Ipari termelés: húztak a járművek júliusban

2022. 09. 14., 09:19

2022 júliusában az ipari termelés volumene 4,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit; munkanaphatástól megtisztítva a termelés 6,6 százalékkal bővült. A statisztikai hivatal közzétette a részletes adatokat is.

Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 3,7, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 29, a csekély súlyú bányászaté 5,4 százalékkal bővült 2021 júliusához viszonyítva.

Export, belföldi étékesítés

Az ipari export volumene 4,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 31 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 16,1, a 13 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 14,2 százalékkal bővült.

Az export súlya az értékesítésben – ahogy májusban és júniusban is – kevéssel meghaladta a 70 százalékot. (Május: 70,3 százalék, június: 70,2 százalék, július: 70,4 százalék.)

Az ipar belföldi értékesítése 3,3 százalékkal emelkedett, a feldolgozóiparé 4,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

Feldolgozóipar

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 24 százalékát képviselő járműgyártás 16,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 15,8, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 16,3 százalékkal nőtt.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 14,4 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 3,0, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 29 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,4 százalékkal bővült, elsősorban a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően, miközben a hazai eladások visszaestek. A legnagyobb súlyt (21 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 8,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még két alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártásában 1,2, a pékáru, tésztafélék gyártásában 2,2 százalékkal. A többi alágazatban 3,9 és 91 százalék közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben az igen csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

Az előző hónapokhoz hasonlóan a legnagyobb mértékben, 26 százalékkal a villamos berendezés gyártása emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 54, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 31 százalékkal bővült.

A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 8,9, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 6,9 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Folytatódott a visszaesés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (10,4 százalékkal), valamint a gép, gépi, berendezés gyártásában (3,7 százalékkal) is.

A legnagyobb mértékben, 15,5 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, nagyrészt a műanyagalapanyag-gyártás jelentős visszaesése miatt.

Régiók

Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (4,5 százalékkal), Észak-Alföld (2,9 százalékkal) és Észak-Magyarországon (0,8 százalékkal) csökkent. A többi régióban 1,1 és 13,6 százalék közötti volumennövekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt Közép-Dunántúlon.

Rendelések

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 8,5 százalékkal nagyobb volt a 2021. júliusinál. Az új belföldi rendelések 10,1 százalékkal visszaestek, ugyanakkor az új exportrendelések 12,3 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány július végén 23 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-28 09:50:00
Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, főként a mikro- és kisvállalkozásokat – tájékoztatott az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS