orvosi szolgáltatásokat. A CAI munkáját a pekingi állami Kínai Tudományos Akadémia és a hongkongi InnoHK finanszírozza.

Gábor János

Főoldali kép: oonal

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 16:40:00
A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500–3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS