A járműgyártás rontotta le a decemberi ipari adatot

2020. 02. 12., 09:15

2019 decemberében az ipari termelés volumene 1,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól; a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,7 százalékkal esett vissza. 2019-ben a termelés volumene 5,4 százalékkal nagyobb volt, mint 2018-ban – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

2019. december

2019 utolsó hónapjában az ipari export volumene 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 10,1 százalékkal visszaesett, ugyanakkor a 18 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 4,9 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 1,6, ezen belül a feldolgozóiparé 3,0 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

Az ipar mindhárom ágában csökkent a termelés: a döntő súlyt (94 százalék) képviselő feldolgozóiparban 1,4, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 0,9, míg a csekély súlyú bányászatban 4,8 százalékkal.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártásban tizennégy hónap növekedés után következett be visszaesés: a kibocsátás decemberben 10,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól (ez volt a legnagyobb mértékű csökkenés az alágak közt). A közúti gépjármű gyártásának volumene 19,5, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 0,7 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 13 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,4 százalékkal nőtt. A két legjelentősebb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 0,4, a híradástechnikai berendezés gyártása 1,7 százalékkal emelkedett.

A feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva a kivitel bővülésének köszönhetően, a hazai eladások mérséklődtek. Az alágazatok közül a legnagyobb súlyt (28 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 6,1 százalékkal emelkedett, míg a legnagyobb mértékben, 24 százalékkal a csekély súlyú dohánytermék gyártása bővült. Mindössze két alágazatban csökkent a termelés: az italgyártásban 3,6, a takarmány gyártásában 1,4 százalékkal.

A két közepes súlyú alág teljesítménye elmaradt az egy évvel korábbitól: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 1,9, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 10,2 százalékkal csökkent.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 28 százalékkal a kisebb súlyú villamos berendezés gyártása bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően.

kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás 14,7 százalékkal nőtt, amihez az alacsony bázis hatása is hozzájárult.

Közel azonos mértékű volt a visszaesés a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában (7,3 százalék), illetve a gép, gépi berendezés gyártásában (7,1 százalék), ez utóbbinál mindegyik szakágazatban csökkenést mért a KSH.

Az ipari termelés Pest régióban (9,5 százalék), Észak-Alföldön (6,6 százalék), valamint Budapesten (4,0 százalék) nőtt. A többi régióban 1,0 és 8,4 százalék közötti volumencsökkenést mért a statisztikai hivatal, a legnagyobb mértékűt Nyugat-Dunántúlon.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 6,7 százalékkal nagyobb volt a 2018. decemberinél. Az új belföldi rendelések 10,1, az új exportrendelések 6,4 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány december végén 1,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2019

Az elmúlt év egészét tekintve az ipari termelés 5,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi, 3,5 százalékos növekedést követően. Ezen belül a három nemzetgazdasági ág közül a feldolgozóipar kibocsátása 5,5, az energiaiparé 1,1, a kis súlyú bányászaté pedig 20,1 százalékkal nőtt 2018-hoz viszonyítva.

feldolgozóiparban folyó áron közel 33 ezer milliárd forint termelési értéket állítottak elő 2019-ben. A termelés volumene csupán két hónapban nem haladta meg az egy évvel korábbit. A legnagyobb mértékű növekedés júliusban volt (12,2 százalék). A feldolgozóipar tizenhárom alága közül háromban csökkent a termelés volumene, a többiben 1,4 és 14,3 százalék közötti volumenbővülést regisztrált a KSH. A három legnagyobb alág közül a legjelentősebb járműgyártás kibocsátása 9,8, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 6,8, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásáé 5,2 százalékkal nőtt.

Az ipari export 6,3 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál (2018-ban 1,6 százalékos volumennövekedést mértünk). A teljes ipari értékesítés 63, a feldolgozóipari értékesítés 72 százaléka származott külpiaci eladásokból. A feldolgozóipari export 6,2 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. A feldolgozóipari export 36 százalékát képviselő járműgyártás exportvolumene 11,4 százalékkal bővült (bár az év utolsó két hónapjában már csökkenést mért a KSH), a második legnagyobb, 16 százalékot kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásé 8,4 százalékkal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése 5,3, ezen belül a feldolgozóiparé 6,7 százalékkal nőtt. A feldolgozóipar belföldi értékesítésének legnagyobb részét, 23 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának hazai eladásai 2,8 százalékkal emelkedtek. A második legnagyobb (13 százalékos) súlyú gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásának a belföldi eladásai 2019-ben 6,7 százalékkal bővültek.

Magyarország minden régiójában nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben Pest régióban (10,1 százalék), a legkevésbé Észak-Magyarországon (0,1 százalék).

KSH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS