Európa vezető mikroelektronikai vállalatával tartott workshopot a Széchenyi Egyetem

2023. 07. 21., 19:19

A chip- és félvezetőgyártás meghatározó vállalatával, az Infineon Technologies Austria AG-val rendezett workshopot a hallgatók, az oktatók-kutatók és az ipari partnerek számára a Széchenyi István Egyetem.

A technológiai fejlődés egyik alapját a mikroelektronika és a félvezetőgyártás jelenti, amelynek termékei jelen vannak a mobiltelefonoktól a számítógépeken át az autókig. Az iparág Európában vezető, de a világban is meghatározó szereplője az Infineon, amely többek között mikrokontrollereket, félvezető kapcsolóelemeket, integrált áramköröket, tranzisztorokat fejleszt és gyárt.

A vállalat tavaly együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetemmel, amelynek részeként nemcsak kutatási témákat ad az intézmény PhD-hallgatóinak, hanem ösztöndíjjal is támogatja őket, sőt azt is lehetővé teszi a doktoranduszoknak, hogy villachi fejlesztőközpontjában kutatásokat végezzenek.

Dr. Fodor Dénes, az egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának stratégiai és ipari kapcsolatokért felelős dékánhelyettese, Teljesítményelektronika és Villamos Hajtások Tanszékének és Járműipari Kutatóközpontja e-Mobilitás Központjának tudományos vezetője elmondta: a kapcsolat több mint egy éve kezdődött, amikor meghívást kapott a mikroelektronikai kompetenciák fejlesztését támogató nagy európai uniós projekt (IPCEI) villachi rendezvényére, ahol előadásban mutatta be a Széchenyi István Egyetem lehetséges kapcsolódási pontjait.

Az Infineonnal létrejött partnerség fontos állomása volt a ma már a Széchenyi Egyetemet fenntartó alapítvány tulajdonában lévő ZalaZONE járműipari tesztpályán múlt ősszel megrendezett workshop, amelynek folytatásaként nemrégiben a győri campuson került sor egy újabbra.

Dr. Fodor Dénes kifejtette: a programon a cég elismert mérnökei a hallgatókkal külön szekcióban ismertették a csúcstechnológiát képviselő fejlesztéseket és azokat a lehetőségeket, amelyek a fiatal diplomások számára ezen a területen adottak. A másik szekcióban az egyetem oktatói-kutatói mellett az intézmény több ipari partnerének – így az Audi Hungaria Zrt.-nek, a Robert Bosch Kft.-nek, a Thyssenkrupp Components TechnologyHungary Kft.-nek, a Continental Automotive Hungary Kft.-nek és a Valeo Siemens eAutomotive Hungary Kft.-nek – a szakemberei kaptak tájékoztatást arról, merre tart a világ ezen a területen.

„A villamosjármű-hajtásokban nagy szerepe van a teljesítményelektronikának, a beágyazott rendszereknek. Emiatt ez a terület még inkább felértékelődik a jövőben, ami különösen igaz Győrben, az Audi itteni gyára és villamos járművekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztései miatt. Erre az egyetemi oktatásnak is reagálnia kell” – emelte ki a dékánhelyettes.

(Fotó: Májer Csaba József)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS