Júniusban 1,5 százalékkal, az első félév egészében 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés

2022. 08. 12., 09:17

Júniusban a feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mért a KSH, ugyanakkor a legnagyobb súlyú alágakban a termelés volumene nőtt, a legerőteljesebben a villamos berendezés gyártásában.

2022. júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,8 százalékkal bővült. Az ipari export volumene 2,7 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 29 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 0,2, a 14 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 11,7 százalékkal bővült. Az ipar belföldi értékesítése 7,1, a feldolgozóiparé 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (96 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 0,8, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,9, a csekély súlyú bányászaté 6,1 százalékkal bővült 2021 júniusához viszonyítva.

Feldolgozóipar

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 23 százalékát képviselő járműgyártás 2,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 3,8 százalékkal csökkent, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása viszont 8,7 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari termelés 10 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 7,4 százalékkal visszaesett, míg az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 1,2 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 9,3 százalékkal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően. A legnagyobb súlyt (21 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 7,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásában 1,3, a dohánytermék gyártásában 15,9 százalékkal. A többi alágazatban 5,3 és 43 százalék közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a növényi, állati olaj gyártásában.

Az előző hónaphoz hasonlóan a legnagyobb mértékben, 17,3 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, száraz elem gyártása 39, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 16,9 százalékkal bővült.

A másik két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 3,6, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 6,2 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

Folytatódott a visszaesés a vegyi anyag, termék gyártásában (7,1 százalékkal), valamint a gyógyszergyártásban (8,4 százalékkal), a legnagyobb mértékben, 12,6 százalékkal pedig a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbi, magas bázistól.

Régiók

Az ipari termelés Közép-Dunántúlon (10,9 százalékkal), Budapesten (4,0 százalékkal) és Pest régióban (3,9 százalékkal) nőtt. A többi régióban 0,9 és 6,2 százalék közötti volumencsökkenést regisztrált a statisztikai hivatal, a legnagyobb mértékűt Dél-Alföldön.

Rendelések

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 3,2 százalékkal kisebb volt a 2021. júniusinál. Az új belföldi rendelések 3,2 százalékkal bővültek, az új exportrendelések 4,3 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány június végén 22 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Első félév

2022 első hat hónapjában az ipari termelés 5,1 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 61 százalékát adó külpiaci eladások volumene 4,2, a 39 százalékot képviselő hazai értékesítésé 9,3 százalékkal emelkedett.

Az ipari termelés a régiók közül egyedül Nyugat-Dunántúlon csökkent, 4,4 százalékkal. A legnagyobb mértékben, 11,9 százalékkal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 1,5 és 8,0 százalék között. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS