Júniusban 1,5 százalékkal, az első félév egészében 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés

2022. 08. 12., 09:17

Júniusban a feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mért a KSH, ugyanakkor a legnagyobb súlyú alágakban a termelés volumene nőtt, a legerőteljesebben a villamos berendezés gyártásában.

2022. júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,8 százalékkal bővült. Az ipari export volumene 2,7 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 29 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 0,2, a 14 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 11,7 százalékkal bővült. Az ipar belföldi értékesítése 7,1, a feldolgozóiparé 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (96 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 0,8, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,9, a csekély súlyú bányászaté 6,1 százalékkal bővült 2021 júniusához viszonyítva.

Feldolgozóipar

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 23 százalékát képviselő járműgyártás 2,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 3,8 százalékkal csökkent, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása viszont 8,7 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari termelés 10 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 7,4 százalékkal visszaesett, míg az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 1,2 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 9,3 százalékkal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően. A legnagyobb súlyt (21 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 7,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásában 1,3, a dohánytermék gyártásában 15,9 százalékkal. A többi alágazatban 5,3 és 43 százalék közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a növényi, állati olaj gyártásában.

Az előző hónaphoz hasonlóan a legnagyobb mértékben, 17,3 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, száraz elem gyártása 39, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 16,9 százalékkal bővült.

A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 3,6, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 6,2 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

Folytatódott a visszaesés a vegyi anyag, termék gyártásában (7,1 százalékkal), valamint a gyógyszergyártásban (8,4 százalékkal), a legnagyobb mértékben, 12,6 százalékkal pedig a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbi, magas bázistól.

Régiók

Az ipari termelés Közép-Dunántúlon (10,9 százalékkal), Budapesten (4,0 százalékkal) és Pest régióban (3,9 százalékkal) nőtt. A többi régióban 0,9 és 6,2 százalék közötti volumencsökkenést regisztrált a statisztikai hivatal, a legnagyobb mértékűt Dél-Alföldön.

Rendelések

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 3,2 százalékkal kisebb volt a 2021. júniusinál. Az új belföldi rendelések 3,2 százalékkal bővültek, az új exportrendelések 4,3 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány június végén 22 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Első félév

2022 első hat hónapjában az ipari termelés 5,1 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 61 százalékát adó külpiaci eladások volumene 4,2, a 39 százalékot képviselő hazai értékesítésé 9,3 százalékkal emelkedett.

Az ipari termelés a régiók közül egyedül Nyugat-Dunántúlon csökkent, 4,4 százalékkal. A legnagyobb mértékben, 11,9 százalékkal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 1,5 és 8,0 százalék között. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullám köszönt ránk, mint most.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS