Ereszt a fintech lufi – rekord zuhanás a digitális pénzügyek piacán

2023. 01. 12., 16:41

A csúcsokat döntő 2021-es év után tavaly újabb magasságokat várt a világ a digitális pénzügyek piacától. Erre azonban még sokáig kell várni, a 2022-es év ugyanis a negatív rekordoké volt. A tőzsdén jegyzett fintechek teljesítményét mérő Peak Fintech Index 56 cége egy év alatt értéke mintegy 50 százalékát vesztette el. Tavaly elapadtak a befektetői pénzcsapok, zuhanni kezdtek a cégértékek, tömeges elbocsátások kezdődtek, és sorra dőltek be a fintech cégek. A Peak és a Fintech.hu kiadványa, a Fintech Sparks a tavalyi év kiemelkedő sikereit, bukásait és trendjeit mutatja be Magyarországon és a nagyvilágban.

A digitális pénzügyek elmúlt éve az ezredforduló „dotcom lufijának” idejére emlékeztet, amikor a befektetők hatalmas elánnal fektették tőkéjüket internetes cégekbe. Ekkor szinte bármilyen, internethez kapcsolódó vállalkozás jelentős forráshoz juthatott. A piaci túlértékelést vállalatokat bedöntő konszolidáció követte. Azonban, ahogy a dotcom lufi kipukkadásával sem szűnt meg az internetes cégek piaca, látható, hogy a tisztulás után egy erősebb fintech ágazat is velünk marad. A vízválasztó tavalyi év után 2023-ban eldőlhet, mely fintech cégek maradnak talpon és kezdenek el szárnyalni.

Hideg zuhany a túlfűtött piacnak

A koronavírus a várakozások ellenére nem törte le a túlértékelt piacot. Sőt, a lakosság pénzügyi stimulusa és a digitális technológiát övező optimizmus olaj voltak a tűzre – 2021-ben rekordévet zárt a piac. A makrogazdasági folyamatok, a járványt követő zavarok a nemzetközi ellátási láncokban, az orosz-ukrán háború hatásai, a kiugró infláció és magas kamatok nem hagyták érintetlenül a fintech szektort sem.

Tavaly már világosan látszott, hogy megérkezett a konszolidáció. Erre a Peak Fintech Index megdöbbentő értéke is rámutat. A klasszikus piaci kapitalizáció-alapú mutatószám 56 nemzetközi, tőzsdén jegyzett fintech céget vizsgál. Ezek a cégek pedig a tavalyi évben értékük több mint 50 százalékát vesztették el. A jelentős leértékelődés tükrözi a szektorral szemben támasztott irreális várakozásokat.

A legnagyobb pénzügyi-technológiai cégek 50 százalék feletti értékvesztése kiemelkedő a piacon, hiszen a pénzügyi szektor mindössze 10 százalék körüli esést produkált 2022-ben, míg a technológiai cégek összértéke nagyjából 30 százalékkal csökkent. A 2021-es 41 fintech tőzsdei bevezetéssel szemben tavaly mindössze 2 fintech IPO ment végbe.

A kimagasló leértékelődés mögött a túlhevült piac és befektetői hype áll. A tavalyi év megmutatta, hogy életképes és fenntartható üzleti modell és profit nélkül a tőkebevonások ellenére is elhullanak a nagy reményű fintechek.

Tovább uralkodnak a hagyományos szereplők

Korábban sokan gondolták, hogy a fintechek idővel átveszik majd a bankok szerepét. Mostanra látszik, hogy ez nem így lesz, hiába vannak nagy hatással a pénzügyi szektorra az innovatív szereplők. 2022-ben sem volt jó éve azoknak, akik a hagyományos pénzügyi szolgáltatók leváltására törekednek.

Az open banking a vártnál gyengébben fejlődik. A nyílt bankolás, egy harmadik fél belépésének feltétele lenne, hogy a bankok az ügyfél adatokat a fintechek előtt is megnyissák, de az ígéretekhez eddig kevés jelentős eredmény társult.

A neobankoknak is kijózanító éve volt, kiderült, hogy a tőkebevonások mellett a fennmaradáshoz nyereséges működésre és kritikus tömegek elérésére lenne szükség, ami csak kevesek számára reális célkitűzés.

Még nehezebb időszak van az online brókerek háta mögött. A hagyományos vagyonkezelők innovációja megtörte a fintechek lendületét, akiknek helyzetét a piacok visszaesése és a kriptovaluták gyengélkedése is nehezíti.

Akik 2022-ben is befutók voltak

Az online fizetések népszerűsége és volumene továbbra is töretlenül növekszik. A fejlődő piacok növekedése is folytatódott, egyre több országban jelennek meg széles körben a fintech megoldások. Különösen erős éve volt a PFM (személyes pénzügyi menedzsment) megoldásoknak. Segítségükkel az ügyfelek költséghatékonyabbá válhatnak és kiiktathatják szükségtelen kiadásaikat. A gazdasági nehézségek a kkv-hitelezés fellendülését is elősegítették.

A magyar fintechek erős évet zártak. Rekordot döntött a SEON, a magyar fintech szektor zászlóshajójának számító startup. Vezető szerepét áprilisban egy 94 millió dolláros tőkebevonási körrel szilárdította meg. A befektetés abszolút rekord a hazai fintech szektorban.

Megérkezett az első magyar BNPL szolgáltató, a PastPay. A Péntech csapatának legújabb projektje cégeknek értékesítő webshopokat szolgál ki a cseh, a lengyel, a német és a szlovák piacon is. A PastPay érkezését később három másik BNPL szolgáltató követte.

Az innovatív biztosítási ágazat is sikeres évet zárt. Az Allianz Hungária 2022-ben kezdte el használni az Insurwiz blockchain megoldásait egyes termékeinél. Az Euroleasing a Cristónak szavazott bizalmat: az insurtech autós szuperappja alapján fejleszt mobilalkalmazást a lízing vállalatnak. Az UNIQA itthon elindított insurtech projektje, a Cherrisk is jó úton halad a nyereségesség felé.

A fintech velünk marad

A piac természetes szelekciója és a kedvezőtlen makrokörnyezet idén kétszeresen tizedelte a szektor szereplőit. Az azonban már most világos, hogy az iparág nem fog eltűnni a korábbi befektetői lelkesedés csökkenésével sem.

„A konszolidálódó piacon megerősödő, profitba forduló cégeket, töretlen ügyféligényt és erősödő versenyt látunk. Ahogy a világgazdasági nyomás enyhül, és újraindul a globális növekedés, a fintech piac a nagy nyertesek között lesz, hiszen egy megszilárdult, letisztult piacra érkezhet újra tőke és erő” – mondta Suppan Márton, a Peak alapítója.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS