Újabb kamatütések a bankoktól: a személyi kölcsönök már 20 százaléknál járnak

2022. 11. 03., 10:19

Alaposan bepótolták a kamatemelést november elején azok a bankok is, amelyek még nem reagáltak az MNB legutóbbi lépéseire. Ennek hatására a lakáshiteleknél egyre gyakoribb a 10 százalék feletti kamat, a személyi kölcsönöknél pedig mind több nagybanknál találkozni 20 százalékot is meghaladó ajánlatokkal.

Hiába maradt hónapok óta először változatlan az alapkamat október végén, a bankok november elején mégis újabb kamatemelésekkel sorozták meg az ügyfeleket derül ki a Bank360.hu összegzéséből. A hitelintézetek közül most azok drágítottak a kölcsöneiken, amelyek még nem reagáltak a jegybank utolsónak szánt szeptemberi végi, majd az ez követő október közepi rendkívüli kamatemelésére.

Az elmúlt egy hónapban valamennyi nagybankon végigfutó drágítási hullám hatására az ügyfeleknek egyre inkább meg kell barátkozniuk a 10–20-as hitelhelyzettel: azaz lakáshitelt 10 százalékos, személyi kölcsönt pedig 20 százalék körüli kamattal kaphatnak. 

Különböző kamatkedvezményekkel és vállalásokkal ezeket a költségeket még lejjebb lehet faragni, de 9 százalék alatti teljes hiteldíj mutatónak (THM) már nagyon örülni kell egy lakáskölcsönnél, a személyi hitelnél pedig a 15 százalék körüli THM-nél jobbat már így is kevesen adnak. Az utóbbi esetekben ingatlanfedezettel menekülőútvonalat kínáló szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is általánossá vált a 11–12 százalékos kamat.

A jegybank utolsó kamatemelései óta ugyan már viszonylag sok idő eltelt ahhoz, hogy reagáljanak rájuk a bankok a hitelajánlataikban, azonban novemberben még érkezhetnek újabb hiteldrágítások. Ezek száma és mértéke azonban már el fog maradni az elmúlt bő egy hónapban tapasztalttól a Bank360.hu szakértői szerint.  

20 százalék környékén a nagybankok személyi kölcsön kamata

A K&H Bank személyi kölcsöne legalább 300 ezer forint nettó jövedelem igazolása esetén 1,09 százalékponttal lett drágább, ez alatt pedig 1,59 százalékpont volt az emelés mértéke. Így az ügyleti kamat 17,99 és 19,99 százalékra emelkedett. 

Az Erste Bank is emelt a személyi kölcsönök kamatain, ideértve a hagyományos és a minősített fogyasztóbarát hiteleket is. A hagyományos szabad felhasználású és hitelkiváltó hiteleknél, havi nettó 200 ezer forintos jövedelem igazolása mellett a kamatok emelkedésének a mértéke a felvett hitelösszegtől függően 0,30–0,50 százalékpont. Az ügyleti kamat szabad felhasználás és hitelkiváltás esetén is 14,99 és 17,49 százalék között alakul. 

A magasabb jövedelmű igénylőknek nagyobb mértékű emeléssel kell számolnia, 300 ezer forintos havi nettó jövedelemnél a hitelösszegtől függően 0,8–1,50 százalékossal. Így az ügyleti kamat 14,99 és 16,99 százalék között van. 400 ezer forintos vagy azt meghaladó jövedelem esetén az emelés 0,60–1,1 százalékos, ami után az ügyleti kamat 14,99 és 15,79 százalék között alakul. 

Az Ersténél a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön kamatai is változtak. Az emelés mértékét a felvett hitelösszeg, a jövedelem és a futamidő is befolyásolta. Legalább 200 ezer forintos jövedelem igazolása esetén, 48–60 hónapos futamidőt vállalva 2,40 százalékpontos emelést hajtott végre a bank, így az ügyleti kamat 22,71 százalékra módosult. Ennél hosszabb, 66–84 hónapos futamidő esetén az emelés mértéke 1,68 százalékpont volt, kivéve a legmagasabb, 8-10 millió forint közötti hitelösszeg sávot, ahol fél százalékponttal emelkedett az ügyleti kamat. 

A nettó 250 ezer forintos vagy annál magasabb jövedelemhez között fogyasztóbarát hitelek kamata 0,80 és 2,40 százalékpont közötti mértékben változott, ami után így 14,99 és 22,71 százalék között alakul az ügyleti kamat.

A Cofidis is emelte a személyi kölcsönök kamatait az alábbi mértékben:

– a Fapados kölcsönnél 1,99–2,19 százalékpont közötti emelés történt,

– az Adósságrendező kölcsönnél 1,97–2,17 százalékpont között volt az emelés mértéke, 

– a Fogyasztóbarát kölcsön kamata 1,75–1,79 százalékpont közötti mértékben emelkedett. 

A jelzáloghitelek egyre gyakoribb a 10 százalékos kamat

A Raiffeisen Banklakáscélú jelzáloghiteleinek a kamata az alábbiak szerint emelkedett:

– 5, 15 és 20 éves kamatperiódusnál 0,60 százalékponttal,

– 10 éves kamatperiódusnál 0,80 százalékponttal.

Ugyanennyivel nőtt a fogyasztóbarát lakáshitelek kamata is. Így a lakáshitelek ügyleti kamata 10,19 és 10,69 százalék között van. 

Üdítő kivételként a Raiffeisennél a szabad felhasználású és a nem lakáscélú hitelkiváltást segítő hitelek kamata viszont csökkent:

– 5, 15 és 20 éves kamatperiódusnál 0,40 százalékponttal,

– 10 éves kamatperiódusnál pedig 0,20 százalékponttal csökkent a kamat. 

A kamatcsökkentést követően 11,19 és 11,69 százalék között van a nem lakáscélú jelzáloghitelek ügyleti kamata. 

A CIB Bank jelzáloghiteleinek feltételei az alábbiak szerint változtak:

– futamidő végéig fix kamatozás mellett a lakáscélú jelzáloghitelek kamata 0,90 százalékponttal, a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata pedig 0,50 százalékponttal emelkedett,

– az 5 és a 10 éves szabad felhasználású jelzáloghiteleknél szintén 0,50 százalékponttal nőtt,

– az ötéves kamatperiódusú, fogyasztóbarát lakáshitel ügyleti kamata 0,81 százalékponttal nőtt,

– a 10 éves kamatperiódusú, fogyasztóbarát lakáshitel ügyleti kamata pedig 0,20 százalékponttal emelkedett. 

A CIB Banknál 9,68 és 12,22 százalék közötti ügyleti kamattal igényelhetünk jelzáloghitelt.

Érdemes vadászni a jobb ajánlatokra

Mindegyik bankra igaz, hogy különböző vállalásokkal, kamatkedvezményekkel olcsóbbá tehetők a hitelek. Ezért érdemes összehasonlítani, hogy azonos feltételekkel melyik bank milyen ajánlatot ad, és mivel lehet még csökkenteni a kölcsön árát – javasolják a bank360.hu szakértői.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS