„Van megoldás, ha bajban vagy”: új konstrukciók a Széchenyi Hitel Kártya Programban

2020. 06. 03., 10:45

A Széchenyi Kártya Program új hitelkonstrukciói már elérhetőek a területi kereskedelmi és iparkamaráknál, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a KAVOSZ Zrt. regisztráló irodáiban. Az újdonságokról Krisán Lászlót, a Programért felelős KAVOSZ Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

– A Széchenyi Kártya Program új hitelkonstrukciói minden korábbinál kedvezőbb feltételek mellett vehetőek igénybe. Hogy sikerült ezeket ilyen gyorsan tető alá hozni?

– Gyorsan csapott le a válság, ilyenkor nincs idő a tétovázásra. Ahogy látni lehetett, hogy milyen durván és sosem látott elánnal sújt le a recesszió, jöttek a vállalkozói jelzések és azok alapján beindult a termékek fejlesztése. Nincs két egyforma kkv, ahogy két egyforma ügy sincs, így a lehető legrugalmasabb, a vállalkozók számára a lehető legkedvezőbb feltételekkel elérhető konstrukciók létrehozását céloztuk meg, mindezt nagyon gyorsan. Számos vállalkozást kérdeztünk meg mi magunk, sok információt gyűjtöttünk be a kamarától és a VOSZ-tól, velük együtt lobbiztunk és sikerült a kormánnyal és a gazdaságfejlesztési szakpolitikával az ITM irányítása és mentorálása mellett, egyetértésben kialakítani a vállalkozásoknak segítséget nyújtó pénzügyi eszközeinket. Sürgetett az idő, hiszen a válsághelyzet nagyon sok kisvállalkozást hozott nehéz – sok esetben kilátástalan – helyzetbe.

– Miben különbözik a mostani krízis a 2008-ban kirobbant pénzügyi világválságtól?

– Mindenben. Szokatlan, gyors és brutális, ami zajlott, zajlik. Egyedisége, hogy a kínálat és a kereslet is egyszerre került zuhanórepülésbe. Hiába van mennyiségi lazítás és állami keresletnövelés, ha a pénzt nincs hol és nincs mire elkölteni. Veszélyes láncreakcióról van szó, egymás után dőlnek el a dominók, és még nem látjuk a folyamat végét, de alapvetően én gyors felpattanásra számítok. Örülnék, ha igazam lenne.

A legsúlyosabb probléma a munkahelyek megszűnése, több százezer ember megélhetése vált bizonytalanná.

– A munkahelyek megtartása a kormány számára eddig is és most különösen prioritás. Ez teljesen vállalható és támogatandó irány és törekedni kell a munkahelyek megmentésére vagy újrateremtésére. Ezen törekvések mentén született a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel. A 2 éves futamidejű forgóeszközhitelt 1–750 millió forint összegben (de legfeljebb a vállalkozás 9 havi, a válság által kiemelten érintett ágazatokba tartozó cégek esetén 18 havi bérköltsége erejéig) lehet igényelni, évi nettó fix 0,1 százalékos kamat mellett. A konstrukció messzemenőkig figyelembe veszi, hogy az élet nem indul újra vezényszóra: a kamatfizetésre 2020. december 31-ig türelmi időt biztosít, a tőke törlesztését is csak 9 hónap után kell majd megkezdeni. A munkahelymegtartó hitellel kombináltan igényelhető a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel PLUSZ, amely szintén fix 0,1 százalékos nettó kamat mellett, 2 évre, 1–100 millió forint összegben vehető igénybe és szabadon felhasználható bármilyen üzleti költségre.

A válság miatt nagyon sok beruházást halasztottak el a cégek, jó esetben csak néhány hónappal, rosszabb esetben akár végleg is.

– Beruházások nélkül nincs gazdasági növekedés, és amikor újraindul a gazdaság, addigra készen kell állni a gyors kiugrásra, erre úgy érzem nagyon nagy lehetőség áll most a vállalkozások rendelkezésére, hiszen létrehoztuk a 6-tól akár 10 éves futamidejű Széchenyi Beruházási Hitel PLUSZ-t. A „PLUSZ” az eredeti konstrukcióhoz képest többek között azt is jelenti, hogy a felvehető összeg maximuma az eddigi 100 millió forintról 1 milliárd forintra emelkedett. Újdonság, hogy a „klasszikus” beruházások – ingatlan, jármű, eszköz- és gépbeszerzések, valamint a forgóeszköz-vásárlások – mellett ez a programelem hitelkiváltásra, a generációváltás finanszírozására és üzletrészvásárlásra is igénybe vehető. A kamat évi nettó fix 0,5 százalék, a kamatfizetésre 2020 végéig van türelmi idő, a tőkét pedig csak 24 hónap után kell elkezdeni törleszteni. Ezeken felül forgóeszközhitelünk is van, a Széchenyi Likviditási Hitel. De ez is innovatív, hiszen szabadon felhasználható, 3 éves futamidejű, amelyet 250 millió forint összegig vehetnek igénybe. A finanszírozás számla nélküli, a kamat fix 0,2 százalék, a kamat- és tőketörlesztésre ugyanakkora türelmi időket biztosít a konstrukció, mint a Széchenyi Beruházási Hitel PLUSZ. Az agrárium számára pedig egy egyszerű képletű új termék indult el az Agrárminisztérium égisze alatt Széchenyi Agrár Kártya PLUSZ néven, ahol 200 millió forintig akár 0 százalék kamatra, 0 forint költség és 0 forint díj mellett lehet folyószámlahitelhez jutni akár 3 évre.

Már csak az a kérdés, hogy a bankok mennyire nyitottak a finanszírozásra.

– Érthető, hogy válságban minden pénzintézet óvatosabbá válik. De egy bank abból él, hogy hitelez és ebben a Programban a megemelt, 90 százalékos állami garancia úgy gondoljuk, a bankokra is bátorítóan hat majd. Az első két hét nagyon komoly érdeklődést mutat és reméljük, hogy a hazai kisvállalkozások tudnak és akarnak élni ezekkel a hitellehetőségekkel.

KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 13., 08:19
Az MNV Zrt. az ingatlan értékesítéseket 2015. szeptemberétől a transzparenciát és a nyilvánosságot biztosító Elektronikus Aukciós Rendszeren (a továbbiakban: EAR) keresztül bonyolítja le. Az EAR az MNV Zrt. honlapján keresztül bárki számára elérhető, a felületen meghirdetett és licitálás alatt álló ingatlanokról az érdeklődők részletesen tájékozódhatnak részvételtől függetlenül.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS